Ja też żeby sprawdzić. Nie pomogę. Ale przy okazji, byliśmy kiedyś w fajnym muzeum produkcji zapałek w Częstochowie z czynną linią produkcyjną z poczatku XXw chyba. Dzieci były zafascynowane, bo ogląda się na żywo cały proces produkcyjny. No i na koniec oczywiście kolekcja różnych pudełek zapałek, ale drewnianych nie pamiętam.
Wpisz "stare zapałki" na olx @Aneczka08, są różne, drewniane jest za 10 zł, są zestawy dla kolekcjonerów, itp., nie mam czasu czytać, ale Coś może znajdziesz.
A ja wiedziałam, kto to filumenista, aaa-haaa bo to słowo poznałam laaaata temu dzięki jednej z moich ulubionych książek - Ucho od śledzia. W książce jeden z bohaterów miał swój zbiór filumenistyczny naklejony na drzwi szafy
Nie wiem, czy znam ten termin stąd, ale znam całe życie I jestem (mało aktywną) filumenistką i filatelistką, a mój brat jest numizmatykiem - współcześnie wszystkie te rodzaje zbieractwa są mocno retro, dobrze, że kolekcjonowanie książek jeszcze wśród ludzi istnieje
Komentarz
ale przynajmniej się podbije
Ale przy okazji, byliśmy kiedyś w fajnym muzeum produkcji zapałek w Częstochowie z czynną linią produkcyjną z poczatku XXw chyba. Dzieci były zafascynowane, bo ogląda się na żywo cały proces produkcyjny. No i na koniec oczywiście kolekcja różnych pudełek zapałek, ale drewnianych nie pamiętam.
W książce jeden z bohaterów miał swój zbiór filumenistyczny naklejony na drzwi szafy