robimy kluski kładzione z kefiru, pewnie z jogurtem też dobre - pół lytry tego białego, pół kilo mąki żytniej, 4 jaja, szczypta sody ze dwie soli, wybełtać, kłaść łyżką na posolony wrzątek a na deser zmiksować z mrożonymi owocami i już.
Leniwe pierogi dla leniwych, czyli z serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego. Pyszne, dla nas lepsze niż zagniatane, bo delikatniejsze, wręcz rozplywajace się w ustach no i chwilka roboty. Proporcje : 8 pelnych dużych łyżek jogurtu lub serka 6 łyżek mąki 2-3 jajka szczypta soli Mieszamy, łyżką moczona we wrzątku nakładamy do wrzątku, po wpłynięciu na powierzchnię gotujemy 1-2 minuty, na talerzu polewamy maselkiem z bułką tartą, posypujemy cukrem i cynamonem.
Placki z jabłkami. Chłodnik też świetny, ale aura nie ta jeszcze. Do zupy zamiast śmietany. Ziemniaki z jogurtem (mało dietetyczne). Sernik na zimno, taki z żelatyną.
zaletą lodów jest to, że mogą leżeć w zamrażarce i jeśli masz jogurtu za wiele żeby przejeść od razu to można go tak przerobić i czekać na cieplejsze dni choć ja akurat i zimą czasem lubię lody...
@Lila, przepis.pierwszy lepszy z netu. Robilam kiedyś, ale przepisu nie zapisałam. Natomiast, ciasto jest pyszne, lekko mokre, można dodac na wierzch jablka.
Borgacz, moze poczekać, aktualnie jestem w fazie leżącej, smarkajacej, więc nic mi się nie chce, a juz najmniej gotowac.
Ad rem na obiad u nas warzywa pieczone, polane obficie jogurtem .
Komentarz
a na deser zmiksować z mrożonymi owocami i już.
Makaron wykladamy na talerz, kazdy nalewa i naklada jogurt i owoce samodzielnie.
Nasz najlepszy niedzielny obiad .
2) naleśniki tez z owocami i jogurtem
3) zapiekanka ziemniaczano-cebulowa, sos do przekładania warstw na bazie jogurtu, plus jogurt do polania gotowej zapiekanki
4) warzywa: brokul, marchew, kalafior, dodac makaron i warstwami do formy, sos: jogurt z jajamo, przelewać warstwy.
8 pelnych dużych łyżek jogurtu lub serka
6 łyżek mąki
2-3 jajka
szczypta soli
Mieszamy, łyżką moczona we wrzątku nakładamy do wrzątku, po wpłynięciu na powierzchnię gotujemy 1-2 minuty, na talerzu polewamy maselkiem z bułką tartą, posypujemy cukrem i cynamonem.
Chłodnik też świetny, ale aura nie ta jeszcze.
Do zupy zamiast śmietany.
Ziemniaki z jogurtem (mało dietetyczne).
Sernik na zimno, taki z żelatyną.
albo lody - http://www.mojewypieki.com/przepis/cytrynowe-lody-jogurtowe
zaletą lodów jest to, że mogą leżeć w zamrażarce i jeśli masz jogurtu za wiele żeby przejeść od razu to można go tak przerobić i czekać na cieplejsze dni choć ja akurat i zimą czasem lubię lody...
Z wytrawnych to może jakieś curry z jogurtem, np. inspiracją może być takie http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/curry-rogan-josh-puszysty-ryz-salatka-z-marchwi-papadamy-placki-chapati-piwo_6880.html
LODY CYTRYNOWE!
Aaa, chyba męża zaraz po take kupne wyślę, bo skąd ja wezmę domowy jogurt?!
@Lila, przerób na lody, a potem ja przyjadę i Wam je wyjem do ostatka!
http://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2014/09/zupa-weselna-dugun-corbas.html?m=1
http://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2014/03/turecka-zupa-z-pora.html?m=1
http://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2013/03/zupa-z-wysokich-tureckich-hal.html?m=1
http://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2015/07/moje-propozycje-na-ramazanowe-menu_2.html?m=1
http://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2015/07/moje-propozycje-na-ramazanowe-menu.html?m=1
Na blogu sa jeszcze inne przepisy
Robilam kiedyś, ale przepisu nie zapisałam.
Natomiast, ciasto jest pyszne, lekko mokre, można dodac na wierzch jablka.
Borgacz, moze poczekać, aktualnie jestem w fazie leżącej, smarkajacej, więc nic mi się nie chce, a juz najmniej gotowac.
Ad rem na obiad u nas warzywa pieczone, polane obficie jogurtem .
Inne smakołyki jogurtopochodne też chętnie wchłonę.
Z wiadra bym żarła )