To jest chyba też rzecz gustu dziecka. Moja 13 latka zaczytuje się w "Wojennych Dziewczynach", "Dziewczynach z Powstania". Taka seria jest. Ponadto mega podobała jej się "Złodziejka książek" a to nie jest chyba książka dla każdego, bo dużo abstrakcyjnego humoru wplecionego w realia wojny i holokaustu. Jezycjada jej nie podchodzi a druga córka czyta Musierowicz jedną za drugą.
15-latek zaczytywał się w kryminałach A. Christie. A 13-latka w serii hist. "A to historia!" Wyd. Literatura - Z. Orlińskiej i G. Bąkiewicz (na pewno nie P. Wakuły). Biografie A. Czerwińskiej- Rydel też są świetne. Wszyscy czytaliśmy, najlepsze o Czochralskim, Banachu, Fehrenheicie i Kukuczce oraz Sendlerowej.
Moje dziewczyny lubią książki Weroniki Pawlak wydane przez Esprit od Nie całuj mnie pod kapliczką do końca trylogii. Współczesna obyczajówka z wątkami harcerskimi.
Do tej o Sienkiewiczu mam zastrzeżenia, że za dużo o jego kobietach. Tak, że nie dla młodszych, dla starszych nie wiem- moja córka zaczęła czytać i nie skończyła, bo stwierdziła, że nie podoba się jej.
Komentarz
Mały Książę
coś Pratchetta
Hobbit, czyli tam i z powrotem