https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/kard-grzegorz-rys-nie-ma-zgody-na-uwiklanie-kosciola-w-kampanie-wyborcza/7jpljqz,79cfc278skoro już zdecydował się na wywiad u Niemca, mógł powiedziec wyraźnie że katolik, głosując na partię która opowiada się za liberalizacją obecnie obowiązującego prawa aborcyjnego (czyt. chce ułatwić mordowanie ludzi - inaczej - ułatwić
i umożliwić większą skalę łamania przykazania NIE ZABIJAJ) tym samym wyklucza się z Kościoła i przystępując do komunii popełnia grzech świętokradztwa.
Wystarczyło to powiedzieć - i to nie jest żadna polityka tylko przypomnienie nauki Kościoła oraz przykazań Bożych.
Wielka szkod, choć nie rozczarowanie, raczej gorzkie upewnienie się co do osoby Kardynała. Łódź, czerwone miasto, najbardziej zateizowane w Polsce, jak widać skutecznie zatruwa umysły nawet ludzi Kościoła.
Komentarz
W punkt. Zasadniczo, zgadzam się z kard. Rysiem w 100%.
znak mnóstwo ludzi którzy pełniąc aktywne role w parafii, korzystając z sakramentów głosują na Trzecią drogę i KO - obie grupy chcą liberalizować ustawę aborcyjną
Kościół głaszcze ich po łebkach, bojąc się utraty kolejnych wiernych
nie ilośc a jakość
JP II jakos nie bał sie uwikłania.
powtarzam - słabe
ma obowiązek głosować przeciw zbrodniarzom - są takie partie oprócz PIS - Konfederacja, PJJ, nie tylko Pis, który zresztą w wyborach w Warszawie wystawił proaborcyjną kandydatkę wysoko na liście, co tez jest słabe.
w Lublinie wystawił byłą uczestniczkę Strajku Kobiet
ale nie ma obowiązku głosowac na te osoby, ja np. głosuję na znane mi osoby, które znam osobiście.
Z tego powodu bardzo zabolały mnie doniesienia: https://oko.press/arcybiskup-rys-biskup-dziuba-ksiadz-pedofil
Nie umiem tego zweryfikować, jeżeli to prawda to straszne
Regulamin forum:
Na forum obowiązuje zakaz ataków personalnych poprzez wyzwiska, oszczerstwa lub manipulacje.
Cieszę się, że kard. Ryś przełamuje ten schemat.
Miał szansę powiedzieć że nie można być katolikiem i głosować na zwolenników aborcji.
Tylko i aż tyle.
To takie trudne?
To jest mieszanie się Kościoła w politykę?
Tak by się zachował JPIi lub Wyszyński?
Dlaczego przeinaczacie moje słowa :+(
Tymczasem wielu ludzi zagłosuje na KO, dlatego że widzi w nich jedyną siłę porównywalną z partią rządzącą, zdolną odsunąć partię rządzącą od władzy, a tego pragną.
Chodzi mi o to, że sytuacja nie jest zero-jedynkowa, to nie jest referendum w sprawie dopuszczalności aborcji.