Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Uwaga na ryby!

Piszę ostrzeżenie, bo przetestowałam niechcący na sobie i nie polecam ;)

Kupiłam stek z tuńczyka i... zatrułam całą rodzinę i gości.
Ryba surowa wygląda normalnie, pachnie normalnie, konsystencję ma normalną. Dodam, że datę ważności miała w porządku - paczkowana była. Po usmażeniu ryba smakuje, jakby ją ktoś za mocno przyprawił - nabiera takiego pikantnego posmaku. A, że robiłam ją w cebuli, czosnku i papryce, to myślałam, że po prostu przesadziłam z przyprawami.

Objawy: po kilkunastu minutach pieczenie i zaczerwienienie twarzy i dekoltu, uczucie puchnięcia ust i silny ból głowy, a po ok. godzinie - biegunka.

Więc uważajcie.
Nawet opis znalazłam:
http://www.medonet.pl/zdrowie/diety,scombrotoksizm,artykul,1721066.html

Podziękowali 2Joannna Alutka

Komentarz

  • Ja z kolei chciałem ostrzec przed rekinami. Wystarczy chwila nieuwagi...


  • Tym bardziej, że rekin też ma chyba czerwone mięso ;)
  • Ja wiem, wiem... też uważam, że rybka to tylko świeża, ale bardzo chciałam cos dobrego gościom podać, bo wiem, że lubią ryby.
    A złowić nie miałam gdzie ;)
  • @Maciek_bs leżę i kwiczę :D
  • Czytałam ostatnio artykuł o rybach. ... w jakich warunkach są hodowane i co zawierają....
    Już nawet kurczaki mnie tak nie przerazaly..... :#
  • Cart, współczuję.
    Dzięki, że napisałaś.
    Podziękowali 1madzikg
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.