Chciałabym tutaj zapytać czy ktoś z Was sam robi mleka? U mnie dzieci nie mogą pic mleka krowiego i najcześciej kupuje mleko migdałowe, ryżowe, z orzechów laskowych czy czasem soi ale...Dodatki i cena nie są dobra strona, czemu dodają tam olej słonecznikowy czy jakies dodatki słodzące nie do końca tolerowane przeze mnie.Zakupilam maszynę do robienia mleka- juz dla mnie pod choinkę;-)Czytałam duzo recenzji i wczoraj była tańsza w sieci (black Friday) i...kupiłam .Wteszcie zrobie mleko jaglane !!!!Zakup powinien sie zwrócić bo u mnie dzieci duzo mleka roślinnego piją, ja używam do rożnych rzeczy typu naleśniki .Macie jakies doświadczenia?Robilam tradycyjnie mieląc sama ziarna czy orzechy i potem Pielucha...
Komentarz
Nigdy nie kupowałam takiego mleczka, robi się je samemu bez kłopotu, wychodzi taniej i bez dodatków. Nawet w tym bio mleczku jakoś nie widzę potrzeby dodawania oleju słonecznikowego.
@AniaD. jak dokładnie robisz to mleko jaglane długo gotowane? ja robiłam kilka razy (gotuję kaszę na b.miękko, blenduję, przeciskam przez gazę), ale smakiem nie powala, chyba, że zmieszam z np. migdałowym.
@Rogalikowa, żeby takie mleczko miało smak, to powinno być b. długo gotowane na maleńkim ogniu. Ugotowana, zmiksowana kasza to nie to samo. Ja już nie pamiętam ile gotowałam, na pewno tyle, by ziarenka się rozpadały. Dopiero takie miksowałam albo przecierałam przez sito.
Spróbuj wrzątkiem zalac i dopiero potem