Mam krótkie pytanie - czy będąc na macierzyńskim, w czasie gdy rozłożyła mnie prawdziwa choroba z gorączką - mój mąż może dostać wolne dni na opiekę nade mną, jeśli się udam do lekarza i wezmę odpowiednie zaświadczenie?
@MagdaCh - tak, może dostać wolne dni (zasiłek opiekuńczy z tytułu opieki nad chorym członkiem rodziny) -Tobą, jeśli nie wykorzystał w tym roku kalendarzowym 14 dni na opiekę nad chorym członkiem rodziny (również innym: matką, ojcem, teściową, dzieckiem powyżej 14 lat). Zasiłek opiekuńczy przysługuje pod warunkiem, że nie ma innych członków rodziny mogących zapewnić opiekę. Oprócz zwolnienia lekarskiego wypisuje się wniosek o zasiłek opiekuńczy (80% ). http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433
Na chore dziecko nie moze wsiąść ojciec zwolnienia jesli mama przebywa na macierzyńskim lub wychowawczym. 2 dni opieki tez nie przysluguja wtedy. Przy rodzicach pracujących jest 60,dni na dziecko.
Rozumiem, że warto, abym odbyła spacerek do przychodni jutro. W zeszlym tyg. tak chodziłam z antybiotykiem i szlag trafił proces zdrowienia, wszystko wróciło.
Na chore dzieci do lat 14 jest 60 dni, na członka rodziny -14 dni, z tym że: "Łączny okres wypłaty zasiłku opiekuńczego z powodu opieki nad dziećmi i innymi członkami rodziny z różnych przyczyn bez względu na liczbę osób uprawnionych do zasiłku oraz bez względu na liczbę dzieci i liczbę członków rodziny wymagających opieki, nie może przekroczyć 60 dni w roku kalendarzowym."
Te 2 dni jak Aga wspomniała to dni 100% płatne i to jest urlop z tytułu opieki nad dzieckiem i składa się tak samo wniosek do pracodawcy jak na urlop wypoczynkowy (i tu również te dni przysługują w sumie na obojga rodziców).
Przy czym @MagdaCh musisz zaznaczyć lekarzowi, że chodzi o opiekę. Jeśli chodzi o sprawę od strony służby zdrowia, to nie mam pewności jak to wygląda, ale tak mi się kojarzy.
i jeszcze taki niuans: "Zasiłek opiekuńczy przysługuje pod warunkiem, że nie ma innych członków rodziny mogących zapewnić opiekę. W przypadku sprawowania opieki nad chorym dzieckiem w wieku do lat 2, zasiłek opiekuńczy przysługuje nawet wówczas, gdy są inni członkowie rodziny mogący zapewnić opiekę. Czyli nawet jeśli jesteście na macierzyńskim, a Wasze dziecko nie mające 2 lat zachoruje, mąż może wziąć zasiłek opiekuńczy na takiego malucha.
@Elf77 mam pytanie o ten zasiłek opiekuńczy - czy to są jakieś kokosy? Jednym słowem, czy warto go wypisywać w przypadku zwolnienia na 2 dni? Czy to grosze są?
@Bea na 2 dni wystarczy, zwłaszcza, że w sobotę musi pójść do pracy. Urlopu zwykłego już nie ma. Ja po dzisiejszym wspólnym dniu już czuję że wypoczęłam, a co dopiero jeszcze jeden jutro Ale ciągle nie rozumiem o co chodzi, może napiszę, jak ja to pojęłam. Że za te 2 dni zwolnienia na opiekę nade mną dostanie 80% przysługującej pensji - a jeśli napisze podanie do ZUS to jeszcze dostanie jakiś zasiłek, tylko nie wiem ile wynosi przykładowo na 1 dzień i z tego powodu czy warto o niego występować?
Ja jeszcze z głupim pytaniem - czy ten druk ZUS-15 to w kadrach się zostawia czy posyła do Zusu, a jeżeli tak, to do którego Zusu, wg adresu zam. osoby czy adresu zakładu pracy?
Komentarz
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433
W zeszlym tyg. tak chodziłam z antybiotykiem i szlag trafił proces zdrowienia, wszystko wróciło.
Te 2 dni jak Aga wspomniała to dni 100% płatne i to jest urlop z tytułu opieki nad dzieckiem i składa się tak samo wniosek do pracodawcy jak na urlop wypoczynkowy (i tu również te dni przysługują w sumie na obojga rodziców).
Jeśli chodzi o sprawę od strony służby zdrowia, to nie mam pewności jak to wygląda, ale tak mi się kojarzy.
"Zasiłek opiekuńczy przysługuje pod warunkiem, że nie ma innych członków rodziny mogących zapewnić opiekę.
W przypadku sprawowania opieki nad chorym dzieckiem w wieku do lat 2, zasiłek opiekuńczy przysługuje nawet wówczas, gdy są inni członkowie rodziny mogący zapewnić opiekę.
Czyli nawet jeśli jesteście na macierzyńskim, a Wasze dziecko nie mające 2 lat zachoruje, mąż może wziąć zasiłek opiekuńczy na takiego malucha.
edit: pogrubienie
bardzo dziękuję za tak wyczerpujące informacje!!!
mam pytanie o ten zasiłek opiekuńczy - czy to są jakieś kokosy? Jednym słowem, czy warto go wypisywać w przypadku zwolnienia na 2 dni? Czy to grosze są?
na 2 dni wystarczy, zwłaszcza, że w sobotę musi pójść do pracy. Urlopu zwykłego już nie ma. Ja po dzisiejszym wspólnym dniu już czuję że wypoczęłam, a co dopiero jeszcze jeden jutro
Ale ciągle nie rozumiem o co chodzi, może napiszę, jak ja to pojęłam. Że za te 2 dni zwolnienia na opiekę nade mną dostanie 80% przysługującej pensji - a jeśli napisze podanie do ZUS to jeszcze dostanie jakiś zasiłek, tylko nie wiem ile wynosi przykładowo na 1 dzień i z tego powodu czy warto o niego występować?
przeciez jest:) w prawym górnym rogu swojego posta masz takie kółeczko zębate, wchodzisz i kilkasz edytuj:)
Ale pokomplikowane. Nie mniej szkoda tego kawałka pensji, jakby nie było.