Kluby koalicyjne składają w Sejmie projekt prorodzinnej ulgi podatkowej.Na każde dziecko w rodzinie podatnik będzie mógł odliczyć sobie 572 złote i 40 groszy. Projekt przedstawili na wspólnej konferencji prasowej posłowie PiS, Samoobrony i LPR.
Posłanka PiS Aleksandra Natalli - Świat podkreśliła, że ulga będzie odliczana od podatku i dotyczyć będzie każdej rodziny, niezależnie od liczby dzieci. Zaznaczyła, że będzie można z niej skorzystać już w rozliczeniu podatkowym za ten rok.
Poseł Rajmund Moric z Samoobrony podkreślił, że ulga prorodzinna ma pomóc przede wszystkim rodzinom wielodzietnym. Są to bowiem najczęściej rodziny najuboższe.
Szymon Pawłowski z LPR dodał, że projekt jest wynikiem renegocjacji umowy koalicyjnej. Przypomniał, że koalicjanci powołali także zespół, mający zajmować się problematyką prorodzinną. Zaznaczył, że LPR od początku kadencji proponowała podatkowe rozwiązania prorodzinne - przypomniał projekt "ilorazu rodzinnego".
O wprowadzeniu ulgi prorodzinnej koalicjanci mówili już podczas sejmowej debaty nad obniżaniem składki rentowej. Według posłanki Aleksandry Natalli - Świat nowa ulga będzie kosztować budżet 2 miliardy 800 milionów złotych.
Komentarz
To jest dokładnie to co wczesniej odda się państwu (oczywiście oddaje się duzo więcej, bo około połowy zarobków), cały czas nie ma zasady powiązania z realiami, bo suma jest z księżyca to raz, a dwa jest stała - a co jak jest inflacja, jak wzrastają koszta utrzymania??. Chociaz dobre i to.
jeśli tak to skandal i dyskryminacja
"Posłanka PiS Aleksandra Natalli - Świat podkreśliła, że ulga będzie odliczana od podatku i dotyczyć będzie każdej rodziny, niezależnie od liczby dzieci."
Jak rozumiec tą rozbieżność??
dlaczego ma to nie obowiązywać przedsiębiorców - czy daletgo, ze płacą ryczałt podatkowy??
coś mi się wydaje, ze jednak jak płacą podatki to płacą, więc ulga ma być i dla nich.
A co to znaczy liniowy? wiem, że gdy chodzi w ogóle o podatki to jeden dla wszystkich, a w wypadku jednej stawki??
Co do przedsiębiorców płacących podatek liniowy (sam takim jestem), to jest to kwestia wyboru co mi się bardziej opłaca: podatek liniowy bez jakichkolwiek odliczeń, czy opodatkowanie na zasadach ogólnych i odliczenia m.in. teraz również na dzieci. Ponieważ podatek liniowy nie jest obowiązkowy, a istnieje wybór wszystko wg. mnie jest OK.
Jako Związek Dużych Rodzin Trzy Plus bardzo walczyliśmy o takie właśnie rozwiązania, które oczywiście nie załatwiają wszystkiego, ale są dużym, może przełomowym krokiem w kierunku polityki bardziej przyjaznej rodzinie z dziećmi.
Przy okazji bardzo zachęcam do zapisywania się do ZDR3+. Dużo jest jeszcze do zrobienia. www.pro-rodzina.pl