Chodzi o komputery czyli Network Attached Storage
Urządzenie do kopiowania wszystkiego na jedno urządzenie, taki sieciowy dysk twardy.
Po co wrzucać na serwer w Ameryce czy Europie ? Bezpieczne ? chmury też padają
Trochę pozazdrościłem sąsiadowi, który nie tylko ma NAS w domu, ale i własną chmurę.
To nie jest drogie, wymaga sporej wiedzy. Usługi porobił sobie na Linuxie jako kontenery.
- serwer pocztowy
- strony internetowe
Pewnie jeszcze inne rzeczy, ale nie zapamiętałem
Dostawca internetu daje zewnętrzny adres IP.
Jak ktoś ma coś podobnego to niech da znać. Można też ograniczać dzieciakom dostęp do Internetu, filtrować i monitorować poczynania.
Komentarz
A co do ograniczeń, to mam zwykły czasowy wyłącznik z prądu, do którego podpięty jest router wifi. I takie rozwiązanie sprawdza się rewelacyjnie. Według mnie przed algorytmami i złymi treściami z internetu nie ma skutecznej obrony. Jedynie świadomość dzieci/młodzieży/dorosłych i świadomie przyjęte ograniczenia. I tu się świetnie spisuje wyłącznik
Utrudniania dostępu do internetu rodzeństwu nie zrobi, bo to wg niego nieetyczne.
https://www.spooky2.pl/product/spooky2-xm-generator/
@Eleonora Chyba internet nie jest w stanie zrobić aż tyle spustoszenia, co poczucie krzywdy zbudowane nieetycznymi zakazami.
U mnie dzieci mają dostępną komórkę od momentu, gdy zaczynają zostawać same w domu albo gdy same gdzieś jadą. Tak do 5-6 klasy telefony są im zbędne do innych celów. Potem zaczyna się używanie w szkole i do kontaktu z rówieśnikami. Zauważalnie częstsze użycie to póki co 7 klasa, gdy w miarę można mieć pewność, że telefon jest naładowany i dziecko ma go w pobliżu nawet wtedy, gdy nie uprzedzałam, że będę dzwonić .
Najstarszy wypomina mi różne zakazy, więc jeszcze czekam aż doceni.