Jakies sprawdzone przepisy? Mialam dzis wizje na awokado nadziewane tunczykiem- jadlam kiedys taką przystawke i bardzo mi smskowało. Ale w swoim zakreceniu zamiast awokado przytargałam do domu mango. W ilosci hurtowej.
hmmm mango to ja bym po prostu zjadła :P A moge prosic o przepis na avokado z tunczykiem? jak na razie avokado to pasuje mi tylko z pomidorem i cebulka
A jak nie po prostu zjeść, to oprócz tego co tu padło - z mango jest pyszny mus, można zblendować samo lub np. z odrobiną soku z pomarańczy i dodać do jogurtu z płatkami albo taki mus jako dodatek do sernika
Piszesz o ilości hurtowej... czyżby gdzieś była jakaś okazyjna promocja?
AVokado kroimy na pół, siekamy nożem w kosteczkę w skórce (bez pestki), wsypujemy pół łyżeczki cukru i wyciskamy dużo soku z cytryny, mieszamy, zjadamy. Dużo witamin. W takiej formie moim zdaniem najsmaczniejsze - deserowe. I najlepiej strawne dzięki cytrynie.
Ja też avokado z cytryną, ale za dodatek sól i odrobiną oleju.
Z mango są super soki. Można dodać kiwi, pomarańcze, cytryne (albo sok gotowy np czarna porzeczka, do tego cytryne). Bananów tylko nie, bo zepsują smak.
a z awokado - u nas hit przystawkowy (jada nawet wybredna córeczka co warzywa wszystkie praktycznie omija) przepis zaczerpnięty z Nigelli Lawson ale zmodyfikowany na moje możliwości: torille, tuńczyk z puszki odsączony lub łosoś wędzony w wersji bogadszej (u Nigelli jest chyba mięso z kraba czy raka), awokado, sałata lodowa, sok z cytryny, trochę pieprzu, może być odrobinę pasty wasabi (jak ktoś lubi ostro - raczej nie dla dzieci) 3 - 4 tortille układamy tak by zachodziły na siebie na to tuńczk lub łosoś wzdłuż całości awokado pokropine obficie sokiem cytryny by nie zciemniało i pieprzem sałata lodowa (pocięta w paseczki) - najlepiej ta bo tak łatwo nie więdnie
można dodać jeszcze ogórka zielonego, marchewkę (według upodobań)
całość zwijamy w rulonik i kroimy w takie paluch ok. 5 cm, później można serwować - do jedzenia rekami jak kanapka
no i jeszcze awokado w postaci pasty z czosnkiem, pieprzem i cytryną
Komentarz
http://wielodzietni.org/discussion/24792/menu-na-przyjecie-po-i-komunii-sw/p5
uwielbiam!!!
http://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/mango-lassi
A moge prosic o przepis na avokado z tunczykiem?
jak na razie avokado to pasuje mi tylko z pomidorem i cebulka
koktail albo lody.
A jak nie po prostu zjeść, to oprócz tego co tu padło - z mango jest pyszny mus, można zblendować samo lub np. z odrobiną soku z pomarańczy i dodać do jogurtu z płatkami albo taki mus jako dodatek do sernika
Piszesz o ilości hurtowej... czyżby gdzieś była jakaś okazyjna promocja?
Pyszne.. Uwielbiam!
Super pasuje też do biszkoptu z kremem mascarpone. 2-3 x przekładany biszkopt warstwa kremu i cienkimi.plastrami mango... Pycha...
Z mango są super soki. Można dodać kiwi, pomarańcze, cytryne (albo sok gotowy np czarna porzeczka, do tego cytryne). Bananów tylko nie, bo zepsują smak.
a z awokado - u nas hit przystawkowy (jada nawet wybredna córeczka co warzywa wszystkie praktycznie omija)
przepis zaczerpnięty z Nigelli Lawson ale zmodyfikowany na moje możliwości:
torille, tuńczyk z puszki odsączony lub łosoś wędzony w wersji bogadszej (u Nigelli jest chyba mięso z kraba czy raka), awokado, sałata lodowa, sok z cytryny, trochę pieprzu, może być odrobinę pasty wasabi (jak ktoś lubi ostro - raczej nie dla dzieci)
3 - 4 tortille układamy tak by zachodziły na siebie
na to tuńczk lub łosoś wzdłuż całości
awokado pokropine obficie sokiem cytryny by nie zciemniało i pieprzem
sałata lodowa (pocięta w paseczki) - najlepiej ta bo tak łatwo nie więdnie
można dodać jeszcze ogórka zielonego, marchewkę (według upodobań)
całość zwijamy w rulonik i kroimy w takie paluch ok. 5 cm,
później można serwować - do jedzenia rekami jak kanapka
no i jeszcze awokado w postaci pasty z czosnkiem, pieprzem i cytryną