Chcę zapakować mężowi i starszym dzieciom weki na wyjazd - konkretnie bigos, gulasz, kurczaka curry i sos boloński. Wekowaliście kiedyś takie cuda? Jak? (piekarnik/gotowanie? temperatura? czas?) Jak to się długo utrzymuje w temperaturze pokojowej? (chodzi mi o 1-2 tygodnie) Czy można wrzucać cebulę? Słyszałam, że się psuje w zaprawach, ale czy dwa tygodnie wytrzyma? Pllliiis o szybą pomoc - mam to robić dziś i jutro.
Komentarz
W ubiegłym tyg. wróciliśmy z ferii gdzie mieliśmy i jedliśmy wcześniej przygotowane dobra.
Nie będzie chyba zimnego miejsca. Chyba, że parapet
A co z cebulą? Dajecie do tego cebulę?
Jak byłam na studiach mama mi pasteryzowała nawet gołąbki a np na zimę robiliśmy sos taki warzywny tyle, że bez mięsa to normalnie w piwnicy stał i nic mu się nie działo
A druga pasteryzacja nie powoduje "otwarcia się"? Bo jak robię słoikówkę tyle, że w piekarniku to druga "pasteryzacja" rozszczelnia mi słoiki.