Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pieczenie warzyw

2

Komentarz

  • To się @Agnicha dogadałyśmy :D ;).
  • edytowano listopad 2015
    Jednak na wolnowar żal mi kasy. To sobie warzywa do upieczenia kupiłam, żeby z obiegu nie wypaść.
  • a czy mrożone do pieczenia się nadają?
  • @wielorybek ja daję zioła prowansalskie do pomidorów, lubczyk, tymianek, rozmaryn, oregano, czasem chilli i papryka,
  • Słyszałam o pieczonym czosnku w całości, nieobranym, cała główka upieczona, potem się wyciska z łupiny taki krem i smaruje na chlebie... Próbował ktoś, bo ja nie...?
  • podobno smaczne ale szkoda mi piecyk dla główki czosnku odpalać. Ale @Ojejuju jak będę w sobotę mięsiwa piekła to wrzucę taki czośnik i dam Ci znać.
  • śmiało!
    najlepszy czosnek, jaki znasz :)
  • edytowano listopad 2015
    .
  • A ja lubie pieczone pataty - pokrojone w cienkie plastry, posypane solą i czosnkiem pokrojonym w cieniutkie plasterki, i przyprawami (tymiankiem, lubczykiem - co kto lubi), polane oliwą i podane z sosem jogurtowo-majonezowo-czosnkowym. To nasze odkrycie poprzedniej zimy. Pataty są ostatnio w stałej sprzedaży nawet w Biedronce, po chyba 7zł za kg. A wcześniej kupowałam po ponad 20zł.
  • Pataty czy bataty - nigdy nie wiem, jak to to się naprawdę nazywa, słodkie ziemniaki w każdym bądź razie.
  • Przez "b";-)
  • Czosneczek pieczony... =P~

    Prze, prze, przepyszny jest. Upiecz najpierw jeden zabek, zobaczysz czy Ci posmakuje. Do innych pieczonych warzyw jako smarowidelko podkrecqjace smak.
  • edytowano listopad 2015
    Pieczarki są absolutnie cudowne z podsmażonym boczkiem i mozarellą lub fetą. Mmmmmmm....
    Ogonki można zachomikować, np. do jajecznicy :)
    Zainspirowałyście mnie i dziś do pieczonych ziemniaczków były i warzywka: cukinia, marchew, papryka, seler i czosnek. Zapieczone pod serem.
    Podlane sosem:
    oliwa
    kilka kropel octu balsamicznego
    kapka sosu sojowego
    zioła prowansalskie
    dużo czosnku przeciśniętego przez praskę
    łyżeczka miodu
    sól, pieprz

    Wspaniałe (nieskromnie rzeknę ;) ). Tylko na przyszłość cukinię posolę dodatkowo. I zapomniałam dodać cebuli, też powinno być fajnie.

    ed. dopisałam marchewkę ;)
  • @jukaa muszę ci coś powiedzieć...
    Pieczarki do faszerowania, im mniejsze tym smaczniejsze. Te duże takie za bardzo pieczarkowe wychodzą. Ja też kiedyś ten błąd zrobiłam i to na proszoną kolację, zakąską chciałam zabłysnąć... Myślałam że się popłaczę ;)
  • Piecze sie blacha warzyw. Zobaczymy, co na to dzieci.
  • No to ok. :)
    Może te moje wtedy po prostu nie wyszły?
    Więcej dużych nie próbowałam, więc nie wiem :)
  • Rewelacja! Nawet antywarzywny czterolatek spozyl ze smakiem.
  • Rewelacja! Nawet antywarzywny czterolatek spozyl ze smakiem.
  • I to aż dwukrotnie, jak widzę ;))
  • zrobiłam dziś na obiad i nie wiem kiedy znikły! fajny pomysł.
  • Jakoś tytuł zmalał... :-?
  • Wyciągam wątek - jakie warzywa pieczecie ? Polecicie cos? U nas w miarę smakował kalafior ( podzielony na różyczki ) z piekarnika
  • Dynię, pasternak, koper włoski, brukiew, cukinię, ziemniaki, cebulę, czosnek, marchew, buraki.
    Chyba łatwiej podać, jakich nie pieczemy ;)
  • Jak przyprawiacie powinno być
  • No jak?
  • edytowano styczeń 2018
    Ooo koper włoski? Marchew ? Nie wpadłam na to ...
    ja ten kalafior nie specjalnie przyprawiam - troszkę pieprzu 
    edit a brukselka nada sie ? 
    Edit robicie do tych warzyw jakis dip? Sos?
  • Piekłam ostatnio brukselkę z ziemniakami, skorpiona olejem slonecznikowym i posypane wszystko tymiankiem. Wyśmienita! W drugim naczyniu upiekła się ryba i obiad gotowy.
    Zawsze też piekę warzywa ze sztuką mięsa, choć wtedy najczęściej idą na sos
    Podziękowali 1monia3
  • Skprpiony jecie????  ;)
  • No jasne! Tylko ogonki odrywajo ;)
  • Może ja bym swoim smakoszom zapodała takiego skorpiona. 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.