Na cieście drożdżowym, bo takie najlepiej nam smakuje.
Przepis na dwie blachy wielkości 37cmx38cm, bo tyle zjadamy na obiad:hungry:
Czas jaki należy przeznaczyć na rozpoczęcie robienia pizzy to ok. 3h do momentu jej zjedzenia.
Ciasto:
ok. 1kg mąki
2 szklanki wody,
5dkg drożdży
1 szkl. oleju
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
Drożdże, cukier i szklankę mąki rozpuścić w wodzie, np. w jakimś garnku. Odstawić na pół godziny.
Następnie dodać sól i powoli dodawać mąkę mieszając np. mikserem (widełkami w postaci świderków), prawie pod koniec dodać olej. Wyrabiać ostatecznie ręką (dla oszczędzenia miksera) i dodawać w razie konieczności mąkę, aby całość ładnie odstawała od naczynia. Wyrabiać jeszcze ze 3 minutki. Oprószyć mąką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie podzielić na dwie części i równomiernie rozłożyć na wysmarowanych wcześniej tłuszczem blachach. Można użyć wałka.
Na tych plackach rozłożyć wcześniej przygotowany farsz. Posypać utartym serem żółtym (30dag)
Odstawić do wyrośnięcia na 1h i następnie piec przez pół godziny w temp. 170 stopni.
Farsz można przygotować nieco wcześniej lub w międzyczasie:
ok. 80dkg pieczarek
4 duże cebule
koncentrat pomidorowy ok.200g
sól, pieprz, papryke ostrą i slodką
zioła: bazylia, tymianek, oregano
można dodać też trochę czosnku
1łyżka mąki ziemniaczanej
Cebule drobno pokroić, lekko zeszklić na patelni, dodać grubo pokrojone pieczarki i dusić 15 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, zioła.
Gdy jeszcze gorący zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Na ciasto kłaść wystudzony i posypać startym serem.:hungry: