najpierw w wodzie z octem żeby zabić bakterie a potem w wodzie z sodą żeby oczyścić z pestycydów. Nigdy tego robiłam ale chyba zacznę. Zastanawiam się jak długo takie owoce wytrzymają i czy wszystkie warzywa można tak płukać?
@Felicyta : Ostatnio 2 osoby, ktore cenie za wiedze w temacie "jedzeniowym" polecaly ozonator.
A czy ozonowanie nie jest szkodliwe dla zdrowia? Mamy ozonator i stosujemy go do odgrzybiania klimatyzacji w samochodzie, ale na instrukcji napisali, żeby wywietrzyć pomieszczenie pół godziny po zakończeniu ozonowania zanim się wejdzie. Żywność bałabym się ozonować chyba...
No właśnie, też o tym pomyślałam Coraz częściej mam wrażenie, że z tym zdrowym żywieniem to jakaś utopia jest. Jasne, że lepiej nie karmić rodziny glutaminianem, cukrem i przemysłowymi kurczakami, ale nie każdy ma warunki, żeby sobie samemu marchewkę i króliki hodować. Albo wydawać fortunę na produkty eko i bio. Jakoś to wszystko bez sensu.
BTW, to amerykańskie dane, u nas kolejność może być inna czy wręcz odwrotna. No ale czego wymagać od Onetu :P
Przypominam, że kilka lat temu WWF (organizacja w miarę niezależna) robiła badania toksykologiczne w Europie. Pod względem strucia jesteśmy zaraz za Skandynawią Jeść dobre, bo polskie i unikać eksportu, zwłaszcza z Holandii :-B
Komentarz
Ostatnio 2 osoby, ktore cenie za wiedze w temacie "jedzeniowym" polecaly ozonator.
A czy ozonowanie nie jest szkodliwe dla zdrowia?
Mamy ozonator i stosujemy go do odgrzybiania klimatyzacji w samochodzie, ale na instrukcji napisali, żeby wywietrzyć pomieszczenie pół godziny po zakończeniu ozonowania zanim się wejdzie.
Żywność bałabym się ozonować chyba...
Chyba, że ktoś kocha jabłka ze skórą
Coraz częściej mam wrażenie, że z tym zdrowym żywieniem to jakaś utopia jest. Jasne, że lepiej nie karmić rodziny glutaminianem, cukrem i przemysłowymi kurczakami, ale nie każdy ma warunki, żeby sobie samemu marchewkę i króliki hodować. Albo wydawać fortunę na produkty eko i bio. Jakoś to wszystko bez sensu.
Posadze ogórki, a co mi szkodzi.
Nie lepiej w wodzie z Domestosem? 8-}
Pewnie, że najlepsze własne, ale sądzę, że zdrowemu dorosłemu nie powinny zaszkodzić "pryskane" porządnie umyte wodą.
Przypominam, że kilka lat temu WWF (organizacja w miarę niezależna) robiła badania toksykologiczne w Europie. Pod względem strucia jesteśmy zaraz za Skandynawią Jeść dobre, bo polskie i unikać eksportu, zwłaszcza z Holandii :-B