@DaddyPig Septum to przeklucie przegrody, a nostril płatka nosa. A błąd ortograficzny, jak to błąd, każdemu się zdarza, chociaż pisząc artykuł lepiej być ostrożnym.
Jeszcze w Polsce chciałam mieć kolczyki. Prosiłam ówczesnego męża, żeby mi kupił złote. Nie chciał, bo uważał, że mamy inne wydatki. Powiedział: "kupię ci złoty kolczyk, jeżeli będziesz go nosiła w nosie. Musiałam zadowolić się srebrnymi - uszy paprały mi się ponad 6 mies. Moje uszy nie nadawały się na kolczyki - przebijał mi chirurg w prywatnym gabinecie, muszę mieć prawie na środku ucha, bo inaczej to by się ucho rozdzieliło.
@zbyszek Jak ktoś chce przekłuć sobie język to co z tego? Tatuaz na twarzy mi się nie podoba, chyba, ze malutki, ale to czyjaś twarz. To tylko wygląd. Najwazniejsze, co jest w srodku.
Zapomniano o nauce Kościoła mówiące, że ciało zostało stworzone przez Boga i należy mu się szacunek. Gdzieś uciekła ta prawda
Podkreślamy że :
"mam prawo",
"nie wygląd a to co w środku",
"to moje ciało",
"to jego/jej
wybór",
"nie szata zdobi człowieka" itd.
Wszystko to można określić mianem indywidualizmu.
Po dziurawieniu się pozostają brzydkie blizny, nawet dziurki w uszach wyglądają średnio. A co dopiero blizny w nosie, poniżej ust i w innych miejscach.
Tatuaż również trudno usunąć, chyba że ten malowany henną.
Nigdy nie będzie mi się podobała kobieta z tatuażem
@zbyszek W mojej szkole kiedyś byli raperzy z tatuażem o Jezusie. Ja mam kolczyk, który w sumie zakrywam, ale z czasu pokaze. Kuzynka na ręku ma napis od lat. Ciało jest świątynia Boga, ale czy kolczyk albo tatuaz świadczą o tym, że się je profanuje? Według mnie ważniejsza jest troska o zdrowie fizyczne, psychiczne.
Przecież jak ktoś robi sobie tatuaż, nosi kolczyki to dlatego, że uważa, że to go zdobi, jest dla niego elementem własnego wyglądu, a nie po to by okazać pogardę dla własnego ciała. Tak jak każdy wybiera ubiór, który chce nosić zgodnie z tym co mu się podoba, w czym się dobrze czuje. Jednemu podoba się to, innemu tamto. Skoro Tobie nie podobają się kobiety z tatuażem, to jedynie Twoja żona powinna mieć to na uwadze.
A jednak trochę szkoda, że ludzie nie doceniają swojego naturalnego piękna i muszą się ozdabiać niszcząc w sposób nieodwracalny to co z natury piękne. To taka trochę pogoń za uciekającym króliczkiem.
@Turturek Widziałam piekne kobiety z kolczykiem w ustach, miedzy brwiami, w pępku, z tatuażem. I przystojnych mężczyzn, w podobnej wersji.
Ale byliby ładniejsi bez tych upiększeń.
Poza tym to ja my widzimy kogoś nie jest tożsame jak ktoś widzi siebie. Dla Ciebie będzie to piękna kobieta, a tymczasem ona sama jest pełna kompleksów na punkcie swojej urody i masę rzeczy jej się nie podoba.
Komentarz
To ktoś z Jóżefowa?
Co oznaczają te tajemnicze słowa?
Nie chciał, bo uważał, że mamy inne wydatki. Powiedział: "kupię ci złoty kolczyk, jeżeli będziesz go nosiła w nosie.
Musiałam zadowolić się srebrnymi - uszy paprały mi się ponad 6 mies. Moje uszy nie nadawały się na kolczyki - przebijał mi chirurg w prywatnym gabinecie, muszę mieć prawie na środku ucha, bo inaczej to by się ucho rozdzieliło.
Dla mężczyzny te elementy przybite do kobiety nie mają żadnego znaczenia.
Nie oglądałem do końca, ale hisbatników chyba tam nie mieli.
Skoro Tobie nie podobają się kobiety z tatuażem, to jedynie Twoja żona powinna mieć to na uwadze.