Zasialam, bo zdrowy i modny. wyrósł. Nie wiem co z nim mogę zrobić i jak poznać ze już gotów do zbioru. Słyszałam ze to warzywo zimowe. A mój, zasiany wiosną jest już spory. Co z nim zrobić żeby było smaczne?
Super sa soki z jarmuzem. NP jarmuz, brokul, banan, pomarancza i jabłko. Pycha i zdrowe baaaardzo. Jarmuz można generalnie traktować jak kapuste. Robię sie z niego tako ala bigos
Jarmuz powinien przymarznac. Czyli zbiory po pierwszych przymrozkach. Tyle w teorii, bo nigdy nie sialam jarmuzu, tylko kupowalam. Nie wiem wiec, jak znosi susze. Jak sie przemrozi, to z cebula i ew. miechem (jarmuz wchlania aromaty i soki miesne jak nic innego, nadaje sie wiec rewelacyjnie do wszelkich kielbasek, okrawkow z szynki pokrojonych w kostke, stekow) duszony, do jaglanki i ziemniakow (takze pieczonych, smazonych). Jeden z naszych ukochanych smakow poznej jesieni, zwiastun zimy. Jarmuz nadaje sie tez do przerobienia w sloiki oraz do mrozenia (ugotowany).
Komentarz
Tyle w teorii, bo nigdy nie sialam jarmuzu, tylko kupowalam. Nie wiem wiec, jak znosi susze.
Jak sie przemrozi, to z cebula i ew. miechem (jarmuz wchlania aromaty i soki miesne jak nic innego, nadaje sie wiec rewelacyjnie do wszelkich kielbasek, okrawkow z szynki pokrojonych w kostke, stekow) duszony, do jaglanki i ziemniakow (takze pieczonych, smazonych). Jeden z naszych ukochanych smakow poznej jesieni, zwiastun zimy.
Jarmuz nadaje sie tez do przerobienia w sloiki oraz do mrozenia (ugotowany).
Ostatnio u nas jarmuż był w promocji i zrobiliśmy zapasy