jakiś smaczny prosty przepis? albo 7 przepisów, bo tyle będę mieć królików. bez dziwnych przypraw typu kumin (bo nie lubię) bez ostrych bardzo bo mąż nie może jeść ostrego żeby 10 miesięczniak mógł zjeść z nami
Ja robię jak gulasz: duszę, potem dodaję śmietanę, z przypraw to zioła prowansalskie, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Robię też rosół z królika.
krolik bulion z kury cebula pieczarki albo inne grzyby - okolo cwierc kilo maka smietana galka muszkatolowa 4 gozdziki lisc laurowy sol i pieprz natka
Krolika namoczyc w osolonej wodzie przez 2-3 godziny co najmniej. olukac zimna woda. opdzielic na czesci i wlozyc do rondla, dodlozyc poplasterkowana cebule, lisc laurowy. gozdziki. Posypac tarta galka, doprawic sola i pieprzem. Dodac bulionu tyle, aby pokryl mieso. Nakryc pokrywa i dusic na wolnym ogniu poltora godziny. Potem odcedzic, wywar zachowac. W drugim rondlu wymieszac make z odrobina wody, potem rozporowadzic stopniowo wywarem. Doprowadzic do wrzenia i potem stopniowo rozprowadzac w tym smietane. Dodac mieso krolika i pokrojone grzyby, gotowac na wolnym ogniu przez jakies pol godziny do 45 minut. Podawac posypanego natka. Dobrze smakuje z ryzem.
Mozna tez w cydrze:
Krolik - tuszka podzielona na czesci bekon - 200 do 225 g cebula pokrojona w cienkie plasterki maslo ( 75 g) 2 lyzki maki 150 ml cydru 300 ml bulionu z kurczaka bouquet garni
Boczek posiekac, podsmazyc na masle z cebula. Obsmazyc krolika na tej samej patelni i wlozyc do naczynia zaroodpornego. dodac boquuet garni. dodac usmazony boczek i cebule. Do pozostalego na patelni tluszczu dodac maki i zrobic zasmazke, stopniowo dodawac cydr i bulion ciagle mieszajac. Zalac tym sosem krolika. Nakryz naczynie i piec w 180 stopniach przez dwie godziny. Podawac z pieczonymi ziemniakami i wyborem warzyw.
1 krolik bulion - 450 ml maka pietruszka marchewka por 2 listki laurowe 4 gozdziki sol i pieprz
maka rozprowadzic w rondlu z zimna woda, stopniowo dodawac bulion. wsadzic kurczaka, warzywa pociete w plasterki, liscie laurowe , sol i pieprz. Nakryc i gotowac na malym ogniu az krolik bedzie miekki ( zwykle okolo poltora do dwoch i pol godziny).
Krolik pieczony:
krolika nafaszerowac szalwia i cebula/ Wlozyc do naczynia do pieczenia, posolic i popieprzyc. oblozyc plasterkami boczku, nakryc luzno folia aluminiowa, piec w 200 stopniach przez godzine, po czym usunac folie i boczek i dopiekac przez 15 minut. Do sosu z pieczenia mozna dodac bialego winka i przez chwile gotowac, oddac konfitury z czerwonej porzeczki mozna tez.
Na pierwszy ogień poszedł comber z królika według okrasy. Wydawał się łatwy w przygotowaniu. Wyszło twarde suche i wiorowate. Mężowi na szczęście smakowalo. Frankowi nie dałam bo za twarde. Pasztet w trakcie robienia.
Krupnik na mięsie z królika jest bardzo smaczny. Ja gotuję samego królika z dużą cbulą (całą) a potem dodaję marchewkę w słupki. Na 3 litry solę łyżką soli kamiennej. Wszystko musi być średni miękkie. Wyjmuje mięso, oddzielam od kości i kroje. Daję znowu do zupy. Zasypuję dziesięcioma łyżkami kaszy jęczmiennej (drobnej) i znowu do rozpęcznienia kaszy gotuję. Ważne- gotuje na bardzo małym ogniu i długo (cała zupa- 2 godz).
Komentarz
Duszony w śmietanie.
przepis:
krolik
bulion z kury
cebula
pieczarki albo inne grzyby - okolo cwierc kilo
maka
smietana
galka muszkatolowa
4 gozdziki
lisc laurowy
sol i pieprz
natka
Krolika namoczyc w osolonej wodzie przez 2-3 godziny co najmniej. olukac zimna woda.
opdzielic na czesci i wlozyc do rondla, dodlozyc poplasterkowana cebule, lisc laurowy. gozdziki. Posypac tarta galka, doprawic sola i pieprzem. Dodac bulionu tyle, aby pokryl mieso. Nakryc pokrywa i dusic na wolnym ogniu poltora godziny. Potem odcedzic, wywar zachowac. W drugim rondlu wymieszac make z odrobina wody, potem rozporowadzic stopniowo wywarem. Doprowadzic do wrzenia i potem stopniowo rozprowadzac w tym smietane. Dodac mieso krolika i pokrojone grzyby, gotowac na wolnym ogniu przez jakies pol godziny do 45 minut. Podawac posypanego natka. Dobrze smakuje z ryzem.
Mozna tez w cydrze:
Krolik - tuszka podzielona na czesci
bekon - 200 do 225 g
cebula pokrojona w cienkie plasterki
maslo ( 75 g)
2 lyzki maki
150 ml cydru
300 ml bulionu z kurczaka
bouquet garni
Boczek posiekac, podsmazyc na masle z cebula. Obsmazyc krolika na tej samej patelni i wlozyc do naczynia zaroodpornego. dodac boquuet garni. dodac usmazony boczek i cebule. Do pozostalego na patelni tluszczu dodac maki i zrobic zasmazke, stopniowo dodawac cydr i bulion ciagle mieszajac. Zalac tym sosem krolika. Nakryz naczynie i piec w 180 stopniach przez dwie godziny. Podawac z pieczonymi ziemniakami i wyborem warzyw.
1 krolik
bulion - 450 ml
maka
pietruszka
marchewka
por
2 listki laurowe
4 gozdziki
sol i pieprz
maka rozprowadzic w rondlu z zimna woda, stopniowo dodawac bulion. wsadzic kurczaka, warzywa pociete w plasterki, liscie laurowe , sol i pieprz. Nakryc i gotowac na malym ogniu az krolik bedzie miekki ( zwykle okolo poltora do dwoch i pol godziny).
Krolik pieczony:
krolika nafaszerowac szalwia i cebula/ Wlozyc do naczynia do pieczenia, posolic i popieprzyc. oblozyc plasterkami boczku, nakryc luzno folia aluminiowa, piec w 200 stopniach przez godzine, po czym usunac folie i boczek i dopiekac przez 15 minut. Do sosu z pieczenia mozna dodac bialego winka i przez chwile gotowac, oddac konfitury z czerwonej porzeczki mozna tez.
Idealnie pasują kluseczki z dyni )
I pieczone buraki
Wyszło twarde suche i wiorowate.
Mężowi na szczęście smakowalo.
Frankowi nie dałam bo za twarde.
Pasztet w trakcie robienia.
@Savia , dzisiaj nam sie pomysl urodzil. Chcielismy koze, ale dzialka za mala trzebabylo na polko wyprowadzac.