Ja robie tradycyjnie i od podstaw sama rybę po grecku w ilościach hurtowych.. Mój mąż lubi i długo mu nie zajmuje rozprawie nie się z nią.. Za to nie potrawy też raczej w pogardzie
Proponuję najszybsze i chyba najprostsze na świecie ciastka na winie/lub jakimkolwiek alkoholu. Bez nerwów alkohol podczas pieczenia wyparowuje,za to fajnie spulchnia. Składniki : 25dkg masła/margaryny 30dkg mąki tortowej (dwie szklanki takie trochę z "górką") 6 łyżek białego wina lub jakiegokolwiek alkoholu
Z tych składników wychodzą ciastka niesłodkie,i trzeba je zaraz po upieczeniu,jeszcze ciepłe, wytaplać w cukrze pudrze. Dla mnie za słodko ,dlatego wolę od razu dodać szklankę cukru pudru. Ciasteczka wychodzą takie rozsypujące się.
Ciasto (po odpowiednim zwiększeniu proporcji )zagnieść i włożyć do lodówki na ok.15minut.Rozwałkować i albo pociąć w kwadraty albo powycinać foremkami. Układać na blasze (ja kładę na papierze do pieczenia ale kilkukrotnie wykorzystuję ten sam) i piec w tem.180. ok. 30 minut.One po upieczeniu zachowują jasny kolor.
W ksiazkach Nigelli wszystkie ciasta maja opis jak mrozic i ile czasu. Korzystam z tych rad i bardzo polecam. Nie wiem czy w internecie sa tak oddane jej przepisy, ale moze w bibliotece mozna wyszukac jej ksiazki. U nas sa.
kiedyś wymyśliłam przepis na ciasteczka owsiane na podstawie ciastka kupionego w piekarni. mogą długo poleżeć jeśli nie zostaną zjedzone. Powędrował ten przepis do Norwegii znany jako ciastka polskie i do Albertynek w Krakowie. jest o tyle ciekawy że można modyfikować go w zależności od preferencji . podstawą są 2 szkl płatków owsianych 2 szkl mąki 1 do 2 szkl cukru lub 1 szkl miodu tłuszcz stały : masło lub olej kokosowy 4 jaja 2 łyżeczki sody , 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cynamony lub przyprawy do piernika dodaję jeszcze ok 100g dżemu lub powideł to podstawowy przepis oczywiście ja dodaję jeszcze sezam , orzechy , rodzynki, mielone migdały należy zachować proporcje składników suchych do mokrych, z masy powinno się dać uformować kuleczki , one się rozpłaszczą podczas pieczenia. ciastka są bardzo syte i świetnie nadają się do szkoły
Iwonaanna - przepis super , ciastka są kruche! dzięki
ale ja dałam 3/4 szkl cukru i dla mnie za dużo ok 220 g masła - i też za dużo - w piekarniku wszystko "pływało" w maśle i nie miałam sody , ale wyrosły
Komentarz
Bez nerwów alkohol podczas pieczenia wyparowuje,za to fajnie spulchnia.
Składniki :
25dkg masła/margaryny
30dkg mąki tortowej (dwie szklanki takie trochę z "górką")
6 łyżek białego wina lub jakiegokolwiek alkoholu
Z tych składników wychodzą ciastka niesłodkie,i trzeba je zaraz po upieczeniu,jeszcze ciepłe, wytaplać w cukrze pudrze.
Dla mnie za słodko ,dlatego wolę od razu dodać szklankę cukru pudru.
Ciasteczka wychodzą takie rozsypujące się.
Ciasto (po odpowiednim zwiększeniu proporcji )zagnieść i włożyć do lodówki na ok.15minut.Rozwałkować i albo pociąć w kwadraty albo powycinać foremkami.
Układać na blasze (ja kładę na papierze do pieczenia ale kilkukrotnie wykorzystuję ten sam) i piec w tem.180. ok. 30 minut.One po upieczeniu zachowują jasny kolor.
Korzystam z tych rad i bardzo polecam.
Nie wiem czy w internecie sa tak oddane jej przepisy, ale moze w bibliotece mozna wyszukac jej ksiazki. U nas sa.
jest o tyle ciekawy że można modyfikować go w zależności od preferencji .
podstawą są
2 szkl płatków owsianych
2 szkl mąki
1 do 2 szkl cukru lub 1 szkl miodu
tłuszcz stały : masło lub olej kokosowy
4 jaja
2 łyżeczki sody , 2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cynamony lub przyprawy do piernika
dodaję jeszcze ok 100g dżemu lub powideł
to podstawowy przepis
oczywiście ja dodaję jeszcze sezam , orzechy , rodzynki, mielone migdały
należy zachować proporcje składników suchych do mokrych,
z masy powinno się dać uformować kuleczki , one się rozpłaszczą podczas pieczenia.
ciastka są bardzo syte i świetnie nadają się do szkoły
dzięki
ale ja dałam 3/4 szkl cukru i dla mnie za dużo
ok 220 g masła - i też za dużo - w piekarniku wszystko "pływało" w maśle
i nie miałam sody , ale wyrosły