Z dobrych rzeczy, które robi nasz rząd, polecam darmowe szczepienia na HPV dla dzieci 12- i 13-letnich. Chronią przed nowotworem szyjki macicy oraz innymi nowotworami.
Jeżeli wirus przenosi się głównie drogą płciową, a do zakażeń dochodzi po rozpoczęciu aktywności seksualnej, to naprawdę nie jestem w stanie pojąć, na czym to dobrodziejstwo szczepień dla dzieci (bo 12-13 lat to jednak dzieci) polega....
No i czy nie lepiej zachować wierność i robić cytologię co roku ? Ta profilaktyka nie ma żadnych skutków ubocznych w przeciwieństwie do wszystkich leków w tym szczepionek.
Ja planuję zaszczepić wszytskie córki, jedna już jest po pełnym cyklu szczepień. Raka szyjki macicy przyjeżdżają do nas oglądać studenci z innych Państw, a ta szczepionka ma bardzo dużą skuteczność na jedną z jego odmian. Zaszczepienie w określonym wieku daje większą ochronę, ja nie jestem w stanie przewidzieć tego czy moje córki będą żyć w czystości a już tym bardziej czy czystości tej dochowali ich mężowie. Ale każdy wybiera sam co jest dobre dla jego dziecka.
Jeżeli wirus przenosi się głównie drogą płciową, a do zakażeń dochodzi po rozpoczęciu aktywności seksualnej, to naprawdę nie jestem w stanie pojąć, na czym to dobrodziejstwo szczepień dla dzieci (bo 12-13 lat to jednak dzieci) polega....
Generalnie seks jest dla ludzi dojrzałych. Mam taki plan, żeby z dziećmi rozmawiać i powiedzieć im- słuchaj, znasz konsekwencje podjętej działalności seksualnej- ciąże i choroby przenoszone drogą płciową i to, czy zaczniesz życie seksualne jest Twoją decyzją i Twoje są też konsekwencje. My z ojcem jesteśmy dla siebie "tymi jednymi" i bardzo polecamy tę opcję ale jak zdecydujesz inaczej to możesz się zaszczepić dla własnego bezpieczeństwa. Jak również stosować ochronę przed innymi chorobami.
Komentarz
Zaszczepienie w określonym wieku daje większą ochronę, ja nie jestem w stanie przewidzieć tego czy moje córki będą żyć w czystości a już tym bardziej czy czystości tej dochowali ich mężowie.
Ale każdy wybiera sam co jest dobre dla jego dziecka.