Kiedyś ktoś na forum wspominał o takim grzybku, nie wiem czy poprawianie napisałam nazwę, to taki grzybek mlekiem zalewany i on sobie rósł czy jakoś tak.
@hipolit grzybek tybetański można kupić w sklepie serowar.pl lub na allegro , olx czasem , ogólnie w sklepach mleczarskich - wańczykówka pl . Czy ja mam muszę zobaczyć jutro . Grzybek tybetanski służy do produkcji kefiru można go zastąpić kupnem bakterii kefirowych w tych samych sklepach lub kefirem . Rozmnaża się - Czyli porcje grzybka zalewamy mlekiem zostawiamy w ciepłe po kilku godzinach mamy kefir - jeśli mleko było pasteryzowane jak niepasteryzowane to wychodzi coś pomiędzy zsiadłym mlekiem a kefirem , im dłużej czekamy tym kwasniejszy kefir, mleko ciepłe nie gorące Wyjmujemy grzybek wkładamy do następnego mleka - ważne żeby w wodzie nie płukać tylko w mleku tzn w wodzie też się da ale spłukujemy bakterie i wolniej rośnie
Dziękuję @nowa wlasnie będę kupowała z serowara, bo jakoś do allegro zaufania nie mam w takich sprawach
mleko mam prosto od krowy
Mleko jeśli się chce klasyczny kefir to mleko powinno być nisko spasteryzowane , na allegro też serowar sprzedaje , wanczykowka i ogólnie największe sklepy serowarskie , Ja wolę na bakteriach robione niż na grzybku ...ale może dlatego że od kilku tygodni taki pije na grzybku
Komentarz
Grzybek tybetanski służy do produkcji kefiru można go zastąpić kupnem bakterii kefirowych w tych samych sklepach lub kefirem .
Rozmnaża się - Czyli porcje grzybka zalewamy mlekiem zostawiamy w ciepłe po kilku godzinach mamy kefir - jeśli mleko było pasteryzowane jak niepasteryzowane to wychodzi coś pomiędzy zsiadłym mlekiem a kefirem , im dłużej czekamy tym kwasniejszy kefir, mleko ciepłe nie gorące
Wyjmujemy grzybek wkładamy do następnego mleka - ważne żeby w wodzie nie płukać tylko w mleku tzn w wodzie też się da ale spłukujemy bakterie i wolniej rośnie
wlasnie będę kupowała z serowara, bo jakoś do allegro zaufania nie mam w takich sprawach
mleko mam prosto od krowy
Ja wolę na bakteriach robione niż na grzybku ...ale może dlatego że od kilku tygodni taki pije na grzybku