Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Kwaśne zupy dla dziecka- podrzućcie pomysł!

Córka ma 14 miesięcy. Staram się codziennie dawać jej zupę (jem razem z nią). Gotuję przeważnie na dwa dni. Ulubiła sobie pomidorówkę i ogórkową. Ogólnie lubi kwaśne. Może macie jakieś przepisy na inne kwaśne, rzadkie zupy? Kremy odpadają na razie, nie podeszły jej.

Komentarz

  • żurek, kapuśniak z kiszonej kapusty
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty? Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pomidorami?
  • barszcz, botwinka
  • zrób zakwas buraczany i masz barszczyk :)
  • Żurek czy barszcz na zakwasie nie będą dla niej za ciężkie?
  • Kapuśniak spróbuję w tym tygodniu, do głowy mi to nie przyszło, jadłam kapuśniak wieki temu...
  • Szczawiowa.
  • Moi na okrągło mogą jeść ogórkową i pomidorową, a barszcz tez podprawiam lekko kwasem z ogórków kiszonych.
  • edytowano maj 2016
    Ze szczawiową doradzam ostrożność, bo za bardzo zdrowa nie jest. Można sobie w sezonie pozwolić na taki wyskok, ale nie jako stały element manu.
    Poza wymienionymi dodam jeszcze soczewicową z sokiem lub przecierem pomidorowym oraz rybną zaprawioną na koniec sokiem pomidorowym.
    Kwaśne są też zupy owocowe, jeśli w deserowych zupach gustujecie.
  • @Katarzyna a mozesz przyblizyc temat szczawiowej? Cos tam niby wiem, ale czy prawde?
  • Właśnie tak, @jukaa. Szczawiany nie są szczególnie zdrowe. Szczawiowa od czasu do czasu nie powinna zabić zdrowego człowieka, ale bym nie przesadzała z tym akurat daniem. I jajeczko wskazane.
  • Czyli dobrze wiedzialam. Dziekuje za odpowiedzi.
  • Soczewicowa odpada, gotowałam z przecierem pomidorowym, jej kuleczki nie pasują, a jak zblenduję to za gęsta no i takie łuseczki z soczewicy zostają, to siedzi i wydłubuje z buźki :) Owocowe odpuszczę, owoce i tak je, wolę jej warzywa serwować w zupach. Dzięki! Spróbuję ten barszcz, żurek i kapuśniak.
  • Jak byłem mały to mam robiła zupę cytrynową z ryżem na mięsie wołowym. Przepisu nie znam, ale kwaskowe było i zjadliwe.
  • Nie wiem czy jeszcze jakieś parametry nie mają wpływu.. Poza tym też trzeba zobaczyć ilościowo czego się je, bo jak miałam cuś z nerkami to nie tylko te zielska pogarszały ale i obżarstwo truskawkowe było niewskazane.
  • w sumie rabarbar czy szczaw poddany wcześniejszej obróbce termicznej i przetworzony nie jest aż tak bardzo szkodliwy.
    Nie poleca się go jednak surowo
  • Barszcz wiśniowy :)
  • a jak się toto robi??
    wiśnie niedługo dojrzeją :)
  • Nie jestem pewna. Szukałam przepisu w necie, ale żaden nie wyglądał jak to, co moja Mama czasem robiła. Wydaje mi się, że to po prostu b.esencjonalny kompot BEZ CUKRU (no, może odrobina, podobnie jak soli czy pieprzu), do którego podaje się młode ziemniaczki. Pychota!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.