Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Mąki bardziej nietypowe - przynajmniej dla niektórych ;)

Trafiłam na promocje i w ramach testów zaopatrzyłam się z mąkę lnianą, z ciecierzycy, z soczewicy i z amarantusa.
Macie jakieś dobre pomysły na ich wykorzystanie? Bo mogę po trochu dosypywać do chleba, naleśników i innych zwyczajnych rzeczy ale nie chciałabym zmarnować jeśli do czegoś szczególnie się nadają (albo co gorsza NIE nadają).  Miewam też bezglutenowych, bezmlecznych i bezkukurydzianych gości więc przepisy bez bez bez również mile widziane.
Zapraszam w ogóle do dzielenia się wiedzą i dobrymi przepisami z wykorzystaniem mąk innych niż pszenna, orkiszowa czy żytnia.



Komentarz

  • Ja dodaje zawsze troche do chleba na zakwasie, rozne - jaglaną, gryczaną, amarantusową, z ciecierzycy, soczewicy. Sama mielę, mam taki młynek do zboża, ale są też przystawki do maszynek do mięsa. Wychodzi dużo taniej niż kupować gotowe (chyba, że ktoś jest na diecie bezglutenowej i musi uważać na śladowe ilości - w zwyklych kupowanych kaszach mogą byc). 
    Oleiste nasiona mielę w czymś podobnym do zwykłego mlynka do kawy - orzechy, sezam, siemię lniane, pestki dyni. Kiedyś kupowałam na wagę mielone siemię lniane, ale takie szybko jełczeje, nie wiem, ile czasu leży takie zmielone nad targu, dlatego odkąd mam w czym, to wolę mielic sama. 
    Ogólnie to gdzieś czytałam, że w każdym przepisie - na ciasto czy cokolwiek innego z mąką- spokojnie można zastąpić 10% mąki pszennej jakąś inną, zdrowszą. Mam wagę i tam sobie często te 10% obliczam i zamieniam.
    Podziękowali 2Bambidu blaekie
  • A robicie coś z mąką lnianą? Tę chcę wykorzystać w pierwszej kolejności bo chyba najszybciej traci wartość (jełczeje). Dodałam wczoraj sporo do chleba ale nie był to udany eksperyment bo chleb stał się lepki i siadł w środku zostawiając ogromną dziurę pod skórką i zakalcowaty miąsz :/

    Ale może to wina mąki żytniej a nie lnianej - zachciało mi się zrobić chleb bez grama pszenicy. Zwykle nie kończy się to najlepiej. ;)

    To co z lnianą zrobić, kto wie? @AniaD?

  • A z owsianej co mozna zrobic? Mozna pszenna zamienic na owsiana do ciasta z owocami?
    Podziękowali 1Nika76
  • @Bambidu, pierwszy raz spotykam się z mąką lnianą. Ogólnie - to nie warto kupować. Bo szybko jełczeje. Najlepiej kupić prosty młynek do mielenia kawy i na bieżąco robić tyle ile trzeba. A co można zrobić z już posiadanego produktu - z mielonego siemienia robiłam smarowidła do pieczywa (dobry olej + zmielone siemię, wymieszać, trzymać w słoiku w lodówce). Albo małą ilością można posypywać sobie jedzenie, np. kaszę. Albo po trochu dodawać właśnie do pieczenia chleba. Ja kiedyś tak robiłam, potem zrezygnowałam. Siemię nie powinno być w takiej wysokiej temperaturze.
    @Mama2 owsiana jest bardzo fajna. Wspaniała do ciasteczek, można łączyć z innymi mąkami, ale u mnie proporcje na oko.
    Podziękowali 1mamaw
  • edytowano sierpnia 2018

    Ciasteczka owsiane są świetne. Właśnie mi się kończą piec. Zrobiłam częściowo z mąki owsianej częściowo z płatków górskich plus sporo bakalii i ciut miodu a bez cukru. Mam nadzieję, że rodzina nie będzie narzekać że nie słodkie. Wróć... mam nadzieję, że będą narzekać i nie będą chcieli jeść ;) ;) ;)

    A potem poszukam wątku z wagą...

    Podziękowali 2mamaw Katia
  • Bambidu powiedział(a):

    Ciasteczka owsiane są świetne. Właśnie mi się kończą piec. Zrobiłam częściowo z mąki owsianej częściowo z płatków górskich plus sporo bakalii i ciut miodu a bez cukru. Mam nadzieję, że rodzina nie będzie narzekać że nie słodkie. Wróć... mam nadzieję, że będą narzekać i nie będą chcieli jeść ;) ;) ;)

    A potem poszukam wątku z wagą...

    Mozna prosic o przepis?  Skladniki bardzo fajne
  • Raczej bezprzepisowe są @mamaw ;)

    Daję jajko albo dwa, tłuszcz (tym razem olej kokosowy) ze trzy kopiaste łygi, mąkę owsianą i płatki w proporcji 2:1, łyżkę miodu i sporo bakalii, jakie akurat mam. Tym razem dałam morwę białą, daktyle, żurawinę, rodzynki, orzechy laskowe, ziemne i morele suszone. I wanilię. I jogurt naturalny do uzyskania porządnej konsystencji masy )raczej zwarta ale tak żeby płatki miały trochę mokrego do wchłonięcia. Mieszam wszystko łyżką w misce, zostawiam do nasiąknięcia płatków wilgotnym (circa 20min). Wykładam łyżką na blachę, mokrą ręką rozpłaszczam i formuję z grubsza w kółka. Piekę ok 25 min w 180*.

    Muszą zostać na blasze do stwardnienia, potem przekładam na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Wersja bezcukrowa została przez rodzinę zaakceptowana bez zmrużenia oka (niestety ;) ).

    Z masłem MZ są smaczniejsze niż z olejem kokosowym, ale ta próba też udana.


    Podziękowali 1Katia
  • Jak kto bezmleczny to można zamiast jogurtu jakiś roślinny zamiennik albo po prostu trochę wody.
  • E, no nie wpadlabym na to, ze tak na oko moze wyjsc- spróbuje, tylko w bakalie sie zaopatrze. Dzięki.
  • Ja generalnie wszystko robię na oko i najczęściej wychodzi ;)

    Może oko dobre? B)

    Podziękowali 3Nika76 mamaw Katia
  • @mamaw ciasto z samej owsianej wyjdzie, tylko bedzie inne niz na pszennej. Wilgotniejsze i moze byc lekki zakalec, ale nie musi. I do smaku trzeba sie przyzwyczaic.
    Podziękowali 1Katia
  • Owsiana mąka jest fajna, bo słodkawa i z takim dobrym posmakiem. Dlatego do ciasteczek dobra.
    Podziękowali 2mamaw Katia
  • mamuma powiedział(a):
    @mamaw ciasto z samej owsianej wyjdzie, tylko bedzie inne niz na pszennej. Wilgotniejsze i moze byc lekki zakalec, ale nie musi. I do smaku trzeba sie przyzwyczaic.
    A to już wiem czemu ją lubię. 
    Bo lubię zakalec  :D
  • edytowano września 2018
    Robię czasem racuchy cynamonowe z rodzynkami

    Maka żytnia i amarantusowa dla zdrowia
    Maka owsiana dla zdrowia i sklejania
    Soda i sól oraz cynamon
    Rodzynki dla mini slodyczy
    Jaja i mleko

    Super smakują z serem i owocami

  • Donoszę, że zarówno z mąki z soczewicy jak i z ciecierzycy wychodzą bardzo smaczne czekoladowe ciasta typu muffinkowego z bakaliami i gorzką czekoladą. Takie ciężkie jak brownie.

    Albo na słono cieniutkie placki z patelni, tylko woda, mąka z ciecierzycy czy soczewicy i odrobina oleju i soli. Świetne, zwłaszcza te z soczewicy od razu po zdjęciu z patelni fantastycznie chrupkie. Znikały momentalnie.

  • edytowano września 2018
    @Bambidu, we Wloszech robią ciasto na słono Cecina się nazywa, z ziemniakami, cebulą albo bez dodatków, właśnie z mąki z ciecierzycy. Dobra jest.

    Edit: widzę, że figuruje też pod nazwą Farinata
    Podziękowali 1Bambidu
  • @Agnicha prawda jest taka, że każda matka jest nietypowa. W odróżnieniu od takiej mąki pszennej na przykład ;)
  • @MonikaN to widzę, że sobie wymyśliłam kuchnię śródziemnomorską. Żebym tak jeszcze umiała klimat sobie wymyślić... ;)
  • Bambidu powiedział(a):
    @MonikaN to widzę, że sobie wymyśliłam kuchnię śródziemnomorską. Żebym tak jeszcze umiała klimat sobie wymyślić... ;)
    Łatwo przybrać hehe, jest zbyt smaczna. A Cecina skradła moje serce, pierwszy raz jadłam w ten piątek. 
  • A mąka kokosowa do czego się nadaje? Albo migdałowa? Kupuję jaglankę w takim wypasionym sklepie i czasem się zastanawiam nad wzbogaceniem diety ;)

    Jak dotąd z nietypowych (przynajmniej dla niektórych) używałam tylko gryczanej - nadaje się zamiast pszennej do placków z patelni (miałam fazę na placki w epoce przed jaglanką).
  • Migdałowa na ciasteczka.

    Podziękowali 1Katia
  • Kokosowej @Katia dodaję trochę (circa 10% mąki w ogóle) do ciast/ ciasteczek kiedy chcę uzyskać lekko-kokosowy posmak. Więcej chyba nie można bo sie będą rozpadać (kruche) albo nie wyrosną (proszkowe).
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.