Ten sernik teściowej zawsze się udaje i jest najszybszy do zrobienia czas wykonania ok 10min ( najbardziej pracochłonne to wyciąganie sera z opakowania)
3/4 kostki margaryny 1 lub 1,5 szklanki cukru 6 jajek włożyć do robota kuchennego/ malaksera z nożami tnącymi( ja tak robię) - zmiksować dodać
2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki grysiku łyżkę rumu lub kilka kropel aromatu rumowego kilogram czyli 4 kostki twarogu półtłustego (z Biedronki zielona łąka) - uwaga ser z wiaderka nie nadaje się do tego przepisu zmiksować na gładką masę (mogą być drobne grudki - nie szkodzi) dodać rodzynki jak ktoś lubi
wlać masę do wysmarowanej i posypanej bułką tartą okrągłej formy (dużej)
piec ok 50min na ok 190stopni - lub aż będzie złotobrązowy
ZAWSZE WYCHODZI I JEST PYSZNY- smacznego ps wersja świąteczna lux-polewa czekoladowa na górę + płatki migdałowe
Ja ser tez mrozilam i sernik z odmrozonego wychodzil tez super. Mam taki przepis na sernik na kremowce... Wrzuce w wolnej chwili, to moj hit odwielu lat...:-D ale mi sie jesc zachcialo...
Hihi. Kiedys kupilam 5 kilogramowych wiaderek twarogu wazne do jutra. W takim sklepie przy akademiku. Kazde wiadro 2.99 zl. Caly akademik 2tyg jadl potem nalesniki z twarogiem, makaron z twarogiem.. A ja pieklam serniki:-D nikt nie mrozil. 'termin to tylko sugestia';-)
kiedyś w przypływie bólu po zatruciu zęba, jak tylko wbiegłam do domu to łyknęłam przeciwbólowy....jak doszłam do siebie to zobaczyłam, że już 6 miesięcy po terminie.... żyję i mam się dobrze
POMOCY - mam rozmrozone 1 op koziego sera od nowej ok 80 dkg - chce zrobić sernik. Tylko ten ser jest taki raczej suchy, może go zmiksować i trochę wody dodać żeby nabrał konsystencji.
dzięki, już zrobiłam też z moich wypieków ale tradycyjny z przepisu dziadka.
Problem w tym, że do większości serników ona dodaje albo ricotte albo mascarpione albo bita śmietane, a mój syn nie je żadnej krowizny. Ale jakoś sobie proadziłam i wyszeł bardzo ok
Komentarz
czas wykonania ok 10min ( najbardziej pracochłonne to wyciąganie sera z opakowania)
3/4 kostki margaryny
1 lub 1,5 szklanki cukru
6 jajek
włożyć do robota kuchennego/ malaksera z nożami tnącymi( ja tak robię) - zmiksować
dodać
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki grysiku
łyżkę rumu lub kilka kropel aromatu rumowego
kilogram czyli 4 kostki twarogu półtłustego (z Biedronki zielona łąka) - uwaga ser z wiaderka nie nadaje się do tego przepisu
zmiksować na gładką masę (mogą być drobne grudki - nie szkodzi)
dodać rodzynki jak ktoś lubi
wlać masę do wysmarowanej i posypanej bułką tartą okrągłej formy (dużej)
piec ok 50min na ok 190stopni - lub aż będzie złotobrązowy
ZAWSZE WYCHODZI I JEST PYSZNY- smacznego
ps wersja świąteczna lux-polewa czekoladowa na górę + płatki migdałowe
Mam taki przepis na sernik na kremowce... Wrzuce w wolnej chwili, to moj hit odwielu lat...:-D ale mi sie jesc zachcialo...
Myślicie że mogę upiec sernik teraz i go zamrozić i wyjąć przed Wigilią? Czy straci coś na walorach smakowych?
mrozilam makowiec i ciasto czekoladowe.
wydaje mi sie, ze z kremowymi ciastami moze byc problem, ale z takimi jak jablecznik, piernik, sernik powinno byc ok.
Robię bez spodu.
Mniam.
W smaku ok
Ew moze byc bardziej kruchy po rozmrozeniu
Skusiłam się =P~
Kruche ciasto.
4jajka
1kg serka homo ( ) (biorę 20% tłuszczu)
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
+/- 100g cukru (daję zawsze mniej)
żółtka + cukier => do białości
dodać:
1) mąkę
2) serek
3) budyń (w proszku)
na końcu delikatnie dodać białka ubite na sztywną pianę
1H00 bądź 1H15 w piekarniku 185 stopni (th. 6)
Trzeba pilnować.
Nie zaglądać zbyt często by powierzchnia nie pękła.
Wiem że niektórzy dodają sok pół cytryny. Ja tego nie robie.
Jak wyjdzie zacznę robić serniki dwa razy do roku.