Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pasteryzacja

edytowano 18 listopad w Kuchnia
Robię sobie dżem z winogron. Wiem, profanacja, ale uwielbiam dżemy.
I zawsze pasteryzowałem w garnkach i wodzie. Co jest dość upierdliwe, bo czasochłonne.

Dziś w przepisie przeczytałem, że można pasteryzować wkładając do piekarnika 120 stopni na 15 minut.

Macie dobre doświadczenia z takim  sposobem? Gotowanie nigdy nie nie zawiodło, ale to kusi.

Komentarz

  • Btw znalazłem przepis z kardamonem i cytryną. Już mi ślinka leci :)
  • edytowano 18 listopad
    Tak. Pasteryzuję w piekarniku, ale 130/30 
    Wkładam do zimnego piekarnika. Podgrzewam do 130, za pół godziny wyłączam.
    Podziękowali 2PawelK madzikg
  • Ale to to samo co dam na płycie w garnku.
    W piekarniku od razu wszystkie słoiki mógłbym wrzucić.
    Liczysz 30 minut od momentu włączenia piekarnika i włożenia słoików, nie od momentu osiągnięcia temperatury?
  • no nie to samo, bo ustawia się temperaturę i czas,
    mieści się dżemowych słoików ok 13.
    mamy taki garnek już ze 30 lat i się sprawdza
    Podziękowali 1PawelK
  • Ja czytałam, że ma być góra 100 stopni, trzymam pół godziny, wlewam oczywiście gorący dżem i do pieca. Robię tak od kilkunastu lat i jest ok.
  • Pioszo54 powiedział(a):
    no nie to samo, bo ustawia się temperaturę i czas,
    mieści się dżemowych słoików ok 13.
    mamy taki garnek już ze 30 lat i się sprawdza
    Ok, popatrzyłem tylko na zdjęcie i widziałem kilka słoików.
  • Od osiągnięcia 130. Tak gdzieś wyczytałam i tego się trzymam. W instrukcji jeszcze było, żeby dopilnować,  by słoiki nie dotykały się ściankami. 
    Podziękowali 2PawelK madzikg
  • Ja wstawiam tylko słoiki do piekarnika, rozgrzewam do 100 stopni, dżem gotuję, wyciągam słoiki po 3, nalewam dżem, zakręcam, odwracam, zasysają się i nie psują. 
    Podziękowali 1Rejczel
  • Ten piekarnik ma jedną jedyną wadę- nakrętki stają się jednorazowe  :|

    Podziękowali 1Katanna
  • Serio? Moje nie. 
  • U mnie ta uszczelka która jest w środku przytapia się do słoika. Trzyma jak głupia, ale po odkręceniu musi iść do śmieci. 
    A jak dam na niższą półkę w piekarniku, to słoiki pękają.
  • U mnie nic się nie dzieje, może za wysoka temperatura?
  • edytowano 18 listopad
    Wyposrodkowalem wasze rady, dalem 115.
    Czy tylko ja jak mam, że robię w kuchni dżemy, to wygląda jak w rzeźni? :D wszystko w 'krwi', blat, płyta, podłoga, ściany 



  • Męża Paweł nie masz. U nas ja robię przetwory, Krzysztof sprząta i jakoś idzie. :) 
  • Ładnie z jego strony.
    W sumie jak narobiłaś bajzlu, powinnaś posprzątać :D 

  • Nie robię bajzlu. :D
  • Ja znam wersję, do zimnego słoiki, 130 stopni na 45 minut. Dużo słoików na raz można, tylko żeby się nie dotykały...
  • edytowano 19 listopad
    Sprawdźcie sobie najpierw, jak termostat ustawia temperaturę. Bo to bywa róznie. Miałam wpadki na początku przy pieczeniu chleba i się okazało, że temperatura jednak nie była taka, jak piec ustawiał (sprawdzałam osobnym termometrem). Najprościej włożyć samą nakrętkę i zobaczyć, jaka jest temperatura graniczna, zanim plastik się zacznie topić ( u mnie max 110). Chyba, że chcecie miec plastik w dżemie....
    E. Zimne słoiki do zimnego i liczyć od osiagnięcia temp., gorace do nagrzanego.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.