na śniadanie często jemy kaszę gryczaną niepaloną na ciepło i do tego pokrojony pomidor + ew cebulka polane oliwą - pycha. Albo może byz zamiast pomidora podduszony por. cukinia czy co tam kto lubi
Ugotowana kasza+ dużo cebulki zeszklonej+ dużo dużo natki pietruszki+ ser feta w kostkę lub biały ale dobrze posolony i obsypany pieprzem. Ja tak uwielbiam
ALe gdzie wy teraz kupujecie kaszę gryczaną dobrze wypaloną w sam raz? Bo wszystkie niedopalone albo przepalone. Smaczna była z młynów z lubelskiego Janex, ale nie mogę teraz nigdzie dostać.
Ja dodaję gryczaną do zupy, niepaloną czasem zblenduję z częścią włoszczyzny żeby zagęścić zupę.
Kotlety z gryczanej też robię - dodaję do nich starte na tarce warzywa, akurat jakie mam, czasem żółty ser, jajko (wiejskie), świeże zioła. Do tego sos grzybowy albo jogurtowy.
Pomieszana gryczana z warzywami, serem np. feta pasuje jako farsz do tarty lub kopert z ciasta francuskiego.
Gryczana pasuje też do pasztetów warzywnych, gołąbków, pasty do smarowania chleba.
Poza tym to, co już padło: pierogi, naleśniki, krokiety.
Dzięki, gotuje kaszę na kotlety, zapomniałam o tej smacznej potrawie, do tego będzie SOS pieczarkowy i buraczki na ciepło, może jeszcze marchew z jablkiem i chrzanem:)
piróg biłgorajski - kasza, ziemniaki, biały ser do tego smietana jajko, masło, sól, pieprz - to się piecze, pycha na słodko lub słono, dosyć popularny jest piróg zapiekany w cieście drożdżowym z sosem grzybowym
Komentarz
Ugotowaną smażę tak jak mielone + łyżka mąki. Z sosem grzybowym i buraczkami smakuje rewelacyjnie.
A normalna niepalona do prawie każdego obiadu...
Namoczyc kaszę gryczana niepalona w wodzie na noc, zbledowc i smażyć
http://smakoterapia.blogspot.com/2014/08/niebywae-nalesniki-z-samej-gryki.html
Ja tak uwielbiam
http://smakoterapia.blogspot.com/
http://www.natchniona.pl/chleb-doskonaly-bez-maki-i-drozdzy/
Kotlety z gryczanej też robię - dodaję do nich starte na tarce warzywa, akurat jakie mam, czasem żółty ser, jajko (wiejskie), świeże zioła. Do tego sos grzybowy albo jogurtowy.
Pomieszana gryczana z warzywami, serem np. feta pasuje jako farsz do tarty lub kopert z ciasta francuskiego.
Gryczana pasuje też do pasztetów warzywnych, gołąbków, pasty do smarowania chleba.
Poza tym to, co już padło: pierogi, naleśniki, krokiety.
Na ciepło. Kaszę można wrzucić i smażyć chwilke razem z cebulką. Ser i natka dopiero po wyłączeniu palnika.