Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Automat do chleba-było?

edytowano 11 marzec w Kuchnia
Szukam i myślę jaki kupić.
Może już była podobna dyskusja, to podpowiedzcie, bo nie znalazłam.

Weszłam ostatnio do ulubionej piekarni i zobaczyłam, że bochenek kosztuje 6 zł. I się zeźliłam. I ogłosiłam bojkot :D
Albo będę piec sama albo przestaniemy jeść chleb.

Komentarz

  • ale  chyba nie z automatu ?
    w każdym razie kupiłem kiedyś automat i stoi na strychu, bo na zakwasie, chyba ze względu na powłokę, się nie dało, a na drożdżach niedobry
  • Cart, lepiej robot stacjonarny żeby wyrobić chleb i pieczenie w piekarniku.

    Mieliśmy lidlowa maszynę - chleb mały jak na rodzinę, maszyna zaczęła fiksować z pieczeniem po roku (wyłączała się w trakcie pieczenia), a po kolejnym roku samego wyrabiania ciasta poszło cos przy mieszadłach.
    Od 8 lat robię na zakwasie w robocie boscha i piekę w garnku rzymskim. 
    Podziękowali 1paulaarose
  • Z biedronki też nie polecam. Chleb niedopieczony, na zakwasie się da bo mi miesza przed samym pieczeniem. 
    Robię porcje na jedną szklana blaszkę orkiszowe go (bo tylko ja jem), wyrabiam ręcznym Boschem 
    @mysikrolica a którego Boscha masz? Bo myślę o takim nie ręcznym 
  • My głównie pieczemy żytni, więc z wyrabianiem nie ma problemu, ale pieczenie w piekarniku jest upierdliwe bo muszę piec 3 sztuki na raz, żeby nie grzać pustego piekarnika z jednym chlebem. A trzech nie zjemy, muszę mrozić.Rozmrozonego nikt nie chce :(
    A pszenny mi w piekarniku nie wychodzi taki jak lubię.

    Myślałam o automacie, bo wsypię, wleję, ustawię i on sam robi resztę.

    Tak mi się przynajmniej wydawało  ;)
  • @cart a może mini piekarnik? Mialam taki z Lidla, przez x lat właśnie do pieczenia chleba używałam a teraz siostrze oddałam no wcale nie miała i piecze w nim wszystko 
  • edytowano 11 marzec
    @Agmar, bosch Mum5.... Dokładnego numeru już nie pamiętam, tego typu: https://m.ceneo.pl/53849893
    Misa 4l (poprawiłam, bo źle pamiętałam) .
    Sa tez większe mum8, ale ten nam starcza. Ciasto drożdżowe z 1kg mąki wyrobi, chleb w sumie 1,5-2kg też
    Edit: one zależnie od dodatków i koloru (!) mają różne ceny. 

    Cart, a przy okazji jakby ciasto upiec? Zapiekankę na obiad? Ja często robię serię. Chleb 2x w tygodniu bo dla mnie i męża a przy jednym nagrzaniu często coś jeszcze (mufiny, drożdżowe, obiad..) 
  • My juz pare lat mamy maszyne do chleba z Lidla. Chleb w niej pieklam kilka lat temu, wiec nie pamietam dokladnie ile razy, ale pamietam, ze nie bylam zadowolona. Chleb byl malutki, a po wydarciu z niego tych metalowych mieszadel bylo go jeszcze mniej. Maszyna za to swietna do wyrabiania ciasta na chleb (pieke w piekarniku), pizze, pierogi... no ale chyba nie o to w tym chodzi B)
  • edytowano 11 marzec
    No jakoś mi nie wychodzi pieczenie kilku rzeczy na raz.  :/
    W sumie gdyby nie ciasta drożdżowe, które piekę na największej blasze, to wystarczyłby mi mini piekarnik.
    Warzywa też robię na dużej blasze, ale mogłabym w sumie na dwóch mniejszych przecież...

    Jakoś tak mi się składa, że to pieczenie na dwóch wysokościach mi nie pasuje - albo jedno zostaje blade a drugie spieczone, albo każda rzecz wymaga innego nastawu piekarnika.
  • Bardziej mi chodziło o jedno nagrzanie piekarnika. Podobno na to idzie najwięcej prądu. Utrzymanie temp kosztuje mniej. Piekę jedno po drugim nie równocześnie, bo nie mam termoobiegu
    Podziękowali 1Cart
  • edytowano 11 marzec
    To tak, jak ja :)

    Edit: mam termoobieg, ale jakoś nie umiem używać. 
  • Mam maszynę do wyrabiania ciasta, ale prawdę mówiąc spodziewałam się po niej więcej ;)
    Do pół kilograma wyrabia dobrze, powyżej już się wyraźnie męczy. Ale to z tych mniejszych Kenwood Prospero. Ten Bosh o którym piszesz to na pewno nie ten, który jest na zdjęciu, tamtego ma moja siostra i też nie jest zadowolona.

    Jak będę stara i bogata to sobie kupię taką machinę, która daje radę.

    Tylko wtedy po co mi ona bedzie, jak nie będę tyłu ludzi karmić? :D
  • edytowano 11 marzec
    Ten sam, tylko mam biały bo był najtańszy jak kupowalam. Trzeszczy, wyrabiając ciasto. Trudno, wytrzymuje. I tak daje rade już parę lat
    (poprawiłam wielkość misy w poprzednim poście - ten ma 4l. Mum8 ma większą.)

    Edit: Może jestem mało wymagająca, że dla mnie jest wystarczający. Ten większy był zdecydowanie droższy więc odpadał przy zakupie :-) 
    Podziękowali 1Cart
  •  Mieliśmy z Lidla automat i zrezygnowaliśmy bo to za mały chleb jak na nasze potrzeby. 

    http://godnezycie.blogspot.com/2021/03/wypiekacz-do-chleba-panasonic-sd.html?m=1
    Tu była forumka pisze trochę o automacie.

    Podziękowali 1Cart
  • edytowano 11 marzec
    No widzicie, jak forum wpływa na zmniejszenie globalnego konsumpcjonizmu?
    Właśnie przekonaliście mnie, że to bez sensu zakup  :D
    Podziękowali 2Skatarzyna mysikrolica
  • edytowano 11 marzec
    Uff, dobrze, że  my nie jesteśmy wybredni. Pieczemy na raz 10 bochenków, z 6. kilogramów mąki. Zaraz poprzestudzeniu mrozimy i nikt na rozmrożony nie grymasi. :)
    Zaraz Tosia zrobi zaczyn, bo jutro trzeba piec. Właśnie ostatni bochenek się rozmraża.
  • @Pioszo54 A właśnie że da się zrobić w maszynie chleb na zakwasie.

    Ja mam model Tefal Home Bread Baguette PF610138 od początku 2017. Praktycznie używana codziennie od tego czasu. Raz wysłana do serwisu po około dwóch latach użytkowania. Jeden trybik przepuszczał i trochę strzelała. Serwis dużo powymieniał rzeczy, nawet to co nie musiał np brytfankę, wiatraczki. Bardzo dobry sprzęt.
    Podziękowali 1Pioszo54
  • dzięki za info, ale chyba już nie wrócę do automatu,
    Ręczne robienie daje zachwycające efekty, a w ogóle, na razie mam fazę na ryż
    :)
  • @Biznes Info dobrze wiedzieć że Tefal ma taki dobry serwis :) 
  • Ja piekę jakieś 7 lat, w piekarniku. Wcześniej 3 keksowki na raz, teraz dwie - jeden bochenek dla nas, drugi dla taty. Raz na tydzień, jak nie starcza, to kupie czasem chleb w piekarni albo bułki czy foccacie zrobię. Jak rok temu z początkiem lockdownu we młynie ponad 50kg mąki kupiłam, tak jeszcze 5 kg mi zostało :)
  • Nam jak raz, z 250kg na rok mąki żytniej na chleb.
  • edytowano 12 marzec
    Ja piekę trzy bohenki ma raz,  ale jeden zjadają jeszcze ciepły,  a do końca dnia idzie drugi.... Musiała bym co drugi- trzeci dzień piec,  ale nie chcę tak często,  i te rachunki za prąd... 
    Piekę raz w tygodniu,  w pozostałe dni jedzą kupiony . 
  • Dzisiejszy upiek. półtorej godziny pracy piekarnika od momentu włączenia. Na pewno warto:j
    Podziękowali 4mysikrolica Basja Elf77 Cart
  • Internety mówią, że za prąd w tym czasie płacimy mniej niż dwa złote.
  • Piękne @Skatarzyna.
    Podzielisz się przepisem? 
    Podziękowali 2In Spe Cart
  • Tylko zakwas żytni, mąka żytnia, woda i sól.
  • Zytnia 720 czy 2000?
  • Skatarzyna powiedział(a):
    Tylko zakwas żytni, mąka żytnia, woda i sól.

    z samej żytniej taki jasny wychodzi? U mnie na 1,5kg żytniej 720
     dodaje ze 200g pszennej a i tak jest ciemniejszy
  • Takie zdjęcie. Jest dość ciemny. 720.
    Podziękowali 1Aneczka08
  • edytowano 13 marzec
    chciałm kiedyś upiec na dwóch poziomach  6 bochenków. Normanie od włączenia mam 1h20 , mój piekarnik raczej szybko piecze, wszystkie ciasta skracam
    .

    po normalnym czasie górne upieczone dolne nie, musiałam jeszcze 40 minut dołozyć. TO żaden interes, więc wróciłam dopieczenia po 3 bochenki
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.