odmrozić szpinak i odsączyć od wody. Dodać jajka, posolić (nie za dużo gdyż łosoś oraz serek już są słone!) Ułożyc na blachę i do piekarnika na 30-40 min.
Na masę szpinakową posmarować serek, posypać koprem i ułożyć plastry łososia. Zawinąć a la makowiec.
Owinąć w folie i do lodówki na min godzinę. GOTOWE!
I pyszne. Można odać z 'sosem" (serek homogeneizowany pomieszany z musztardą)
Acha, można zrobić zraziki z piersi kurczaka z ogórkiem kiszonym, dodać płatek fety, obtoczyć w "panierce" z otrębów owsianych... obsmażyć, potem zapiec pycha
ryba pieczona (wystarczy mały kawałek łososia, halibuta, dorsza...) z warzywami na parze w zależności od ryby można po prostu posolić (łosoś) albo przyprawić sosem sojowym, czosnkiem, cytryną danie w 15 minut, super smaczne ważne, by nie jeść dodatkowo ziemniaków ani ryżu
ryby pieczone/gotowane na parze w całości pstrąg pasuje z pietruszką i czosnkiem (wkłada się do środka) dorada na sposób azjatyki (nacina się i wkłada czosnek, imbir, ostrą papryczkę) z surówką
zupa krem z soczewicy i dowolnej mieszanki pomidorów, marchewki, cebuli, czosnku, pomidorów suszonych, papryki itd.
jak ktoś lubi makarony - to np. bolognese zamiast spaghetti dać makaron z cukini, danie wygląda i pachnie podobnie, więc jakoś oszukuje się smak (oczywiście smakuje inaczej, ale może trzeba dojść do wprawy z makaronem z cukini )
no i frytki można zrobić z podgotowanych kartofli z kilkoma kroplami oleju (do piekarnika) jako zamiennik zwykłych, jak ktoś czasem musi (my musimy )
nie wiem, czy o takie przepisy chodziło?
PS: por z szynką i emmentalem chyba mało dietetyczny...?
Komentarz
Rolada szpinakowo-łososiowa:
1kg mrożonego szpinaku
3-4 jajka
łosoś wędzony (może być pstrąg)
serek czosnkowo-koperkowy
Koper
odmrozić szpinak i odsączyć od wody.
Dodać jajka, posolić (nie za dużo gdyż łosoś oraz serek już są słone!)
Ułożyc na blachę i do piekarnika na 30-40 min.
Na masę szpinakową posmarować serek, posypać koprem i ułożyć plastry łososia.
Zawinąć a la makowiec.
Owinąć w folie i do lodówki na min godzinę.
GOTOWE!
I pyszne.
Można odać z 'sosem" (serek homogeneizowany pomieszany z musztardą)
I zachęcajoco na talerz wygląda.
I niskokaloryczne.
Dla oka: http://foodattitude.fr/roule-au-saumon-fume-et-aux-epinards/
Por
Szynka
Emmental
Por ugotować
Zawinąć w szynce i ułożyć na blaszce. Posypać serem. 30min do piekarnika.
Niektórzy polewają sosem beszamelem (mleko + mąka) ale to już zwiększa ilość kalorii.
http://www.tribugourmande.com/recette_124504_poireaux-au-jambon'
Acha, można zrobić zraziki z piersi kurczaka z ogórkiem kiszonym, dodać płatek fety, obtoczyć w "panierce" z otrębów owsianych...
obsmażyć, potem zapiec
pycha
ryba pieczona (wystarczy mały kawałek łososia, halibuta, dorsza...) z warzywami na parze
w zależności od ryby można po prostu posolić (łosoś) albo przyprawić sosem sojowym, czosnkiem, cytryną
danie w 15 minut, super smaczne
ważne, by nie jeść dodatkowo ziemniaków ani ryżu
ryby pieczone/gotowane na parze w całości
pstrąg pasuje z pietruszką i czosnkiem (wkłada się do środka)
dorada na sposób azjatyki (nacina się i wkłada czosnek, imbir, ostrą papryczkę)
z surówką
zupa krem z soczewicy i dowolnej mieszanki pomidorów, marchewki, cebuli, czosnku, pomidorów suszonych, papryki itd.
jak ktoś lubi makarony - to np. bolognese zamiast spaghetti dać makaron z cukini, danie wygląda i pachnie podobnie, więc jakoś oszukuje się smak (oczywiście smakuje inaczej, ale może trzeba dojść do wprawy z makaronem z cukini )
no i frytki można zrobić z podgotowanych kartofli z kilkoma kroplami oleju (do piekarnika) jako zamiennik zwykłych, jak ktoś czasem musi (my musimy )
nie wiem, czy o takie przepisy chodziło?
PS: por z szynką i emmentalem chyba mało dietetyczny...?