A tu muffiny buraczane http://www.jadlonomia.com/przepisy/buraczane-muffiny-z-czekolada/ które w smaku są naprawdę mocno czekoladowe i wydaje mi się, że smakowałyby dobrze ozdobione jeżynami - ale uczciwie powiem, że w takiej kombinacji nie próbowałam, ale same muffiny też się udają i przepis sprawdzony
będę próbowała jeszcze raz - na razie wiem, że wzięłam za mała blaszkę i ciasto było za wysokie i strasznie długo się piekło (a i tak mam wrażenie, że ciut się nie dopiekło) i wyszło za dużo ciasta względem owoców, olej rzepakowy nie pasuje (zapach) zamiast słonecznikowego - powinnam raczej stopić masło
W kuchni podlaskiej jest taki przepis na ciasto jeżynowe - doskonałe. Ale muszę zobaczyć, gdzie mam tę książkę. To taki rdzenny przepis, a nie nowoczesny.
@Katarzyna U mnie takim jeżynomaniakiem jest Mela, która codziennie pożera mnóstwo jeżyn, część z nich wcierając w siebie, taras, schody, ubranie itp.
Komentarz
Typowo z jeżynami http://www.mojewypieki.com/przepis/razowa-tarta-z-jezynami ale robiłam tylko raz i z malinami, nie mniej jednak wyszło
Do tego ciasta pasują wszystkie owoce i ciasto się zawsze udaje (robiłam naprawdę wiele razy), przepis sprawdzony, robi się 10 minut i jest wegański http://www.jadlonomia.com/przepisy/placek-z-rabarbarem-i-marcepane/
Myślę, że można w jagodziankach zastąpić jagody jeżynami, sprawdzony przepis na jagodzianki http://www.mojewypieki.com/przepis/jagodzianki
Myślę też, że tutaj można zastąpić maliny jeżynami i też będzie pyszne http://www.mojewypieki.com/przepis/jogurtowe-ciasto-z-malinami
A tu muffiny buraczane http://www.jadlonomia.com/przepisy/buraczane-muffiny-z-czekolada/ które w smaku są naprawdę mocno czekoladowe i wydaje mi się, że smakowałyby dobrze ozdobione jeżynami - ale uczciwie powiem, że w takiej kombinacji nie próbowałam, ale same muffiny też się udają i przepis sprawdzony
Może coś Ci się spodoba
http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-jogurtowe-z-owocami
u nas już 3. niedzielę z rzędu będzie, jutrzejsze w roli imieninowego ciasta Kajtka
będę próbowała jeszcze raz - na razie wiem, że wzięłam za mała blaszkę i ciasto było za wysokie i strasznie długo się piekło (a i tak mam wrażenie, że ciut się nie dopiekło) i wyszło za dużo ciasta względem owoców, olej rzepakowy nie pasuje (zapach) zamiast słonecznikowego - powinnam raczej stopić masło
ale ciasto ma fajny smak
Ewentualnie sernik na zimno i czesc do srodka, a czesc do dekoracji.
To taki rdzenny przepis, a nie nowoczesny.
U mnie takim jeżynomaniakiem jest Mela, która codziennie pożera mnóstwo jeżyn, część z nich wcierając w siebie, taras, schody, ubranie itp.