Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Gołąbki help

Zostałem wrobiony w zrobienie gołąbków na wigilię. Z grzybami. Z grubsza przepisy znalazłem, jedynie pytanie, czego nie zrobić żeby nie zepsuć, jakieś tipy?

Robię ryż grzyby cebula w kapuście włoskiej.

Przerażony
«1

Komentarz

  • Ojtam ojtam
    Zamieszaj, zawiń i do duchówki
    Postne wodą. Inne rosolem podlać i ugotować 
    Podziękowali 1PawelK
  • Duchowka?
    Podziękowali 1Katia
  • Ty sie pomodl do sw; patrona kucharzy!
    Sw. Marta, Sw Wawrzyniec. ;) 
    Tyle moge pomoc.  B)
    Podziękowali 1PawelK
  • Na dno garnka/ naczynia w którym będziesz układał gołąbki daj wyściółkę z kapusty kiszonej albo jeśli by nie było - z liści, które się przedarły, są uszkodzone. Fajniejsza jest kapusta kiszona na podkładkę, bo gołąbki tak przejdą tym smakiem.
    Podziękowali 2PawelK mamaw
  • Uważaj żeby nie przegotować włoskiej w czasie ściągania liści. Lekko sparz, wcześniej wytnij głąb( to miejsce z którego wyrasta kapusta) i liście prawie same będą schodzić. Musisz lekko ściąć nerw z liścia, ale tak żeby nie zrobić dziury. Zawijają tak, boki z jednej i drugiej strony, a potem rolować od miejsca z nerwem.
    Do farszu grzyby bardzo porządnie wypłucz żeby piach potem nie skrzypił, sparz i pokrój. Możesz wcześniej poddusić z cebulą.
    Podziękowali 1PawelK
  • A kapustę tylko włożyć do wrzątku i obierać z liści czy trzeba chwilę gotować
  • Włoską włożyć do wrzątku z wyciętym głąbem i liście prawie same odchodzą. W trakcie można włączyć na chwilę grzanie, ale uważać żeby nie przegotować.
    Jest jakiś sposób z mikrofalą.
    Podziękowali 1PawelK
  • Isako powiedział(a):
    Ty sie pomodl do sw; patrona kucharzy!
    Sw. Marta, Sw Wawrzyniec. ;) 
    Tyle moge pomoc.  B)
    Kucharzy, a nie ojców amatorów :)
  • A grzyby suszone i cebulę mielić czy w kostkę
  • PawelK powiedział(a):
    A grzyby suszone i cebulę mielić czy w kostkę
    Ja robię w kostkę i duszę wcześniej, nie przesmażam tylko duszę. A grzyby zalewam wrzątkiem i płuczę  Piach zepsuje najlepsze gołąbki.
  • Duszenie różni się od smażenia tym, że jest przykrywka? :)
  • Jest na wolnym ogniu i nie zmienia koloru tylko mięknie.
  • U nas gołąbki z kaszy gryczanej  cebuli i grzybów soli pieprzu  oleju konopnego zawijane w liście z kiszonej kapusty,duszone w wodzie i oleju
    Podziękowali 1OlaN.
  • @Pawel duszenie to jest taka sprawa, że trochę się podsmaża na niewielkiej ilości tluszczu a potem troszke się podlewa woda.
  • @Pawelk mów jak tam gołąbki? Jak tam prace na froncie przebiegają? :)
  • Na razie korzystając z dnia były prace w ogrodzie. Teraz muszę wziąć się za gołąbki ale strasznie mi się nie chce
  • A musisz te gołąbki? Może coś innego?
  • Nie bo to tradycja.
    Zawsze mama robiła.
    Brat by mnie zabił. 
  • Aaaaa jak tak - to tak.
  • Na razie spaliłem ryż, nie umiem w garnku. Drugie podejście :D





  • No to zobaczymy co wyjdzie :)
    Podziękowali 4Izka Rejczel madzikg ola_g
  • Nerwów nie wyciąłeś, ale zawinięte pięknie. Na pierwszy raz extra, ja swoje pierwsze owijałam nitką.
    Podziękowali 2PawelK Isako
  • Paweł jesteś nie-sa-mo-wi-ty :) Jesteś kosmita z Mat Planety! No wszedłeś w japonkach na Giewont i zatańczyłes tam na szczycie lambade! Wow wow wow, szacunek za te gołąbki.
    Podziękowali 3Aniuszka Isako Katia
  • I to się nazywa strong man a nie jakieś durne walenie się po gebach :)
    Podziękowali 1PawelK
  • Nerwy brałem scinałem z grubości, bałem się całkiem wyciąć bo by mi się rozpadły ;)
  • Słusznie, lepiej zostawić grubszego nerwa, we włoskiej nie będzie się tak ciągnął, niż liścia rozwalić.
    No powiem ci szał :)

  • edytowano grudzień 2020
    Rejczel powiedział(a):
    Paweł jesteś nie-sa-mo-wi-ty :) Jesteś kosmita z Mat Planety! No wszedłeś w japonkach na Giewont i zatańczyłes tam na szczycie lambade! Wow wow wow, szacunek za te gołąbki.
    Bo to bardzo wyzwolone forum jest.
    Kobiety betonują domy,a faceci robią dania na wigilię ;)

    Bez młynka sobie poradziliśmy, Asia przypomniała sobie że mamy takie plastikowe szuru bzzzz , że się pociąga za sznurek i szatkuje jarzyny, zmieliła pięknie :)
    Podziękowali 3ganna4 Izka Rejczel
  • To co leży na wierzchu, to masło? 
  • madzikg powiedział(a):
    To co leży na wierzchu, to masło? 
    Tak

    @Rejczel dziękuję, bez Twoje wsparcia na telefonie by się nie udało ;)
    Podziękowali 1Rejczel
  • Skądże znowu :) Z taka wola walki i zapałem to @Pawelk ja się wcale nie zdziwię, jak wstawisz za jakiś czas zdjęcie czteropiętrowego tortu własnej roboty! :)
    Podziękowali 2madzikg Izka
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.