Z grafiku zajęć (szkoła muzyczna) wynika, że jedyna możliwość wspólnego posiłku, to obiadokolacje około szóstej po południu. Podpowiedzcie, co można przygotować. Powinno być ciepłe, zdrowe i w miarę lekkostrawne. Pomocy!
Ja na obiadokolację robiłam taką zapiekankę: Ugotowany makaron (my robimy z pół kg) + podsmażona na małej ilości tłuszczu kiełbaska + kabaczek wcześniej podduszony z czosnkiem i ziołami (i odrobiną masła jak ktoś lubi) jeśli mały to dwa lub trzy +pół szklanki śmietanki 30% (drugie pół opakowania szło do pomidorówki następnego dnia) Wymieszać wszystko, podsypać serem i zapiec.
Można robić różne wersje: z brokułem i serkiem topionym ze smażoną marchewką, pietruszką i selerem z pomidorami, bazylią i kabaczkiem
Niemożliwe, był czas, że bakłażana non stop jedliśmy i no nic się nie działo szczególnego. Znaczy nic szczególniejszego niż bez bakłażana. Na szybko polecam makaron z duszoną cebulką, serem białym i ziemniakami, tylko dużo pieprzu do smaku dać, dobrze się odsmaża.
Komentarz
Nie no jak ktoś chce to tarte uzdrowi:d ale klasyczna wersja zdrowa nie jest i basta!
nalesniki farsz owocowy najlepiej
omlet
placki z jablkami/owocami
kotleciki jajeczne z surowka
kotlety z soczewicy
kotlety z fasoli jas
+ surowki bez dodatkow ryzu, ziemniakow czy kasz
ryz z jablkami, bardzo lekka potrawa
makaron z owocami
Ugotowany makaron (my robimy z pół kg)
+ podsmażona na małej ilości tłuszczu kiełbaska
+ kabaczek wcześniej podduszony z czosnkiem i ziołami (i odrobiną masła jak ktoś lubi) jeśli mały to dwa lub trzy
+pół szklanki śmietanki 30% (drugie pół opakowania szło do pomidorówki następnego dnia)
Wymieszać wszystko, podsypać serem i zapiec.
Można robić różne wersje:
z brokułem i serkiem topionym
ze smażoną marchewką, pietruszką i selerem
z pomidorami, bazylią i kabaczkiem