Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Mleka roslinne

Chciałabym tutaj zapytać czy ktoś z Was sam robi mleka? U mnie dzieci nie mogą pic mleka krowiego i najcześciej kupuje mleko migdałowe, ryżowe, z orzechów laskowych czy czasem soi ale...Dodatki i cena nie są dobra strona, czemu dodają tam olej słonecznikowy czy jakies dodatki słodzące nie do końca tolerowane przeze mnie.Zakupilam maszynę do robienia mleka- juz dla mnie pod choinkę;-)Czytałam duzo recenzji i wczoraj była tańsza w sieci (black Friday) i...kupiłam .Wteszcie zrobie mleko jaglane !!!!Zakup powinien sie zwrócić bo u mnie dzieci duzo mleka roślinnego piją, ja używam do rożnych rzeczy typu naleśniki .Macie jakies doświadczenia?Robilam tradycyjnie mieląc sama ziarna czy orzechy i potem Pielucha...

Komentarz

  • ja robilam z migdalow po odstawieniu tosi przez jakies 2 miesiace..dobre bylo... paczke sie parzylo obieralo zostawialo na iles w wodzie i blendowalo a potem trzy razy przez pieluche..potem w malych porcjach mrozilam bo szybko toto kwasne sie robilo
  • No wlasnie ta maszyna daje od 700ml do 1,3 L wiec na bieżąco można zużywać ;-)ja tez miałam taki problem.
  • Dobre mleko uzyskuje się z orzechów brazylijskich. To jedyne chyba (oprócz migdałowego) ,które mogłabym pić. Robi się tak samo jak każde inne z orzechów.
  • edytowano listopada 2015
    Na stałe robimy migdałowe. Sparzone (zwykle dwa razy) migdały obrać, zalać wodą (ma przykryć migdały) i miksować. Potem uzupełnić wodę. Potrzebny dobry blender, który dokładnie rozdrobni twarde migdały. Z jaglanki, kamutu robiłam wiele lat temu tradycyjnie, gotując przez wiele godzin. Wychodziło smaczne, delikatne mleczko.Moje dzieci lubią też kokosowe i z nerkowców, ale robimy je sporadycznie. Najbardziej cenne dla mnie są migdały.
    Nigdy nie kupowałam takiego mleczka, robi się je samemu bez kłopotu, wychodzi taniej i bez dodatków. Nawet w tym bio mleczku jakoś nie widzę potrzeby dodawania oleju słonecznikowego.
  • Dokładnie ten okej słonecznikowy w składzie tylko mnie wkurza.Moje tez migdałowe bardzo lubią, z orzechów brazylijskich spróbuje jak maszynę dostanę;-)
  • I po zmieleniu nie czuć tych migdałów miedzy zębami?
  • A po ile kupujecie migdaly za kilogram? Przy naszym zużyciu nabialu to bysmy chyba majątek płacili za takie mleka roślinne.
  • Musisz wycisnąć -ja przez pieluchę badz gaze robiłam ,teraz czekam na maszynę-tam jest sitko .
  • robię od czasu do czasu roslinne. zawsze mam wrażenie, że kosztuje mnie to majątek, przy takich cenach bakalii. najtaniej wychodzi chyba kokosowe.

    @AniaD. jak dokładnie robisz to mleko jaglane długo gotowane? ja robiłam kilka razy (gotuję kaszę na b.miękko, blenduję, przeciskam przez gazę), ale smakiem nie powala, chyba, że zmieszam z np. migdałowym.
  • Nie odcedzam masy migdałowej, staram się mocno zmiksować wcześniej. Tylko u mnie rzadko pije się takie mleko, raczej dodaje na talerzu do kaszy czy ugotowanych płatków. Czasem dzieci piją, jak chwilę postoi, to gęstsze spada na dno. U mnie dzieci piją i takie gęste, jak mają ochotę.
    @Rogalikowa, żeby takie mleczko miało smak, to powinno być b. długo gotowane na maleńkim ogniu. Ugotowana, zmiksowana kasza to nie to samo. Ja już nie pamiętam ile gotowałam, na pewno tyle, by ziarenka się rozpadały. Dopiero takie miksowałam albo przecierałam przez sito.
  • Ja dodaję do mleka roślinnego szczyptę soli i miksuję z daktylami ( 3 daktyle na litr mleka), czasami kroplę aromatu waniliowego dobrego. Najsmaczniejsze dla mnie jest mleko z nerkowców ( ale muszą być świeże i dobrej jakości), z karobem smakuje wymienicie.
  • @Pax jaka to maszyna? Ja robiłam w blenderze kielichowym philipsa z przystawką do smoothies (tam jest takie siteczko co zatrzymuje pulpę), ale trzeba potem jeszcze wyciskać ręcznie, więc trochę paćkania jest. Mleko z nerkowca i tak mieszam, ale w migdałowym grudki mi przeszkadzają. U nas jest pyszne mleko w sklepach ryżowo- migdałowe, córka i mąż uwielbiają, ja sama do kawy zbożowej stosuję, bo te domowe to mi nie pasują, tylko ten nieszczęsny olej słonecznikowy też mnietam razi.
  • No wlasnie z daktylami zmieszane są super!
  • edytowano listopada 2015
    @AniaD. dziękuję. spróbuje teraz długo pogotować kaszę. jaglane mleko jednak tańsze niż z nerkowców ;) dodam daktyli i już.
  • Nie pamiętam proporcji, ale kaszy dawało się mało, wody sporo. To nie może wyjść kaszka na gęsto, tylko takie rzadsze płatki pływające w wodzie. One po rozgotowaniu i przetarciu dają wystarczającą gęstość mleczka.
  • dzięki. dziś będę nastawiać.
  • Z czego jeszcze można zrobic mleko?
  • @Pax .Tutaj przepisy , może znasz http://taste--me.blogspot.ch/search/label/mleko?max-results=10 . Znalazłam tą stronę szukając info o Soyobelli. I już suszę mężowi głowę o to :D
  • Ooo super dzieki!No Soyabella super,widziałam na żywo a wkrótce bedzie w mojej kuchni;-)
  • widziałam i urządzenie i jego cenę. chwilowo mój zapał ostygł ;) może jak juz będziemy mieli te kokosy za patologiczną wielodzietność to wtedy, hehe.
  • No cena troche spora...
  • edytowano lutego 2019
    Elunia powiedział(a):
    Dlaczego mi mleko z orzechów włoskich wychodzi gorzkawe?
    Skórki prażę i ściągam.
    Moim zdaniem dlatego,że prazysz
    Spróbuj wrzątkiem zalac i dopiero potem
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.