sprawdzone, szybkie, smaczne i zdrowe - dieta 5-cio dniowa lub propozycje lekkich obiadów na upalne dni
Przepis nr 1
Chłodnik ogórkowy - na pozbycie się toksyn
Ogórki zawierają dużo wody. Dzięki niej z organizmu szybciej są wypłukiwane szkodliwe substancje. Koperek i natka mają właściwości moczopędne, co dodatkowo przyspiesza usuwanie toksyn.
Składniki na 4 porcje ( każda porcja 150kcal)
4 szklanki kefiru lub niskotłuszczowego jogurtu naturalnego, 2 duże ogórki, ząbek szosnku, po 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki i koperku, sok z cytryny do smaku, szczypta soli, pieprzu i cukru, garść włoskich orzechów ( ja czasem dodaję otręby)
Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki, czosnek przecisnąć przez praskę. Zmiksować z przyprawami i kefirem, na koniec dodać posiekane orzechy.
Przepis nr 2
Krem z cukini - na poprawę nastroju
Z dużą zawartością kwasu foliowego. Jest to jedna z witamin z grupy B, która dba o prawidłową pracę układu nerwowego i dobry nastrój
Składniki na 4 porcje ( każda porcja 110kcal)
2 cukinie, 6 ziemniaków, 2 cebule, 2 łyżki oliwy, 1 marchewka, 1 korzeń pietruszki, pół selera, natka pietruszki ewentualnie bazylia lub tymianek, sól i pieprz do smaku, grzanka z jednej kromki pieczywa
Umyte i obrane warzywa pokroić w kostkę, gotować w osolonej wodzie 20 min. Po ostudzeniu zmiksować, dodać oliwę, zioła, doprawić, tuż przed podaniem dodać grzanki.
Przepis nr 3
Chłodnik paprykowy - do walki z wolnymi rodnikami
Ten chłodnik zawiera zestaw ważnych przeciwutleniaczy- wit C, beta - karoten i likopen.Wzmacniają one odporność i zapewniają ładną opaleniznę.
Składniki na 4 porcje(115 kcal jedna)
2 szklanki bulionu warzywnego,2 szklanki chudego jogurtu, 4 kolorowe papryki, 3 pomidory, 1 średnia cebula, 2 łyżeczki oliwy, sól, pieprz, natka pietruszki
Cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory bez skórek. Warzywa krótko podsmażyć, zalać bulionem i dusić 20 min.Ostudzoną zupę zmiksować z jogurtem, doprawić, posypać natką.
Przepis nr 4
Chłodnik malinowy - dla urody i na niestrawność
Maliny zawierają wit C, E oraz wit z grupy B - to bomba witaminowa poprawiająca cerę, Sok z malin zapobiegają zaparciom i biegunkom.
Składniki na 4 porcje ( każda 105 kcal)
4 szklanki jogurtu, kefiru lub maślanki, pół kg malin, białka z 2 jaj, cukier do smaku
Maliny opłukać, zmiksować z jogurtem, schłodzić. Ubić pianę z białek i cukru, po łyżce piany wkładać na wrzątek, ugotowane p[ianki dodawać do chłodnika.
Przepis nr 5
Krem z zielonego groszku - na obniżenie cholesterolu
Dostarcza dużo błonnika, wymiata z jelit niestrawione resztki pokarmów, obniża poziom cholesterolu
Składniki na 4 porcji ( każda 120kcal)
pół kg zielonego groszku, 2 ziemniaki, mały seler, ząbek czosnku, pęczek szczypiorku, sól, pieprz do smaku.
Rozdrobnione warzywa i groszek wrzucić do wrzątku, gotować ok 20 minut. Kilka groszków zostawić do dekoracji, resztę zupy zmiksować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poksiekany szczypiorek. Można jeść na zimno lub podgrzać.
Komentarz
----
Jakie toksyny? Toksyn pozbywamy się dzięki wątrobie i nerkom, a nie ogórkom.
:clap:
1 szklaneczka
1 litr piwa o temp. 7st C
przygotowanie
napełnić szklankę piwem wypić następnie manewr powtórzyć aż do skończenia komponentów
Teraz czytam Świat Michała, w przedsionku mądrości - z dedykacją autorów dla syna Jana:shades:
CHŁODNIK Z BURACZKÓW
Buraczki upiec w piekarniku, obrać i zetrzeć na tarce. Wrzucić je do wywaru zrobionego z kostki rosołowej, zagotować i od razu zdjąć z ognia (tak naprawdę nie wiem czy to zagotowywanie jest potrzebne, ale niech tam). Ostudzić. Wrzucić drobno pokrojone ogórki, rzodkiewkę i koperek. przyprawić, wcisnąć trochę cytryny. Wlać kefir albo jogurt (albo pół na pół, jak kto woli) i wstawić do lodówki.
Przed podaniem wkrawać na talerze ugotowane jajko i zalewać chłodnikiem.
Kolor to to ma taki, że żaden niejadek mu się nie oprze!:cool:
Wzięłam przepis z netu, żeby tyle nie pisać. No i wydało się.:shamed:
Jak młodziutkie buraczki to wystarczy pokrojone drobno podsmażyć na maśle i dalej według przepisu.