Dzień wcześniej zacząć rozmrażać szpinak. Jajka ubić z cukrem na białą błyszczącą masę, następnie małym strumieniem dodawać olej. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i nadal mieszać. Szpinak dobrze odcisnąć rękami lub w szmatce i dodać do ciasta, dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut.
Śmietanę upić z serkiem mascarpone, pod koniec dodać cukier waniliowy i śmietan fix.
Odciąć wierzchnią warstwę ciasta i pokruszyć. Masę wyłożyć na ciasto a na wierzch pokruszone ciasto i pestki z granata.
Ja ogólnie zielskolubna jestem i nawet szpinaku niewyczuwam, masa sera i śmietany jest mdła, wiec warto teraz w sezonie dodać maliny borówki i może jeżyny i wzbogacić je świeżością w ten sposób. Ciasto przyciąga wzrok i jest rozchwytywane a przygotowanie dość proste i tanie
Komentarz
Robiłam na urodziny syna. Fajnie wygląda. Gościom smakowało. Mnie, tak średnio.
U nas lubia nikt o szpinaku nie gada.