Wczoraj taki jadłem i był bardzo dobry. Gospodyni pokroiła w kostkę kilka rodzajów serów i roztopiła na patelni na oliwie. Nie poprosiłem jednak o przepis. Czy ktoś robi coś podobnego i mógłby mnie poratować?
Ja robię taki sos dodając serki topione( też mogą byc rożne rodzaje.) Wczesniej podduszam czosnek i por, dodaję serki( jak sie roztopią) dolewam wody,podgotowyję, zagęszczam mąką i śmietanką. Wszystko robię na oko( ale serków daję 3 batony)
Ja robię na patelni na maśle z sera plesniowego typu Rokpol i kremówki z dodatkami jakie mi tam akurat podpasują, tez na oko. Ale @Maciek, uważaj, bo to samo zuo i za to banują
Można też dodać śmietankę, jeśli sery po roztopieniu nie są mocno kremowe (czyli nie były to serki topione, czy miękkie pleśniowe) i warto dodać trochę ziół, świeży tymianek, rozmaryn, tak naprawdę to, co lubisz - warto jednak rozejrzeć się za ziołami wspomagającymi trawienie, bo roztopione sery, oliwa, makaron to nie najlżejsze danie Warto dodać też do smaku szczyptę papryki, do serów pasują też orzechy np. pokruszone z wierzchu już na talerzu (świetne do serów pleśniowych i tych w typie parmezanu, do topionych już raczej mniej)
Ja robiłam taki (uwaga bardzo tłuste) Rozpuszczałam na malutkim ogniu ser na odrobinie masła i mieszałam ze śmietanką albo majonezem. Potem więcej sera, zioła, można dodać serek topiony. Trzeba cierpliwości źeby rozmieszać. Do tego podsmażony boczek w kosteczke. Bardzo kaloryczne ale dobre, najlepsze ze świeżą bazylią.
Komentarz
Wczesniej podduszam czosnek i por, dodaję serki( jak sie roztopią) dolewam wody,podgotowyję, zagęszczam mąką i śmietanką.
Wszystko robię na oko( ale serków daję 3 batony)
http://www.jamieoliver.com/recipes/pasta-recipes/a-killer-mac-n-cheese/#YAWwwQ8o8zeGrTL1.97
mozesz takze bardziej 'po mesku':
http://www.deliaonline.com/recipes/cuisine/european/italian/macaroni-au-gratin.html
albo tak:
https://www.homemadebyyou.co.uk/articles/cooking/6-flavoursome-twists-on-the-classic-mac-and-cheese
Warto dodać też do smaku szczyptę papryki, do serów pasują też orzechy np. pokruszone z wierzchu już na talerzu (świetne do serów pleśniowych i tych w typie parmezanu, do topionych już raczej mniej)
(
Rozpuszczałam na malutkim ogniu ser na odrobinie masła i mieszałam ze śmietanką albo majonezem. Potem więcej sera, zioła, można dodać serek topiony. Trzeba cierpliwości źeby rozmieszać.
Do tego podsmażony boczek w kosteczke.
Bardzo kaloryczne ale dobre, najlepsze ze świeżą bazylią.