Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Ciasta/ciastka, co mogą poleżeć. Długo.

2»

Komentarz

  • @Hanq - znam cantuccini. Dobry pomysł, one mogą leżeć pewnie i z pół roku, bo suche są.
    Podziękowali 1Hanq
  • Ja robie tradycyjnie i od podstaw sama rybę po grecku w ilościach hurtowych.. Mój mąż lubi i długo mu nie zajmuje rozprawie nie się z nią.. Za to nie potrawy też raczej w pogardzie
  • Proponuję najszybsze i chyba najprostsze na świecie ciastka na winie/lub jakimkolwiek alkoholu.
    Bez nerwów ;) alkohol podczas pieczenia wyparowuje,za to fajnie spulchnia.
    Składniki :
    25dkg masła/margaryny
    30dkg mąki tortowej (dwie szklanki takie trochę z "górką")
    6 łyżek białego wina lub jakiegokolwiek alkoholu


    Z tych składników wychodzą ciastka niesłodkie,i trzeba je zaraz po upieczeniu,jeszcze ciepłe, wytaplać w cukrze pudrze.
    Dla mnie za słodko ,dlatego wolę od razu dodać szklankę cukru pudru.
    Ciasteczka wychodzą takie rozsypujące się.

    Ciasto (po odpowiednim zwiększeniu proporcji ;)  )zagnieść i włożyć do lodówki na ok.15minut.Rozwałkować i albo pociąć w kwadraty albo powycinać foremkami.
    Układać na blasze (ja kładę na papierze do pieczenia ale kilkukrotnie wykorzystuję ten sam) i piec w tem.180. ok. 30 minut.One po upieczeniu zachowują jasny kolor.




  • @Skatarzyna , a jak nie mam zakwasu i kwasu mlekowego, to co do tego barszczu dać i w jakiej ilości? Co lepsze? Sok z cytryny? Kwasek cytrynowy? 
  • Sok z cytryny, do smaku.
    Podziękowali 1Gosia5
  • W ksiazkach Nigelli wszystkie ciasta maja opis jak mrozic i ile czasu.
    Korzystam z tych rad i bardzo polecam.
     Nie wiem czy w internecie sa tak oddane jej przepisy, ale moze w bibliotece mozna wyszukac jej ksiazki. U nas sa. 
  • kiedyś wymyśliłam przepis na ciasteczka owsiane na podstawie ciastka kupionego w piekarni. mogą długo poleżeć jeśli nie zostaną zjedzone. Powędrował ten przepis do Norwegii znany jako ciastka polskie i do Albertynek w Krakowie.
    jest o tyle ciekawy że można modyfikować go w zależności od preferencji .
    podstawą są
    2 szkl płatków owsianych
    2 szkl mąki
    1 do 2 szkl cukru lub 1 szkl miodu
    tłuszcz stały : masło lub olej kokosowy
    4 jaja
    2 łyżeczki sody , 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka cynamony lub przyprawy do piernika
    dodaję jeszcze ok 100g dżemu lub powideł
    to podstawowy przepis
    oczywiście ja dodaję jeszcze sezam , orzechy , rodzynki, mielone migdały
    należy zachować proporcje składników suchych do mokrych,
    z masy powinno się dać uformować kuleczki , one się rozpłaszczą podczas pieczenia.
    ciastka są bardzo syte i świetnie nadają się do szkoły

    Podziękowali 1aqq
  • @Iwonaanna ile masła na taką proporcję? 
  • 300- 400g
    Podziękowali 1aqq
  • Iwonaanna - przepis super , ciastka są kruche!
    dzięki 

    ale ja dałam 3/4 szkl cukru i dla mnie za dużo 
    ok 220 g masła - i też za dużo - w piekarniku wszystko "pływało" w maśle
    i nie miałam sody , ale wyrosły 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.