Wyszypulkowane, umyte zasypac cukrem, odstawic na noc. Puszcza sok. Rano sok zlewasz do innego garnka, jesli trzeba dosypujesz cukru, zagotowujesz, jak sa szumy to zebrac i sok do sloikow, butelek. Pozostale truskawki mozna albo zblendowac( i wtedy masz gladziutki drzemik, bez farfocli) albo czesciowo zblendowac a czesciowo zostawic w calosci lub zostawic cale truskawki- wtedy powstanie konfitura. No a dalej: pogotowac troche calosc, jak trzeba- dosypac cukru, na goraco do sloikow i juz. Nigdy nie dodaje zadnego syfu w postaci zelfixow.
ja od zeszłego roku robię w sposób "powolny" - nie dużo na raz na największą patelnie wsypuję truskawki , większe kroję i posypuję cukrem zagotowuję i gotuje ok 4 min , wyłączam i tak kilka razy w ciągu dwóch dni wychodzi pyszna konfitura truskawkowa z całymi owocami
nie daję tak dużo cukru , jak mówią przepisy , jeśli chodzi o konfiturę ,ale jest pyszne
Ja tez konfitury j.w. + kompot (klade truskawek do wyparzonych sloiow, zalewam wrzatkiem z cukrem, pasteryzuje) i mroze truskawki. Male, podobnej wielkosci nadaja sie super na zime do galaretek, zblendowane w pojemniczkach 0,5l super do koktajlu czy sosu do pancakes, wieksze kroje przed mrozeniem, czasem dorzucam do kompotow i zup owocowych zimowych, czasem gotuje geste sosy do nalesnikow itp.
Cukier w dobrze cieplej lub goracej wodzie latwo i szybko sie rozpuszcza i praktycznie pare razy zakrecisz lycha, w chlodnej trzeba sie troche wiecej omachac
Hop. Jak Wasze przetwory? Ja sie moge pochwalic, ze zdobylam 20kg w dwoch ratach eko sreko bio truskawek za 3,5zl kg, narobilam sie jak goopsia, ale mam, mam! Dzem musze chowac szybko, bo dzieci by sie nie odkleily od sloikow..
Rodzicom znajomej tak obrodzily, ze nie mieli juz co z nimi robic. Napisala do mnie na fb, czy wlasnie za sama robocizne w takiej cenie nie wezme, bo u nich sie zmarnuja malusie byly, opiaszczone, ale tak pyszne, ze warte roboty.
W Gdy po 9-10 za kg, wczoraj widzialam i po 12. Bardzo kiepsko w tym roku...
Teraz pytanie, wiecie skad wziac porzeczek w dobrej cenie?
Komentarz
Pozostale truskawki mozna albo zblendowac( i wtedy masz gladziutki drzemik, bez farfocli) albo czesciowo zblendowac a czesciowo zostawic w calosci lub zostawic cale truskawki- wtedy powstanie konfitura. No a dalej: pogotowac troche calosc, jak trzeba- dosypac cukru, na goraco do sloikow i juz. Nigdy nie dodaje zadnego syfu w postaci zelfixow.
na największą patelnie wsypuję truskawki , większe kroję i posypuję cukrem
zagotowuję i gotuje ok 4 min , wyłączam
i tak kilka razy w ciągu dwóch dni
wychodzi pyszna konfitura truskawkowa z całymi owocami
nie daję tak dużo cukru , jak mówią przepisy , jeśli chodzi o konfiturę ,ale jest pyszne