Ja pieke dziś placki a przekładam w środę rano coby zmiekla. Nie chcę zbyt szybko przekładać masą bo masa długo nie wytrzyma a placki pieke dziś coby trochę zmiekly do czwartku. Mam nadzieję że ta środa rano wystarczy. :-)
Dacie przepisy? Nigdy nie jadlam, tylko nazwa obila mi sie o uszy, a z tego, co piszecie, brzmi smakowicie. U nas na Wigilie ze slodkich rzeczy jadlo sie kutie i keks, od paru lat robie tez wiewiorke.
jedno z pierwszych ciast ,które mi wychodzi i wychodzi super. A ja nieciastowa jestem. Robię na mleku roślinnym i margarynie bezmlecznej bo najstarszy bezmleczny. Nawet tort urodzinowy bardzo godnie zastępuje.
Dzieki, musze wyprobowac. Skoro mowisz, ze wychodzi... Bo mnie zawsze odstraszaly troche ciasta z blatami - prostokatne formy maja krawedzie rozszerzajace sie nieco ku gorze i jak przekladam te blaty kremem, to mi w koncu brakuje jakiegos cm przy krawedzi blatu (za małą powierzchnie mają te blaty na gorze) i krem splywa. Nie wiem, czy jasno napisalam.
ten krem dość gęsty i się jakimś lekkim wyciekiem nie przejmowałam. Może zdjęcie by sie nie nadawało do magzynu kulinarnego ale zawsze potem można te boki na równo przyciąć. Za to smak obłędny
znaczy pod krem dawałaś dżem? raz dałam mój (wydawało mi się) pyszny dżem z czarnej porzeczki. Tak jak moje dzieci jedzą wszystko to dżemowi z czarnej porzeczki powiedziały NIE. Więc już nie daję. a dżem pewnie porozdaję:-)
Wg moich obserwacji to zalezy, jakiej firmy. Kupowałam Polgreenu i byly niezjadliwe. Najbardziej smakują nam firmy Szczytno chyba, są najdelikatniejsze.
Nie, nic z nimi nie robie. Jemy gotowane w mleku - wstawiam garnek z mlekiem, wrzucam płatki i mieszam, póki się nie zagotuja. Jemy z rodzynkami na sniadanie. Probowalam platki zastapic kasza jaglana, ale jest dla mnie niezjadliwa. Chociaz nieco bardziej zjadiwa jest gotowana na sypko w wodzie, podana z mlekiem niz gotowana od razu we mleku. U nas w ogole jaglanka jako kasza nikomu nie wchodzi, zużywam duże ilosci, ale w wersji mąki.
@Aniuszka, można obkroić i wyrównać ciasto. Na skrawki na pewno chętni się znajdą. edit: albo blaty piec osobno albo upiec duże płaskie ciasto i w poprzek przekroić.
Komentarz
Pytam.bo nie znam.
Robię na mleku roślinnym i margarynie bezmlecznej bo najstarszy bezmleczny. Nawet tort urodzinowy bardzo godnie zastępuje.
robię z tego przepisu http://www.mojewypieki.com/post/stefanka
Za to smak obłędny
edit: albo blaty piec osobno albo upiec duże płaskie ciasto i w poprzek przekroić.