Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Jem chwasty

Wy też? Co jecie? Jak jecie?
«1

Komentarz

  • kami79 powiedział(a):
    Wy też? Co jecie? Jak jecie?
    Jak byłam mała jadłam 4listna koniczyna :joy: żyje ale żeby smaczna była nie pamiętam :) 

  • A i owszem. Jemy.
    Wszystko, co na bieżąco jest dostępne.
    W formie dodatku do surówek, zup, przerobione na pesto.
    Jako herbatki, syropy, octy, itp...
    Podziękowali 1kami79
  • Kurdybanek na świeżo i do syropu, pokrzywa to samo, pędy sosny jako syropek i teraz olej do smarowania, już zaczynają się kwiaty bzu czarnego. Mam też syrop z melisy, która u mnie rośnie jak szalona i z bzu lilaka. Nastawię ocet jabłkowy z dzikich jabłek i zrobię tonik z tego octu i kurdybanka na problemy skórne u młodzieży.
    Chciałam jeszcze stokrotki przerobić, ale mało u nas. Lebiodke, która smakuje lepiej niż szpinak, też opryski wytępiły.
    Podziękowali 3kami79 Rogalikowa In Spe
  • Lebiodkę w sensie oregano Elunia? Bo ja namiętnie dodaję listki do mięsa i sałatek ale raczej jako zioło. A Ty tak o tym szpinaku jakbyś lebiodkę jadła jako oddzielną przystawkę. Serio?

  • Nie, komosa biała.
    Takie chwaścisko o delikatnych listkach. Jako jarzynka jest super.

    httppotrawyregionalneplmediaImageziolakomosa_1jpg




    Podziękowali 3kami79 nowa Rogalikowa
  • Lebioda to komosa, lebiodka to oregano
    Podziękowali 2nowa Katarzyna
  • kami79 powiedział(a):
    Lebioda to komosa, lebiodka to oregano
    Dokładnie  i tej komosy  pozbyć  się  jest ciekawie  . Doborze  że ją  się całkiem  znośnie  wyrywa 
  • I najlepiej robić to przed kwitnieniem bo potem pięknie się rozsiewa i jest kaplica. Wtedy można cała roślinę oprócz korzenia wrzucić na patelnię jak szpinak. Jakie jeszcze rośliny wykorzystujecie w ten sposób?
  • Elunia powiedział(a):
    Nie, komosa biała.
    Takie chwaścisko o delikatnych listkach. Jako jarzynka jest super.

    httppotrawyregionalneplmediaImageziolakomosa_1jpg




    Oj tak! Super!
    Znana też pod nazwą łoboda
  • nowa powiedział(a):
    kami79 powiedział(a):
    Lebioda to komosa, lebiodka to oregano
    Dokładnie  i tej komosy  pozbyć  się  jest ciekawie  . Doborze  że ją  się całkiem  znośnie  wyrywa 

    U nas w ciągu 10 lat rolnicy dali radę.
    Nie ma.
  • U nas tego pełno wszędzie,  normalnie  masakra chociaż  może  u innych  gospodarzy  nie ma ale u nas w odejściu tego masa tak jak pokrzywy , skrzypu , chrzanu , i jeszcze parę innych "chwastów  "
  • Wczoraj mieliśmy za mało szpinaku, dopelnilismy  lebiodą. :)
    Podziękowali 1Klarcia
  • @Elunia, stokrotki takie małe polne, przerobić??? 
    Podziękowali 1madzikg
  • Też mnie zaciekawiło co z tych stokrotek...
    @Elunia ?
  • U nas stokrotek na pęczki! Mogie zbierać  B).
  • Podagrcznik - to jest uciążliwy chwast, co tam lebioda. I jadalny nawet. Jak kto głodny to zapraszam,  każdą ilość sobie może u mnie zjeść  ;)
    Podziękowali 1nowa
  • Kurdybanek,  jasnota,  rdestowiec japoński, korzenie łopianu,  czosnaczek pospolity,  wyka, ostrozeń,  podagrycznik(te trzy poszły do kiszenia), mniszek... Chyba tyle... Syn jadł jeszcze pięciornik,  ale bez przyrzadzania. Chcialabym spróbować pesto sosnowe,  ale to na przyszłą wiosnę dopiero. 
  • Z niewymienionych jeszcze - krwawnik - dorzucam do herbatek ziołowych :)
  • o łał niezłe jesteście, ja się wprawiam ale w sumie nic mi nie smakuje :D za to moje dzieci jedzą wszystko łacznie z liścmi buka i lipy
  • Syropek stokrotkowy przyjemny w smaku i działa przeciwkaszlowo i przeciwgorączkowo. Dostałam w zeszłym roku, ale ja nie uzbieram 1/2 kg kwiatków.
  • O! @Elunia, a przepis zaposiadasz? A jeśli tak, to czy podzielisz się nim? 
    Podziękowali 1madzikg
  • To ja poproszę przepis na syrop z melisy @Elunia.
    A ta lebioda to tak serio? Można jeść?
    Bo z dziwnych rzeczy, to ja w dzieciństwie jadałam kwiaty akcji:) I szczaw ;)
  • Liście klonu,  młode,  na surowo sa pyszne - słodkie w smaku. Pamiętam z dzieciństwa 
  • Ojejuju powiedział(a):
    Kurdybanek,  jasnota,  rdestowiec japoński, korzenie łopianu,  czosnaczek pospolity,  wyka, ostrozeń,  podagrycznik(te trzy poszły do kiszenia), mniszek... Chyba tyle... Syn jadł jeszcze pięciornik,  ale bez przyrzadzania. Chcialabym spróbować pesto sosnowe,  ale to na przyszłą wiosnę dopiero. 
    Wyka w jakiej postaci do konsumpcji?
  • edytowano 28 maj
    Ojejuju powiedział(a):
    Liście klonu,  młode,  na surowo sa pyszne - słodkie w smaku. Pamiętam z dzieciństwa 
    Właśnie niedawno posadziłam klony. 
    Mam je obskubywać?  :D
    A tak na serio nie miałam pojęcia  :)
  • Kiedyś zjadłam stokrotkę, nie była zła 
  • Syrop stokrotkowy
    1/2 kg stokrotek zalać 3 szklankami gorącej wody i wcisnąć sok z 2 cytryn. Zostawić na noc. Przecedzić, wycisnąc kwiatki, płyn gotować z 1/2 kg cukru ok.godz.Gotowe.
    Podziękowali 1madzikg
  • Elunia powiedział(a):
    Syrop stokrotkowy
    1/2 kg stokrotek zalać 3 szklankami gorącej wody i wcisnąć sok z 2 cytryn. Zostawić na noc. Przecedzić, wycisnąc kwiatki, płyn gotować z 1/2 kg cukru ok.godz.Gotowe.
    Ciekawy przepis :)

  • @Elunia, bez łodyżek...?
    Podziękowali 1Rien
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.