– Tato, pójdźmy dziś do kina! – zakrzyknęły dzieci, nieco już znudzone kolejnym dniem ferii świątecznych. Czemu nie? Tata też może na tym skorzystać, nie tylko podjadając dzieciom popcorn. Zacząłem zatem studiować repertuar.
Pozostaje kino domowe. Co tydzien ze starszymi nastolatkami ogladamy jakis dobry film. Ostatnio "Czas mroku" - siedzieli jak zahipnotyzowani, maz wyjasnial ewentualne zawilosci mlodszym dziewczynom.
Z powodu jednej końcowej sceny (może 2-3 sek pocałunek, nie dziki seks) nastolatek nie zobaczy gwiezdnych wojen? Czy aby nie jest to wylanie dziecka z kapielą?
edit - my byliśmy w kinie ze swoimi nastolatkami i naprawdę nikt oprócz mnie nie zwrócił na tą scenę uwagi ...
"Czyli ostaniej części Gwiezdnych wojen nie zobaczą, dopoki nie skończą 18 lat ( mlodsi) ." "I jestem nawet pewna, że obejrzą wcześniej niż Ty piszesz. "
To trochę sobie przeczysz
Nie widziałam jeszcze najnowszych GW, ale z tego co widzę to jest jakaś kilkusekundowa scena bez żadnego znaczenia dla fabuły, wpleciona pewnie po to by było cokolwiek z lgbt, ale żeby z tego powodu rezygnować z filmu? Albo zabraniać go nastolatkom? Powodzenia
Nie ma się z czego cieszyć, bo niedługo do ulubionej serii nastolatków dodadzą pół minuty seksu gejowskiego, już ostro i też nie upilnujesz, żeby dzieci nie zobaczyły, granice co chwilę są przekraczane.
Podajcie proszę jakieś tytuły dobrych filmów, które można obejrzeć z nastolatkami. Nie mam dziś czasu grzebać w watku filmowym.
Tak sobie myślę,ze moze Green Book lub francuski Nietykalni( o niepełnosprawnym i jego opiekunie). Wg mnie zadnych nieprzyzwoitych scen a jesli jest motyw nieakceptowalnych zachowan to raczej bez gloryfikowania tego,raczej z potępieniem. W Nietykalnych pod koniec motyw lesbijski,ale bez zadnych szczegółów, tylko wspominane. Trochę podtekstow i aluzji seksualnych, ale zadnych scen. Oba filmy z fajnym przeslaniem,ale bez mentorstwa i połajanek umoralniajacych. A te niekoszerne momenty są niezłym punktem wyjscia do rozmow z nastolatkami
Wiplash jest swietny ale to rzeczywiscie dla starszych nastolatkow. Juno - o ciazy nastolatki ale jest tam tez i dla chlopcow cos ciekawego - motyw nastoletniego ojca, Bleekera, ktory stopniowo dojrzewa do nowej roli a takze motyw mezczyzny, ktory chyba nie dorosl do roli ojca i chce jeszcze byc chlopcem. Jest tez postac ojca Juno, ktory opiekuje sie przykladnie swoja rodzina. Nie padlo tu jeszcze: Little Miss Sunshine. Ciekawy, niebanalny - rodzina w podrozy, w drodze na konkurs dzieciecej miss pieknosci. W lekko zepsutym busie: skloceni mama i tata, zbuntowany i milczacy syn nastolatek, mala coreczka- kandydatka na miss, wujek( Steve Carrel) i dziadek. Jada zawiezc ta mala na konkurs do innego stanu, kawal drogi. Po drodze przeboje i perypetie ale budujacy moral.
Obejrzeliśmy film. Scena rzeczywiście trwa z 2 s, nie jest to zreszta żaden namiętny pocałunek, a wątek bohaterek nie jest w żaden sposób rozwijany wcześniej ani później. Artykuł z początku wątku to gruba manipulacja, bo zestawia zdjęcie tej sceny ze zdjęciem głównych postaci całej serii...Film jest całkiem fajny, czy dla 2 sekund na koniec filmu warto zabraniać dzieciom obejrzenia? Nastolatkom i tak się nie uda
Komentarz
Czy aby nie jest to wylanie dziecka z kapielą?
edit - my byliśmy w kinie ze swoimi nastolatkami i naprawdę nikt oprócz mnie nie zwrócił na tą scenę uwagi ...
"I jestem nawet pewna, że obejrzą wcześniej niż Ty piszesz. "
To trochę sobie przeczysz
Nie widziałam jeszcze najnowszych GW, ale z tego co widzę to jest jakaś kilkusekundowa scena bez żadnego znaczenia dla fabuły, wpleciona pewnie po to by było cokolwiek z lgbt, ale żeby z tego powodu rezygnować z filmu? Albo zabraniać go nastolatkom? Powodzenia
Wg mnie zadnych nieprzyzwoitych scen a jesli jest motyw nieakceptowalnych zachowan to raczej bez gloryfikowania tego,raczej z potępieniem.
W Nietykalnych pod koniec motyw lesbijski,ale bez zadnych szczegółów, tylko wspominane.
Trochę podtekstow i aluzji seksualnych, ale zadnych scen.
Oba filmy z fajnym przeslaniem,ale bez mentorstwa i połajanek umoralniajacych.
A te niekoszerne momenty są niezłym punktem wyjscia do rozmow z nastolatkami
Gifted Hands: The Ben Carson Story (2009) - film na **** u Brawaria
The Edge of Seventeen (2016)
Juno (2007) (ciąża u nastolatki)
Shackelton cz.1 i 2.
Sully
Cudotwórczyni
Lubię jeszcze nietykalnych.
Cudowny chłopak - taki familijny film, można dzieciakom ,6+
Nie padlo tu jeszcze: Little Miss Sunshine. Ciekawy, niebanalny - rodzina w podrozy, w drodze na konkurs dzieciecej miss pieknosci. W lekko zepsutym busie: skloceni mama i tata, zbuntowany i milczacy syn nastolatek, mala coreczka- kandydatka na miss, wujek( Steve Carrel) i dziadek. Jada zawiezc ta mala na konkurs do innego stanu, kawal drogi. Po drodze przeboje i perypetie ale budujacy moral.
- The greatest showman
- Soul surfer
- Moja miłość (2018)