Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

zakwas

Czy któraś z was chciałaby odstąpić mi trochę zakwasu :) ? Chciałabym spróbować upiec chleb na zakwasie ale nie mam odwagi zrobić zakwasu :) Jawi mi to się jako coś straaaasznie trudnego.... No chyba że zakwasu nie macie ale macie dobre rady jak go zrobić, to też przyjmę :)

Komentarz

  • Możesz poprosić o zakwas w którejś z piekarni? Ja zawsze idę ze słoiczkiem do pobliskiej i jeszcze nigdy mi nie odmówili:) 
  • chętnie odstąpię :)

    ewentualnie przepis:
    3 łyżki mąki żytniej 2000 i 3 łyżki letniej wody, wymieszać w słoiku, przykryć gazą lub ręcznikiem papierowym, odstawić w ciepłe miejsce.
    każdego dnia mniej więcej o podobnej porze dodawać po 3 łyżki mąki i 3 łyżki wody i tak przez około tydzień, aż pojawią się w zakwasie pęcherzyki powietrza.

    taki świeży zakwas jest dość niestabilny, trzeba o niego dbać i często dokarmiać. Ja swój robiłam od początku, służy nam już 2 lata.

    Skąd jesteś? może akurat blisko ;) mam też trochę zasuszonego, mogę wysłać ;)
  • Mogę użyczyć zakwasu.
  • @September nigdy bym na to nie wpadła :) czasem idę ze słoiczkiem na rynek po wodę od ogórków ale pomyślałabym, że jakbym pewnego dnia zawitała w jakiejś piekarni to spojrzeliby na mnie conajmniej dziwnie ;)
    @enigma @AleksandraB dziękuję jestem z Poznania.
    Podziękowali 1September
  • Jeśli macie sprawdzony przepis na chlebek to też poproszę!
  • @awia podaj adres to wyślę we wtorek. 
  • @awia pytaj śmiało w piekarni ;) po tym poznasz dobrą piekarnię. 
    Podziękowali 1awia
  • Zrób sama.
    Dwie łyżki mąki razowej i trochę cieplej wody. Wymieszaj i odstaw w ciemne miejsce. Jutro dołóż dwie kolejne i trochę cieplej wody. Wymieszaj i odstaw w ciemne miejsce. Pojutrze i popojutrze to samo.
    Po 4-5 dniach powinien zakwas pracować.
    Nie ma bata by nie ruszył.
    Mąka porządną z przemiału najmniej 1800.
    Opcja dwa: zamiast łyżek poł kubeczka mąki i pół kubeczka wody. Tylko w większym słoiku wtedy
  • ja ja ostatnio u nas w leclercu w okolicy cukrów wanilinowyc, i dodatków do ciast widziałam zakwa w torebce (suszony najpewniej) nie miałam czas poczytać ale mocno zdziwiona byłam. Ja swoj zakwas robiłam od zera ze strony chleb info
  • @AleksandraB napisałam priv
    @Bea mam szczególną zdolność psucia tego co zepsuć się niedasie ;) .... więdną mi wszystkie kwiaty doniczkowe....przeżywają tylko te najbardziej odporne :) Spróbuję Bea sama też ale nie wróżę sukcesu....
  • @September jak wszystko zawiedzie to zbiorę się na odwagę :)
    Podziękowali 1September
  • @Awia Poznań to daleko, ale mogę wysłać zasuszony zakwas pocztą
    Podziękowali 1awia
  • @awia ja z obrzeży Poznania, idę na priv
  • edytowano 5 styczeń
    A ja zrobiłam zakwas orkiszowy - chyba dobry, piekę pierwszy chleb z niego (w zesniej na zakwasie żytnim lub pszenno żytnim tyko) i właśnie spora część wylała się poza blaszke....a tak ładnie się zapowiadało 
    Podziękowali 2Bea makodorzyk
  • Na orkiszowej mące zakwas i chlebek nabieral u mnie bardziej różowo pomarańczowej barwy w porównaniu do żytniej kiedy to było bardziej szare. Ciekawe czy tez tak mieliście?
  • edytowano 6 styczeń
    Mniej szary niż żytni, tak jaśniejszy ale barwa raczej zszarzały biały ewentualnie jasno szary
    Podziękowali 1makodorzyk
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.