Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Świąteczne ciasteczka

Poproszę o wypróbowany przepis na ciasteczka Św. Hildegardy.

W moim domu robimy sporo wszelakich ciastek. Hitem, nie tylko świątecznym, są ciasteczka owsiane z czekolada i żurawiną.
Świątecznie to ciasteczka czekoladowe popękane

wszystkie moje przepisy znalazłam na mojewypieki

Komentarz

  • Ciągle obiecuje sobie że upiekę ciasteczka na nerwy, ale zrobiłam tylko przyprawę i do mufinkow daje  :)
    A jak przechowujesz ciasteczka? Czy od razu zjadacie ? 
  • Przechowujemy, ale podjadają
    Na  święta są ciasteczka, piernik i makowiec

    moje koleżanki robią po 12 rodzajów ciasteczek
  • 12 rodzajów ciasteczek...czemu ja takich koleżanek nie mam ? Non stop bym je odwiedzała :joy:
    A nie nabierają ci ciasteczka wilgotności? Ja ostatnio próbowałam z kaszy jaglanej u nas drugi dzień właśnie takie bardziej wilgotne się zrobiły i sama jadłam (o żesz moja insulina) bo one nie ruszyły...
    Ja mam ubogo jeśli chodzi o przepisy inspirowane sw Hildegarda, najczęściej ogranicz się do podmiany mąki i ewentualnie przyprawy . Ale jak masz dobrą książkę kucharska że słodkościami z jej inspiracji to poproszę o tytuł. 
    U nas na święta będzie sernik królewski malutka blaszka bo ten jedzą i wafle z kajmakiem  bo u nas wybiórczość pokarmowa 
    Podziękowali 1Karolinka
  • Nie znam przepisy, ale jadłam pyszne ciasteczka, gdzie zamiast mąki, były mielone orzechy. Bardzo dobre!
  • Aga85 powiedział(a):
    Nie znam przepisy, ale jadłam pyszne ciasteczka, gdzie zamiast mąki, były mielone orzechy. Bardzo dobre!
    Mam taki przepis z książki jakiś reprint gdzie jest tort orzechowy i zamiast mąki też mielone orzechy :) 
  • Albo mielone migdały.
    Jakby ktoś chciał mam przepis na tort świąteczny bez mąki. Ciasta są 2. Jedno z orzechów włoskich a drugie z migdałów i masą też na bazie mielonych migdałów. 
  • edytowano grudzień 2020
    aga---p powiedział(a):
    Albo mielone migdały.
    Jakby ktoś chciał mam przepis na tort świąteczny bez mąki. Ciasta są 2. Jedno z orzechów włoskich a drugie z migdałów i masą też na bazie mielonych migdałów. 
    O ja chcę :) a czym mielisz orzechy i migdały? 
  • Migdały zmielone można kupić a ogólnie to blender dobry albo termomix
  • edytowano grudzień 2020
    Tort orzechowo-migdałowy

    Składniki:
    10jaj
    500gr cukru pudru
    250gr zmielonych orzechów
    350gr zmielonych migdałów
    Łyżka kakao
    Sok z pół cytryny
    Cukier waniliowy
    3 łyżki zmielonych biszkoptów

    Do dekoracji: dżem morelowy, pomarańczowy lub malinowy, lukier lub polewą czekoladowa

    Wykonanie:
    Zaczynamy od przygotowania dwóch mas: orzechowej i migdałowej. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W trakcie ucierania dodajemy najpierw łyżkę kakao a następnie zmielone orzechy włoskie. Tortownice smarujemy masłem i oprószamy mąką ziemniaczaną. Nakładamy do niej masę orzechową. 10 schłodzonych białek ubijamy na sztywną pianę dosypują cyc nie ubijania cukier puder i cukier waniliowy następnie dolewamy sok z połowy cytryny i dodajemy 3 łyżki posiekanych zmielonych biszkoptów. wszystkie składniki delikatnie mieszamy na koniec dosypujemy obrane i zmielone migdały.Otrzymaną masę wykładamy na tortownicy na masę orzechową formując z niej kopiec na wypadek  gdyby ciasto zechciało pośrodku trochę opaść. Pieczemy około 55 minut w temperaturze 180 stopni. według zaleceń ten tort powinno się następnego dnia pokryć warstwą ciepłego dżemu i polać lukrem lub polewą czekoladową. Najlepszy jest dżem nie za słodki nawet wręcz kwaskowaty i polewa zrobiona z gorzkiej czekolady.

    według wszystkich dostępnych źródeł a także osób którym dane było skosztować tego smakołyku tort ten jest wyjątkowy w całej plejadzie ciast polskich jest subtelny pieczony praktycznie rzecz biorąc bez mąki wykwintny i bardzo oryginalny.
    Podziękowali 3Agmar Aga85 Malgorzata
  • edytowano grudzień 2020
    Tort czekoladowy, tzw polski

    Ciasto:
    12 jaj
    250 g cukru pudru
    250 g czekolady
    250 g migdałów

     Masa:
    250 g cukru
    Sok z cytryny
    250 g migdałów
    Cukier waniliowy

    Polewą:
    150 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki masła
    100 g cukru
    125ml słodkiej śmietanki

    Najpierw przygotowujemy ciasto, ucierając żółtka z cukrem pudrem i dosypując w trakcie ucierania utartą albo sproszkowaną czekoladę. Wreszcie dodajemy zmielone migdały i ubitą na sztywno pianę z białek.Tortownice smarujemy masłem i posypujemy mąką. Nakładamy ciasto i pieczemy przez godzinę w średnio nagrzanym piekarniku 170 stopni. Gdy ciasto upiecze się i ostygnie kroimy je w poprzek i przekładamy masą. Masę robimy w ten sposób że do syropu ugotowanego ze szklanki wody i 250 g cukru wsypujemy sparzone obrane ze skórki i zmielone migdały . Gdy masa się zagotuje dolewamy do niej sok z cytryny oraz cukier waniliowy i intensywnie mieszamy. Jeszcze ciepłą masę przekładamy tort. na koniec rozpuszczamy czekoladę masło śmietankę i cukier. Polewę mieszany nie dopuszczając do wrzenia. Polewany nią tort.

    Podziękowali 2Agmar Aga85
  • Pierwszy przepis poprawiłam:) bo mi ucinało w trakcie pisania....
  • Na tort, to się chyba nie porwe w tym roku. Ale przepis na jakieś dobre ciasteczka to chętnie 
  • GWIAZDKI Z NIEBA, CZYLI CIASTECZKA WSPOMAGAJĄCE NERWY (DODAJĄCE ENERGII)


    Składniki na małą porcję (jeśli chcemy więcej, trzeba podwoić wszystkie składniki):

     200g mąki orkiszowej (plus odrobina do podsypywania ciasta),

    125g masła (można użyć klasycznego śmietankowego albo kokosowego),

    70g surowego cukru trzcinowego,

    100g zmielonych migdałów bez skórki (czasem można kupić gotową mąkę migdałową),

     1 łyżkę zmielonego cynamonu,

    na czubek łyżki gałki muszkatołowej i goździków,

     1 jajko i

    szczypta soli.

    Mąkę wysypujemy do miski, wrzucamy miękkie, pokrojone w kawałki masło, dodajemy cukier, migdały, jajko i przyprawy. Siekamy wszystko skrobakiem do ciasta lub nożem tak, aby składniki wstępnie się połączyły. Następnie wyjmujemy wszystko na blat i lekko rozcierając, zagniatamy szybko miękkie, elastyczne ciasto, podsypując je delikatnie mąką. Zbite w kulę wkładamy na pół godziny do lodówki. Jeśli nie mamy czasu możemy ominąć leżakowanie w lodówce i utoczyć z ciasta małe kuleczki a następnie spłaszczyć je np. tłuczkiem do mięsa – postawą wtedy ładne wzorki. Jeśli jednak zależy nam na płaskich wykrawankach (gwiazdkach, serduszkach…), poręczniej będzie je wykonać na stężałym w chłodzie cieście.

    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 milimetrów i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem w temperaturze 180-200 stopni przez około 20-25 minut. 

     

    Podziękowali 1aga---p
  • Z takiego przepisu będę robić ciasteczka Św. Hildegardy
  • @Karolinka
    Też mam te ciasteczka wspomagające nerwy tylko chyba większą porcję (trochę zmienione proporcje i ja mam przepis na mieszankę jakieś 100g przyprawy :) wiecznie nie mam czasu :) a próbowałaś włoska babkę bożonarodzeniowa na szczęście? Bo mnie kusi, mama kiedyś z Włoch przywiozła, pyszna była 
    Podziękowali 1Karolinka
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.