Tworzymy jak najszerszą platformę wymiany myśli i doświadczeń dla rodzin wielodzietnych zaangażowanych w ED. Zapraszamy wszystkich chętnych, także tych do tej pory podczytujących forum Każdy głos jest ważny.
Nieplanowałam ale tak wyszło. Mieszkamy za granicą. Właśnie jesteśmy w trakcie zapisywania dwóch córek do Libratusa. Jedną do 4 klasy, drugą do 6 lub 7. Wyjechaliśmy trzy lata temu. Poradzcie, mamy dylemat odnośnie starszej córy. A poszła do szkoły w Polsce jako sześciolatek bo świetnie sobie radziła. Zaliczyła 2 i pół roku w szkole polskiej i wyjechaliśmy. Wskoczyła bezpośrednio tu i sobie poradziła. Libratus kwalifikuje nas do 6 klasy, my chcielibyśmy robić siódmą. Pani z Lib mono nas przekonywała, że powinniśmy zdecydować się na 6 bo siódma jest b wymagająca, jest o wiele więcej przedmiotów i wiele rodzin wycofuje się na tym etapie z ED. Podzielcie się proszę doświadczeniem.
Nie wydaje mi się, by było jakoś nagle trudniej. Fakt, przedmiotów więcej. My np. w przyszłym roku chcemy, by jedna z córek zrobiła 2. i 3. klasę gim. w rok. Da radę.
Nie wydaje mi się, by było jakoś nagle trudniej. --------------- 6 egzamniów/rok to coś innego niż 11 egzaminów/rok. Oczywiście zdolne dzieci ze wszystkim sobie poradzą.
o studia dla nieletnich się nie dowiadywałam, tylko rok chcemy przyspieszyć, a to będzie tak, jakby zaczęła edukacje szkolną jako 6. latek, czyli matura dla już jednak pełnoletniej.
Ja też zapisałam do libratusa. Dwie na razie. Najstarszej już nie zdołałam bo ma 15 lat skończone. Jak wyglądają egzaminy? Moja Klara jest b. histeryczna i obawiam się tych egzaminów.
Ja mam stare pomoce "Skarbiec matematyczny" sprzed pewnie 6 lat i uważam, że nie warte ceny. Badziewne wykonanie, brzydkie kolory. Mało korzystamy. Jak chcecie kupować, to obejrzyjcie wcześniej dokładnie, może te nowe są lepsze.
W ogóle my nie lubimy gier matematycznych. Wolimy ciekawe zadania z pomysłem - z Kangura, z kółka matematycznego. I zwykłe klocki drewniane sześcienne, zegary z wyprawek z podręczników. Ładne pomoce z wyprawek składam do pudełeczka i to nam się lepiej sprawdza - karty do sortowania przedmiotów, banknoty i monety. Geoplan na gumki dokupiłam oddzielnie. Kostki do gry, lusterko, guma do skakania, spinacze, miarka krawiecka. Taniej byłoby skompletować samemu.
Majazibi - pytałaś o matematykę. Ja korzystałam z metody singapurskiej, właśnie aby uzupełniać braki szkoły. Tyle że my bez egzaminów, ale matematyka to matematyka. Syn który orłem matematycznym nie jest, dzięki temu mu to pomogło. I mi było łatwiej mu tłumaczyć, bo jednak sporo zapomniałam ze szkoły.
Nic tajnego. Nie pamiętam szczegółów, ale zdaje się, że zainicjował to Paweł Zakrzewski. Z grupy roboczej MEN będzie na pewno Mariusz Dzieciątko. Warto uderzać różnymi kanałami. Ja akurat w poniedziałek nie dam rady.
Ja też zapisałam do libratusa. Dwie na razie. Najstarszej już nie zdołałam bo ma 15 lat skończone. Jak wyglądają egzaminy? Moja Klara jest b. histeryczna i obawiam się tych egzaminów. ------------------ @Odrobinka Egzaminy w Libratusie wyglądają tak jak w mojej szkole. Nauczyciele bardzo mili, dobrze nastawieni, wiele juz widzieli. Nie ma się co obawiać.
Komentarz
Wyjechaliśmy trzy lata temu.
Poradzcie, mamy dylemat odnośnie starszej córy. A poszła do szkoły w Polsce jako sześciolatek bo świetnie sobie radziła. Zaliczyła 2 i pół roku w szkole polskiej i wyjechaliśmy. Wskoczyła bezpośrednio tu i sobie poradziła. Libratus kwalifikuje nas do 6 klasy, my chcielibyśmy robić siódmą.
Pani z Lib mono nas przekonywała, że powinniśmy zdecydować się na 6 bo siódma jest b wymagająca, jest o wiele więcej przedmiotów i wiele rodzin wycofuje się na tym etapie z ED. Podzielcie się proszę doświadczeniem.
My np. w przyszłym roku chcemy, by jedna z córek zrobiła 2. i 3. klasę gim. w rok. Da radę.
Chcieliśmy już w tym roku, ale było za późno na formalności.
---------------
6 egzamniów/rok to coś innego niż 11 egzaminów/rok. Oczywiście zdolne dzieci ze wszystkim sobie poradzą.
No dylemat jest...
Potrzebujemy podciągnąć matmę. Na poziomie 3 i 6 kl. Z czego najlepiej korzystać?
ja kupiłam Dziecięca matematyką 20 lat później, porpzednia wersja jest tylko w internecie
W ogóle my nie lubimy gier matematycznych. Wolimy ciekawe zadania z pomysłem - z Kangura, z kółka matematycznego. I zwykłe klocki drewniane sześcienne, zegary z wyprawek z podręczników. Ładne pomoce z wyprawek składam do pudełeczka i to nam się lepiej sprawdza - karty do sortowania przedmiotów, banknoty i monety. Geoplan na gumki dokupiłam oddzielnie. Kostki do gry, lusterko, guma do skakania, spinacze, miarka krawiecka. Taniej byłoby skompletować samemu.
w Skarbcu był tekturowy + sznurówki
Polecam wydawnictwo Aksjomat z Torunia (www.aksjomat.torun.pl). Mamy 4 książki z zadaniami. Dla młodszych i starszych.
czy ktoś wie coś więcej, czy to jakaś tajna inicjatywa?
Jesli tak prosze o kontakt na priv
Ja też zapisałam do libratusa. Dwie na razie. Najstarszej już nie zdołałam bo ma 15 lat skończone. Jak wyglądają egzaminy? Moja Klara jest b. histeryczna i obawiam się tych egzaminów.
------------------
@Odrobinka
Egzaminy w Libratusie wyglądają tak jak w mojej szkole. Nauczyciele bardzo mili, dobrze nastawieni, wiele juz widzieli. Nie ma się co obawiać.