Placki, placuszkina obiad, na śniadanie, na kolację i na podwieczorek.
U mnie:
Placuszki z jabłkami (w kawałkach bądź startymi)
Z kawałkami: małe kawałki jabłuszka, mieszamy do ciasta.
Ze startymi: ścieramy jabłka prosto do ciasta i mieszamy.
(robiłam z innymi owocami: banany, maliny, śliwki, gruszki, moi nie chwycili, z jabłkami jedzą tylko).
Placuszki na wykwitnie z serem:ser,
mąka,
mleko,
jajo,
łyżka przecieru pomidorowego
Mąka, jajo, mleko i ser starty do miski, wymieszać, dodać przecier, wymieszać i smażyć.
Pycha! Smakują jak pizzerki, pachną pizzą.
Można dodać jeszcze grzyby, uprzednio przysmażone.
Myślę, że cebulę też można dodać.
I może zioła prowansalskie, albo przyprawę do pizzy.
Ultra szybkie i pyszne danie na ciepło.
Dorobić sos czosnkowy i po prostu można się zajadać.
A Wy jakie robicie placki?Robicie szpinakowe? Taki pomysł mam na następny raz
.
Komentarz
1 kostka twarogu
2 jaja
1 łyżka cukru
4 łyżki mąki pszennej (mąki może trochę więcej to zależy od zwięzłości twarogu)
Wszystko pognieść widelcem, wymieszać i smażyć na oleju jak nasze racuchy.
moje dzieci uwielbiają
I z cukinii http://zmodrzewiowejchaty.blogspot.com/2014/08/placki-z-cukinii_8.html?m=0
mleko mąka jajko soda cukier i olej do smażenia o proporcje nie pytajcie od 7 lat robie je sama i nigdy mi nie wyszły tak pysznie.
Jeszcze podajcie!
Serowe moga udawac pierogi z serem, mialabym luz w temacie pierogowym .
Z maki ciecierzycowej tez calkiem fajny pomysl.
Cukiniowych nie tkna, dyni takoz.
Z jabkiem w plastrach moga byc ladne, faktycznie.
@uJa i co potem z tymi plackami? z czym podajesz? suche?
Dobre są z dżemem, cukrem pudrem a najlepsze chyba z gęstym kwaśnym jogurtem takim jak grecki.
Ale w moim domu zawsze były suche.
A ciasto do smażenia ma być bardzo gęste, wtedy fajnie rośnie.
Dzieki!
Smażyć na oleju.
U nas robią za śniadanie, drugie danie lub deser; )
Smażyć ma 2 patelniach na jednej nie ma sensu.
Teraz podobnie dietuje dlatego nie jeżdżę do mamy bo one na pewno tam gdzieś czatuja; )
Ubić pianę z białką
Zółtko zmiksować z połówką banana*, drugą połówkę banan drobno pokroić - można całego zmiksować
połączyć wszystko razem w miarę delikatnie
smazyć na odrobinie masła, na sam konież smażenia podlewam odrobiną soku z pomarańczy
ja jem z jogurtem greckim, z owocami - np. świeże truskawki w sezonie etc
*banan średniej wielkości
mogą byc też gryczane j.w.
kiedyś zrobiłam z mąką z jadalnych kasztanów i malinami ale to musi być sezon były cudowne
I jeszcze placki ziemniaczane z dodatkami - papryka, cebulka, kielbaska i serem w srodku. O rany, nie zasne teraz...
ale ten org się ostatnio zrobił... widzę same kuchenne wątki...
Zimno
jesc sie chce!