Czytam wywiad z biskupem Rysiem. Długi jest i wielowątkowy.
https://opoka.org.pl/News/Polska/2023/kosciol-winien-rozwijac-nie-narzedzia-polityczne-ale-srodkiI myślę sobie, jak często, że różne ważne myśli, które mogłyby być przedmiotem dyskursu, w Polsce padają, bo:
1. Niektórzy nie słuchają, co inni mają do powiedzenia, zakładając, że sami wiedzą lepiej.
2. Inni nie widzą problemu, bo zamknęli się w swojej bańce (takich jest chyba bardzo wielu).
3. Biskup Ryś dla jednych jest zbyt nowoczesny, dla innych jedyny "autentyczny" i to szufladkowanie człowieka w mediach zasłania to, co w ogóle ma do powiedzenia.
Nominacja owego biskupa na kardynała niektórych zirytowała, mnie akurat wydała się dość naturalna.
Komentarz
Jak ktoś ma jakąś myśl, to chętnie posłucham.
Facet ma prawie 60 lat, biskupem jest od 2011, nie oceniaj go przez pryzmat jednej celebracji, która Tobie się nie podobała (mnie też nie), a za całokształt.
1. Lecisz stereotypem.
2. Kościół to my, wszyscy uczniowie Jezusa Chrystusa i wszyscy jesteśmy posłani do niesienia Dobrej Nowiny.
3. Mamy coraz więcej nawróconych biskupów i to cieszy; potrzebujemy pasterzy Narodzonych na Nowo i we wszystkim oddanych Bogu i ludziom.
4. Chcesz odmieniać Kościół? Zacznij od siebie.
Ale prawdą jest że Kościół to my jesteśmy. I to co jest napisane w książce Anny bardzo do mnie przemawia. I dlatego już zacząłem od siebie