Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

dania całkowicie z piekarnika

Szukam inspiracji na dania z piekarnika, chodzi mi głównie o dania gdzie wszystko razem wrzuca się do naczynia blachy czy czego tam i włącza piekarnik, ewentualnie jakaś mała obróbka przed (typu zrobić naleśniki). fajnie by bylo jakby to były proste składniki, bo mieszkam na wsi i ciężko o jakieś egzotyczne produkty, mięso do dypozcji to raczej wieprzowina i drób, ryby.
przy okazji ma ktoś przepis na rybe w przyprawach korzennych? bo w święta rybę zagryzałam piernikami i mi bardzo się zgrało :)
«1

Komentarz

  • Ziemniaki karkówka w kostke papryka cebula cukinia fajnie pieczone w rękawie.
    Podziękowali 1Agmar
  • edytowano 3 styczeń
    Ciasto francuskie z biedry, mozarella , kilka plastrów szynki , salsa z pomidorów ( mogą  byc z puszki ). 
    Zwijam w roladę , kroję w plastry układam na blachę. 
    Jakaś surówka do tego , salsa jak zostanie na wierzch.

    Dziś było na kolację. 
    Prawie lizali blachy  :) 

    Ps
    Odczekać chwilę  az mozzarellą wypłynięta się zetnie. 

    Pycha 
    Podziękowali 2Agmar Polly
  • Kurczak na ryżu
    schab z kapkiszem i ziemniakami w plasterki
  • Dzisiaj robiam rybę z brokułami i kurczaka w jogurcie, też z piekarnika.
  • Elunia powiedział(a):
    Kurczak na ryżu
    schab z kapkiszem i ziemniakami w plasterki
    ale ten ryż to ugotowany wcześniej?
    co to kapkisz?
  • Elunia powiedział(a):
    Dzisiaj robiam rybę z brokułami i kurczaka w jogurcie, też z piekarnika.
    to rozwijaj bo ja to o daniach z piekarika wątłe pojęcie, u mnie w domu nigdy się nie robiło 
  • Ryż surowy
    W przepisie podsmaża się mięso, ale jak mi się kuchenka zepsuła to dałam bez podsmażenia i tak było git.

    Przepis: 150 gramów ryżu 5-6 pałek kurczaka (mogą być też skrzydełka lub przekrojone na pół ćwiartki) 3 nieduże cebule (albo mniej) 3-4 łyżki ulubionego keczupu przyprawy Kurczaka zamarynować dowolnymi przyprawami, najlepiej dzień wcześniej. Na dno naczynia żaroodpornego, najlepiej wysmarowanego tłuszczem, wsypujemy surowy ryż. Podsmażamy krótko pałki kurczaka(mogą być też skrzydełka lub przekrojone na pół ćwiartki)i siekamy cebulę. Na ryż dajemy cebulę, na to podsmażonego kurczaka. W garnku zagotowujemy ok.1/2 litra wody z 3-4 łyżkami ulubionego keczupu, 2 łyżkami masła, solą, pieprzem i dowolnymi przyprawami. Składniki w naczyniu zalewamy gorącą zalewą, przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika na ok.40 minut na 180 stopni. Po 40 minutach sprawdzamy czy woda się wchłonęła, jak nie to dopiekamy odkryte.
    Podziękowali 2Agmar Aszna
  • Kurczak w jogurcie to banał, bierzesz jogurt naturalny najlepiej grecki, przyprawiasz czosnkiem, ziołami, solą, pieprzem, wkładasz pokrojone piersi kurczaka. Najlepiej żeby to siedziało w lodówce całą noc, a minimum 2 godz.Potem do naczynia żaroodpornego 40 minut z przykryciem i ok.5 bez przykrycia.

    Ryba z brokułami
    filety z białej ryby doprawiasz czym lubisz, na to zblanszowane różyczki brokuła, na to beszamel(beszamel to łyżka mąki, łyżka masła i szklanka mleka) na to starty ser. Do piekarnika na pół godz.

    Kapkisz to kapusta kiszona :)
    Podziękowali 2Agmar Ojejuju
  • o ja dzisiaj probowałam mojej kapkisz i kurde gorzkawa i słabo ukiszona, na zimno chyba w piwnicy mam
  • A propos korzennej ryby, to polecam śledzie korzenne z Kwestii Smaku. Robię je od kilku lat na Wigilię. Uwielbiam. Nie trzymam się ściśle przepisu, jak nie mam tych bardziej wyszukanych składników (whisky pomijam zawsze, musztardę daje czasami zwykłą, sosu sojowego też chyba nigdy nie dawałam, z korzennych przypraw też nie zawsze wszystkie mam), więc co roku wychodzą mi odrobinę inne, ale zawsze smaczne. 
    Podziękowali 1Agmar
  • 6 ud z kurczaka podwojnych
    1,5 butelki ketchupu Wloclawek 
    2 lyzki sosu sojowego
    0,5 lyzeczki soli
    Szczypta pieprzu
    1 lyzka suszonej bazylii
    1,5 lyzki miodu
    1 duza cebula
    3zabki czosnku
    0,5 lyzeczki musztardy

    Uda przekrajamy na pol i delikatnie obsalamy.
    Cebule drobno posiekac,czosnek wycisnac przez praske,dodac pozostale skladniki sosu i wymieszac.
    Kurczaska zanurzyc w sosie w naczyniu zaroodpornym i ofstawic do lodowki najlepiej na dobe.Piec w piekarniku pod przykryciem w temp. 220C przez 1h, a potem zmniejszamy temp. do 185C i pieczemy przez 30 min.Nast.zdejmujemy przykrycie,odwracam udka na druga strone i pieczemy ok 15-20 min.
    Podziękowali 1Agmar
  • Większe ziemniaki , kroję w plasterki  zachowując całego ziemniaka. 
    Układam na blachę .
    W zależności  co mam , albo z premedytacją. 
    Ser , żółty,  boczuś w kosteczkę. 
    Sos z oliwy z czosnkiem z ziołami ( według uznania) 

    Najbardziej lubimy z sosem z oliwy  i czosnkiem i ziołami. 
    Do tego jogurt grecki , i np mizeria  ( w sezonie ) 

    Przysmak palce lizać. 

    .
    Podziękowali 1Agmar
  • Jak zostaną mi ugotowane ziemniaki albo Kalifornii to wykładał do naczynia wysmarowanego tłuszczem a z góry Zalewem jajkami roztrzepapani że śmietaną 18% (2 jajka na 200 ml śmietany) odprawiona ta mikstury solą i pieprzem. Pieke do ścięcia. 
    Podziękowali 1Agmar
  • Ciasto francuskie ma ogrom możliwości  na słono,  albo na słodko, wege .  
    Pasuje zawsze  z jogurtem  greckim  ( gdy na słono) .

  • Bataty pieczone,  pokrojone  w ćwiartki. 
    Z jakimś ulubionym dipem,  jogurtem .


    Dynia pieczona w ćwiartki.  
    Podziękowali 1Agmar
  • Nie lubię mięsa z piekarnika .

    Z piekarnika to u mnie prawie zawsze warzywne,  lub na francuskim , przeróżne  kombinacje. 
    Pieczone ziemniaki. 


  • Przeczytałam "Danie z piernika" :D
    Podziękowali 1Aszna
  • edytowano 3 styczeń
    Ja ciasto francuskie nie bardzo bo io, bardziej drożdżowe bo można mąkę podmienić na pełnoziarnistą.
    Ale będę próbować :) 
  • Gratin dauphinois. Mniam.
    Surowe ziemniaki bardzo cienko pokrojone, zalane śmietanką słodką,  sól, pieprz , trochę czosnku.  Posypane serem tartym.
    Godzinę plus pod przykryciem, potem chwilę bez.

    Do tego sałata z winegretem.





    Podziękowali 1Agmar
  • @Gloria, pycha! Ja dodaję jeszcze gotowane suszone grzybki. Przypomniałaś mi, dawno nie robiłam.
  • Gloria powiedział(a):
    Gratin dauphinois. Mniam.
    Surowe ziemniaki bardzo cienko pokrojone, zalane śmietanką słodką,  sól, pieprz , trochę czosnku.  Posypane serem tartym.
    Godzinę plus pod przykryciem, potem chwilę bez.

    Do tego sałata z winegretem.





    Uwielbiam, a dzieci marudza przy tym daniu.
  • edytowano 3 styczeń
    U nas wszyscy jedzą do obdrapywania boków w żaroodpornym..

    Wczoraj syn zrobił lasagne wege: beszamel, warstwa szpinaku z cukinią podduszone z czosnkiem, warstwa pieczarek smażonych takich złotych nie gumowatych. Ser na górę. 

    Hitem był u nas parę lat temu tort naleśników przekładany pieczarkami duszonymi i sosem serowym( beszamel z roquefort albo podobnym). Posypane obficie pietruszką zieloną. Pyszne, ale dużo roboty jeśli dla większej liczby ludzi.
    Poskladane i zapieczone w piekarniku.
    Podziękowali 1Agmar
  • Małgorzata32 powiedział(a):
    Przeczytałam "Danie z piernika" :D

    A ja: domek całkowicie z piernika :D Głodnemu chleb na myśli ;)
  • Dla mnie danie z piekarnika nazywa się frytki :) Ale rozumiem, że chcecie dzieci żywić zdrowo ;)
    Podziękowali 1andora
  • Dzięki za wątek. Ośliniłam się.  Chętnie skradnę pomysły.
  • Katia powiedział(a):
    Dla mnie danie z piekarnika nazywa się frytki :) Ale rozumiem, że chcecie dzieci żywić zdrowo ;)
    Oj jadlabym mmm, moje dzieci frytek z piekarnika nie rusza, dla nich z frytkownicy muszą być, niestety moje jelita nie lubią żadnych frytek a ja bym tak chciała....
  • @Agmar, to nawet dobrze. Na zdrowie Tobie wyjdzie  :)
  • blaekie powiedział(a):
    @Agmar, to nawet dobrze. Na zdrowie Tobie wyjdzie  :)
    Toż  ziemniaki  to warzywa 
  • nowa powiedział(a):
    blaekie powiedział(a):
    @Agmar, to nawet dobrze. Na zdrowie Tobie wyjdzie  :)
    Toż  ziemniaki  to warzywa 
    A czekolada z rośliny a franca tuczy :joy: 
    Podziękowali 2Karolinka blaekie
  • Katia powiedział(a):
    Małgorzata32 powiedział(a):
    Przeczytałam "Danie z piernika" :D

    A ja: domek całkowicie z piernika :D Głodnemu chleb na myśli ;)
    @Katia ja tak samo :D
    Podziękowali 1Katia
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.