U nas hummus rządzi. Uwielbiam. I jeszcze takie danie obiadowe-kapusta pekinska w paski podduszona ze startą na grubych oczkach marchewką i pietruszką. I do tego ciecierzyca ugotowana. Sól i pieprz. Można dodać suszone śliwki. My to jemy z kaszą gryczaną niepaloną. Kapustę pekinską do tego zawsze kroję od grubszej strony.
Jeszcze dobra jest pieczona w przyprawach, wychodzi dobra i zdrowa przekąska ale sama robiłam tylko raz i trochę mi się spaliła, więc nie podpowiem jak się robi, trzeba wyguglać
Ja czesto zamieniam soczewice na cieciorke, zeby zrobic cos, co sie nazywa majadra i jest najbanalniejszym daniem, jakie znam, a jednoczesnie bardzo smacznym. To jest z kuchni bliskowschodniej, ryz + straczki (ciecie lub socze) + duzo cebuli + odpowiednie przyprawy. Taka codzienna bida potrawa np. w Izraelu, kocham :x Gotujesz ryz, gotujesz namoczona wczesniej ciecie/socze. Smazysz, na oliwie lub na masle, jak wolisz, cebule pokrojona w piorka (oryginalnie na oliwie, ale kiedys dodalam masla i bylo ok). Powinna byc porzadnie obsmazona, a nie tylko drasnieta ogniem. W garnku mieszasz ryz, cebule i straczki. Doprawiasz - sol, pieprz, koniecznie duzo kuminu, papryka i koniecznie odrobina cynamonu. Mozesz dodac dodatkowe przyprawy, jak Ci podpasuja. Mozesz tez dodac do cebuli czosnek wycisniety przez praske. Na koniec obsypujesz wszystko zielona pietruszka, albo kolendra albo mieszanka obu. No i tyle, nawet wybredni i zdeklarowani miesozercy to jedza u mnie.
soczewica jest rozna zielona - wymaga raczej namoczenia, wyrazisty smak, zwarta konsystencja nadaje sie najlepiej do curry, gulaszy, ryzu, odsaczona na pasztety, smarowidla
czerwona - rozgotowuje sie w trymiga, w gotowaniu robi sie brejowata. Swietna do zup, np. tureckiej mercimek corbasi - jedna z moich ulubionych, gesta, przecierowa, aromatyczna, bardzo rozgrzewajaca w zimie. Tu masz przepis.
gorska - brazowa, sredni czas gotowania, chyba najbardziej aromatyczna. Wersja pomiedzy, wiec i zastosowanie szerokie. Kilka dni temu zrobilam z niej zupe, bo jak mialam otwarta paczke gorskiej, to nie chcialam otwierac kolejnej, czerwonej. Chlop zjadl trzy talerze i powiedzial, ze lepsza nawet. Tylko po zblenderowaniu ma kolor wyjatkowo nieszczegolny, wiec polecam mocne obsypanie np. natka pietruszki albo kolendra
Cieciorka to takie zoltawe kulki, do grochu optycznie podobna. Najbardziej klasyczne zastosowanie hummus, falafel, skladnik salatek, obiadowo skladnik wszelkich tahini i gulaszy arabskich (z miesem i bez).
wczoraj były kotleciki z cieciorki cieciorka ugotowana, wsadzona do blendera (na chwilę, żeby była taka pokrychana :P ) do tego podsmażona na maśle klarowanym wegeta warzywna i pokrojone por, marchew... I trochę mąki kukurydzianej i oliwy, w rączkach formowałam malutkie kotleciki i na suchą patelnię teflonową.
Z maki lub z dodatkiem maki z ciecierzycy mozna zrobic pyszne indyjskie nalesniki czy tam chlebki z patelni. Mozna podawac je jako dodatek albo je nadziewac warzywami swiezymi, z patelni, curry warzywnym, polac ostrym sosem, uzywac do maczania w roznych dipach.
Ja akurat uwielbiam straczki i czesto w mojej kuchni sluza do zastapienia miesa, jesli mialabym kupic mieso marketowe, nie wiadomo, jakiego pochodzenia albo po prostu zeby zmniejszyc spozycie miesa.
Ja robię pastę do chleba, ugotowana ciecierzyca + pokrojone suszone pomidory, doprawiam solą, czosnkiem, ostrą papryką, traktuję wszystko blenderem
uwielbiam też na słodko: ugotowana ciecierzyca + namoczone wcześniej daktyle i garść dowolnych orzechów + kakao, zmiksować i gotowe! taki domowy zamiennik nutelli
Moje ulubione danie: Marchewka z ciecierzycą 2 cebule 4 duże marchewki ugotowana ciecierzyca słodka i ostra papryka zmielona kolendra (wg mnie konieczna) trochę cząbru pomidory (najlepsza passata, ale może być przecier) Cebulę pokrojoną na plasterki poddusić na oleju, dodać pokrojoną w słupki marchew (w tym daniu taka smakuje najlepiej). Trzymać na ogniu mieszając. Dodać ugotowaną ciecierzycę, pomidory, sól. Przykryć, trzymać na ogniu do miękkości marchewki. Doprawić paprykami i kolendrą. Jeśli dodajemy przecier, to warto go troszkę rozcieńczyć wodą z gotowania ciecierzycy lub zwykłą wodą.
Banalnie proste i naprawdę smaczne Ugotowaną soczewicę potraktować niedokładnie blenderem (jak się lubi grudki, lub jesli nie przeszkadzają)lub zmiskować do gładkosci. Dodać uduszoną posiekaną drobniutko cebulkę i przyprawy-mnie najbardziej "podeszły" te orientalne: kmin rzymski mielony, troszkę curry, odrobina cynamonu. Jeśli będzie za gęste "ciasto" dodać nieco wody. Jajko nie jest niezbędne, ale jeśli ciecierzycy jest sporo, można dać (przy małej ilosci będzie lejące się ). Smażyć na rumiano, można podawać z czym się chce-ale ja zawsze same, np z ulubionymi sosami
Z soczewicy (zielonej)robię takie same, tylko trzeba ją miksować gorącą, przyprawianie i smażenie jak ostygnie
Kiedyś robiłam placuszki z dodatkiem namoczonych rodzynek (ale nie były na słodko, tylko bardziej "orientalnie"-indyjsko przyprawione) ale nie zachwyciły mnie, za to gosci tak
@jukka - nasze to: - moja wersja sosu 1000wysp: keczup, jogurt, majonez plus ostra papryka może być pieprz kajeński) - słodki vinegret: z cukrem brązowym, kapką sosu sojowego ciemnego lub jasnego plus olej sezamowy i szczypta cynamonu -czosnkowy: ząbek czosnku, łyżka jogurtu naturalnego, łyżka majonezu, śmietana kwaśna 12% (łyżka lub dwie)
Komentarz
http://ammniam.pl/aromatyczna-zapiekanka-warzywna/
tylko ciut mniej przypraw daje bo dzieci nie lubią pikantnie
wybróbuję - tylko pytanie: z proporcji podanych w przepisie wychodzi porcji dla ilu osób?
bo u mnie 6 osób w domu
I jeszcze takie danie obiadowe-kapusta pekinska w paski podduszona ze startą na grubych oczkach marchewką i pietruszką. I do tego ciecierzyca ugotowana. Sól i pieprz. Można dodać suszone śliwki. My to jemy z kaszą gryczaną niepaloną. Kapustę pekinską do tego zawsze kroję od grubszej strony.
Kilka razy przymierzałam się żeby zrobić humus i jakoś mi nie po drodze.
ale też moje dzieci jedzą dużo, więc to może być mało obiektywne :-?
ale sama robiłam tylko raz i trochę mi się spaliła, więc nie podpowiem jak się robi, trzeba wyguglać
Gotujesz ryz, gotujesz namoczona wczesniej ciecie/socze. Smazysz, na oliwie lub na masle, jak wolisz, cebule pokrojona w piorka (oryginalnie na oliwie, ale kiedys dodalam masla i bylo ok). Powinna byc porzadnie obsmazona, a nie tylko drasnieta ogniem.
W garnku mieszasz ryz, cebule i straczki. Doprawiasz - sol, pieprz, koniecznie duzo kuminu, papryka i koniecznie odrobina cynamonu. Mozesz dodac dodatkowe przyprawy, jak Ci podpasuja. Mozesz tez dodac do cebuli czosnek wycisniety przez praske.
Na koniec obsypujesz wszystko zielona pietruszka, albo kolendra albo mieszanka obu.
No i tyle, nawet wybredni i zdeklarowani miesozercy to jedza u mnie.
zielona - wymaga raczej namoczenia, wyrazisty smak, zwarta konsystencja
nadaje sie najlepiej do curry, gulaszy, ryzu, odsaczona na pasztety, smarowidla
czerwona - rozgotowuje sie w trymiga, w gotowaniu robi sie brejowata. Swietna do zup, np. tureckiej mercimek corbasi - jedna z moich ulubionych, gesta, przecierowa, aromatyczna, bardzo rozgrzewajaca w zimie. Tu masz przepis.
gorska - brazowa, sredni czas gotowania, chyba najbardziej aromatyczna. Wersja pomiedzy, wiec i zastosowanie szerokie. Kilka dni temu zrobilam z niej zupe, bo jak mialam otwarta paczke gorskiej, to nie chcialam otwierac kolejnej, czerwonej. Chlop zjadl trzy talerze i powiedzial, ze lepsza nawet. Tylko po zblenderowaniu ma kolor wyjatkowo nieszczegolny, wiec polecam mocne obsypanie np. natka pietruszki albo kolendra
Cieciorka to takie zoltawe kulki, do grochu optycznie podobna. Najbardziej klasyczne zastosowanie hummus, falafel, skladnik salatek, obiadowo skladnik wszelkich tahini i gulaszy arabskich (z miesem i bez).
Ostatnio widzialam tez w sklepach mąkę z ciecierzycy Melvitu. Dodaję czasem do chleba na zakwasie.
cieciorka ugotowana, wsadzona do blendera (na chwilę, żeby była taka pokrychana :P )
do tego podsmażona na maśle klarowanym wegeta warzywna i pokrojone por, marchew... I trochę mąki kukurydzianej i oliwy, w rączkach formowałam malutkie kotleciki i na suchą patelnię teflonową.
Ja akurat uwielbiam straczki i czesto w mojej kuchni sluza do zastapienia miesa, jesli mialabym kupic mieso marketowe, nie wiadomo, jakiego pochodzenia albo po prostu zeby zmniejszyc spozycie miesa.
uwielbiam też na słodko: ugotowana ciecierzyca + namoczone wcześniej daktyle i garść dowolnych orzechów + kakao, zmiksować i gotowe! taki domowy zamiennik nutelli
a dzisiaj była zupa http://www.weganka.com/2015/04/hiszpanska-zupa-z-ciecierzycy.html
Marchewka z ciecierzycą
2 cebule
4 duże marchewki
ugotowana ciecierzyca
słodka i ostra papryka
zmielona kolendra (wg mnie konieczna)
trochę cząbru
pomidory (najlepsza passata, ale może być przecier)
Cebulę pokrojoną na plasterki poddusić na oleju, dodać pokrojoną w słupki marchew (w tym daniu taka smakuje najlepiej). Trzymać na ogniu mieszając. Dodać ugotowaną ciecierzycę, pomidory, sól. Przykryć, trzymać na ogniu do miękkości marchewki. Doprawić paprykami i kolendrą. Jeśli dodajemy przecier, to warto go troszkę rozcieńczyć wodą z gotowania ciecierzycy lub zwykłą wodą.
Banalnie proste i naprawdę smaczne
Ugotowaną soczewicę potraktować niedokładnie blenderem (jak się lubi grudki, lub jesli nie przeszkadzają)lub zmiskować do gładkosci. Dodać uduszoną posiekaną drobniutko cebulkę i przyprawy-mnie najbardziej "podeszły" te orientalne: kmin rzymski mielony, troszkę curry, odrobina cynamonu.
Jeśli będzie za gęste "ciasto" dodać nieco wody. Jajko nie jest niezbędne, ale jeśli ciecierzycy jest sporo, można dać (przy małej ilosci będzie lejące się ).
Smażyć na rumiano, można podawać z czym się chce-ale ja zawsze same, np z ulubionymi sosami
Z soczewicy (zielonej)robię takie same, tylko trzeba ją miksować gorącą, przyprawianie i smażenie jak ostygnie
Kiedyś robiłam placuszki z dodatkiem namoczonych rodzynek (ale nie były na słodko, tylko bardziej "orientalnie"-indyjsko przyprawione) ale nie zachwyciły mnie, za to gosci tak
- moja wersja sosu 1000wysp: keczup, jogurt, majonez plus ostra papryka może być pieprz kajeński)
- słodki vinegret: z cukrem brązowym, kapką sosu sojowego ciemnego lub jasnego plus olej sezamowy i szczypta cynamonu
-czosnkowy: ząbek czosnku, łyżka jogurtu naturalnego, łyżka majonezu, śmietana kwaśna 12% (łyżka lub dwie)