Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Marynaty

edytowano 18 luty w Kuchnia
Kochani Wielodzietni! 
Podzielcie się proszę przepisami na Wasze ulubione marynaty (do mięs, ale nie tylko) :smile:

Komentarz

  • Piersi z kaczki wrzucam do litra wody z dwiema łyżeczkami soli na 24 godziny i potem piekę z jabłkami

    O to chodzi? ;)
    Podziękowali 1Kresowianka
  • Do mięsa w plastrach 

    100 ml ketchupu
    2-3 łyżki miodu 
    2 łyżki musztardy francuskiej 
    1 łyżka startego świeżego imbiru 
    1 op przyprawy do grilla ( ja uzywam przyprawy do karkowki z grilla Knorr). 

    Wszystko mieszam,  smaruje plastry mięsa,  składam do woreczka strunowego i trzymam w lodówce od kilku godzin do kilku dni. Proporcje na ok 1 kg mięsa. 

    Do mięsa w kawałku 
    2 duże ząbki czosnku,  przecisniete
    2 łyżeczki wegety
    po pół łyżeczki : majeranku,  oregano, Brazylii, ziół prowansalskich, 
    sol,  pol łyżeczki pieprzu,  papryka pstra i łagodna, 
    sos sojowy w takiej ilości,  aby wyszła pasta ze wszystkich składników.  Ta pastą nacieram mięso. 

    Podziękowali 2ewap Kresowianka
  • Marynata do kurczaka
    Maślanka 1 litr
    Płaska łyżka mielonego czosnku
    pol łyżeczki pieprzu
    ewentualnie curry można 

    marynata do drobiu 
    sok z 1 dużej cytryny
    8 ząbków czosnku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    czubata łyżka siekanej  matki pietruszki
    Podziękowali 2ewap Kresowianka
  • Marynata forumowicza Rafała,  chyba juz dawno nieaktywny,  ale przepis po sobie zostawił :
    2 czubate łyżeczki czosnku granulowanego 
    2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 
    2 łyżeczki soli 
    1 łyżeczka papryki 
    2 łyżki  majeranku 
    - tą mieszanką natrzeć mięso 
    Podziękowali 2ewap Kresowianka
  • Moja ulubiona ( ze względu na łatwość obsługi)  marynata :

    3 jajka
    3 lyzki mąki ziemniaczanej 
    4 ząbki czosnku, przecisnięte
    3 łyżki keczupu
    1 łyżka musztardy 
    5 łyżek oleju 
    - wymieszać,  dorzucić kotlety, marynować noc w lodówce  ( 3 dni moze stać), 
    wyciągać  kotlety i od razu kłaść na gorący tłuszcz.  Marynata jest z. Mąką, wiec beda to jakby kotlety w cieście,  nie  trzeba tu panierki. 

    Podziękowali 2ewap Kresowianka
  • To,  co powyżej,  to były moje sprawdzone  i lubiane marynaty. 
    M w zanadrzu jeszcze dwie,  nie wypróbowane na razie,  ale chce to zrobić wkrótce. 

    Marynata do schabowych lub karkowki :

    Na 1 kg rozbitych kotletów, 
    - 1 litr mleka
    10 ziaren pieprzu 
    2 liście laurowe 
    2 duże cebule 

    Kotlety włożyć do miski,  przesypujac pieprzem i połamanym liściem laurowym praz cebula pokrojoną w grube  krążki. Zalać mlekiem, marynować do 3 dni. 
    Panierować i  smażyć kotlety,  potem na tłuszczu z kotletów  usmazyc krążki cebuli oprószone mąką. 
    Podziękowali 1ewap
  • Marynata do boczku z grilla 

    8 dużych plastrów boczku
    2 łyżki ostrej musztardy
    1 łyżka łagodnej musztardy 
    2 łyżki soku z cytryny 
    1 łyżeczka chrzanu 
    2 łyżki oleju 
    sól pieprz 

    Skladniki marynaty wymieszać,  zamarynować boczek,  piec na grillu skrapiając piwem 
    :) 
    Podziękowali 2ewap Kresowianka
  • No i klasyka od Gesslerowej - schabowe marynować w mleku i cebuli, dodać sól, pieprz, ziele, listek. Najlepiej całą noc. Najlepsze schaboszczaki.
    Podziękowali 1Kresowianka
  • A marynaty do warzyw? 
  • matka6 powiedział(a):
    Piersi z kaczki wrzucam do litra wody z dwiema łyżeczkami soli na 24 godziny i potem piekę z jabłkami

    O to chodzi? ;)
    Tak, dziękuję! :) 
  • blaekie powiedział(a):
    A marynaty do warzyw? 
    Jak najbardziej też! :) 
  • Hehe, sama szukam inspiracji
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.