Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Szukam filumenisty

lub kogoś kto zna taką osobę. Kuzyn kolekcjonuje pudełka od zapałek i pod choinkę chciałby stare drewniane pudełko najlepiej w dobrym stanie.

patrzę na allegro ale nic sensownego nie widzę albo się na tym nie znam.

Komentarz

• Dudus powiedział(a):
    Weszłam tu tylko, by dowiedzieć się kto to jest filumenista  :D

ja też ;) 

ale przynajmniej się podbije
    Podziękowali 3Berenika Aneczka08 Isako
  • Ja też  ;) nawet w sobotę po południu człowiek czegoś się nauczy
    Podziękowali 1Aneczka08
  • a już mysłałam, że tu wysyp kolekcjonerów :-)
  • Ja także zasięgam języka  :D
    Podziękowali 1Aneczka08
  • Ja też żeby sprawdzić. Nie pomogę.
    Ale przy okazji, byliśmy kiedyś w fajnym muzeum produkcji zapałek w Częstochowie z czynną linią produkcyjną z poczatku XXw chyba. Dzieci były zafascynowane, bo ogląda się na żywo cały proces produkcyjny. No i na koniec oczywiście kolekcja różnych pudełek zapałek, ale drewnianych nie pamiętam.
  • edytowano grudnia 2020
    Wpisz "stare zapałki" na olx @Aneczka08, są różne,  drewniane jest za 10 zł, są zestawy dla kolekcjonerów,  itp., nie mam czasu czytać, ale Coś może znajdziesz. 
  • A wiecie, tak przy okazji, że właśnie splajtowała najstarsza polska fabryka zapałek w Czechowicach?
    :/
  • Cart&Pud powiedział(a):
    A wiecie, tak przy okazji, że właśnie splajtowała najstarsza polska fabryka zapałek w Czechowicach?
    Wiecie :(
  • A ja wiedziałam, kto to filumenista,  aaa-haaa bo to słowo poznałam laaaata temu dzięki jednej z moich ulubionych książek - Ucho od śledzia.
    W książce jeden z bohaterów miał swój zbiór filumenistyczny naklejony na drzwi szafy  B)
    Podziękowali 1Katia
  • Nie wiem, czy znam ten termin stąd, ale znam całe życie :) I jestem (mało aktywną) filumenistką i filatelistką, a mój brat jest numizmatykiem - współcześnie wszystkie te rodzaje zbieractwa są mocno retro, dobrze, że kolekcjonowanie książek jeszcze wśród ludzi istnieje ;)
  • Cart&Pud powiedział(a):
    A wiecie, tak przy okazji, że właśnie splajtowała najstarsza polska fabryka zapałek w Czechowicach?
    Niestety slyszalam...
  • Najstarsza i ostatnia, nie ma już polskich zapałek :(
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.