@TecumSeh, Ogladalam ten film w 2010 roku po 10 kwietnia.. Mam go gdzies na plytach. Ciesze sie ze go polecasz bo wedlug mnie jest podstawą do zrozumienia przemian we wspolczesmym swiecie.
Mnie lektor nie przeszkadzał i mam nadzieję, że obojętnym i niezdecydowanym film da do myślenia. Tym, co mają wyprane mózgi, nic już niestety nie pomoże. Ale próbować warto.
@Aneczka08 najwyraźniej była urażona grupa osób którą zgłosiła to i usunęli... Mi się taki sposób wypowiedzi trochę nie podoba, ale sam film dał trochę do myślenia... Takie usuwanie ogranicza wolność wypowiedzi, niestety.
weź Paula przestań, znajomemu księdzu za mowę nienawiści usunęli transmisję różańca. A filmy z profanacji Mszy przez lgbt wiszą. Mowa nienawiści jest tylko w jedną stronę, w drugą jej nie ma nigdy.
Dlatego obejrzałam go od razu. I nie ma tam żadnej mowy nienawiści. Wręcz przeciwnie. Mowa jest o biednej, zagubionej młodzieży, która szuka akceptacji. Krytyka dotyczy ideologii,a nie ludzi.
Jak dla mnie w Kościele brakuje częstszego łagodnego wyjaśniania dlaczego homosekuzalizm to nie jest dobre rozwiązanie. Dwie osoby tej samej płci nie dopełniają się emocjonalnie, nie tworzą równowagi, dzieciom brakuje obydwu wzorców... I jest argument że Bóg zakazał takich związków. Ale to przekona tylko katolika, nie ateiste. Jak ktoś jest za równością jednych i drugich to argument przeciw przywilejom co najwyżej wyśmieje. Nieprzekonanych ciężko przekonać.
Sa nawet kapłani którzy uważają ze homoseksualistów powinno się wspierać, towarzyszyć ewnagleicznie w cierpieniu, nie skupiać się aż tak na walce z samą ideologią. Głównie ci bardziej charyzmatyczni tak uważają mi się zdaje.
Akurat wczoraj miałem dyskusję z moją 16 letnią córką i dziś pokazałem jej ten film jako ilustrację tego o czym jej mówiłem. Zwłaszcza nawiązania historyczne były dobrym materiałem edukacyjnym pokazującym skalę i mechanizm całego zjawiska. Oby więcej takich materiałów.
@Malia, o ile dziewczynka interesuje się tematem i wie, o co chodzi, to myślę, że razem można obejrzeć. Jedynie fragmenty z marszami, zwłaszcza tymi z Niemiec są nieco obsceniczne, ale golizny nie ma. Jest tez fragment o pedofilii. Tego bym z tak małym dzieckiem nie obejrzała. Moim zdaniem moja 11-latka nie nadaje się, by ten film oglądać, bo ona nawet chyba nie wie, kto to jest homoseksualista. Po co ją za wcześnie uświadamiać. Musisz sama ocenić.
@Malia, myślę, że tak będzie najlepiej. Ty sama najlepiej znasz wrażliwość swojego dziecka. Moja 15-latka sama odmówiła. W głowie ma poukładane, po prostu nie chce o tym słyszeć.
Komentarz
https://www.m.pch24.pl/prezes-ordo-iuris-zapowiada-interwencje-w-sprawie-cenzury-filmu-ich-prawdziwe-cele,76843,i.html
Sa nawet kapłani którzy uważają ze homoseksualistów powinno się wspierać, towarzyszyć ewnagleicznie w cierpieniu, nie skupiać się aż tak na walce z samą ideologią. Głównie ci bardziej charyzmatyczni tak uważają mi się zdaje.
Posłałam dalej.
https://www.pch24.pl/ich-prawdziwe-cele