Moja Kasia prosiła, abyście wrzucali przepisy. Może jakaś pizza, zwłaszcza ciasto.
Najlepsze były by przepisy na potrawy nie wymagające dużo pracy, wydajne, opłacalne i co najważniejsze smaczne :bigsmile:
ten sos serowo-brokułowy w wersji serowej też jest świetny
robię jeszcze jego wariację ze szpinakiem (szklę na maśle czosnek, dodaję posiekaną cebulkę, dodaję zblanszowany szpinak - a potem bielucha/śmietanę i pleśniowca + sól i pieprz) - można podać z makaronem, z naleśnikami, albo jak się ma chęć i ochotę można zrobić z ciasta francuskiego rożki z takim nadzieniem, raz nafaszerowałam tym szpinakowym sosem canelloni i zapiekłam pod beszamelem - ale zwykle unikam tak pracochłonnych potraw:crazy:
Moja Mama dostała niedawno od koleżanki taki przepis na kotleciki i już kilka razy nam je "podrzucała", są pyszne - polecam!
Kotleciki
1 pierś z kurczaka - pokroić w kosteczkę
~ 5 szt. pieczarek
~ 2 szt. cebuli
->powyższe lekko poddusić
potem dodać:
3 jaja
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka startego żółtego sera
1 łyżka majonezu
pęczek szczypiorku lub natki pietruszki lub koperku (mi najbardziej smakuje ze szczypiorkiem)
przyprawy do smaku (pieprz, sól, oregano)
wszystkie składniki wymieszać ze sobą i kłaść łyżką na rozgrzany olej
Wychodzi tak ze 20 sztuk małych kotlecików, więc dla większej rodziny niż powiedzmy 5-6 osób trzeba zrobić odpowiednio więcej
Można podawać na gorąco, albo jeść na zimno z chlebem. Super też smakuje na bułce, z plastrem sera żółtego jako zapiekanka (w formie zapiekanek taka ilość jak z przepisu u nas starczyła dla 4 osób dorosłych - bo zapiekanek zawsze się je więcej :shamed:)
Ja też robię bez pieczarek ale koniecznie starty ser żółty oraz szczypiorek ..te kotlety sa pyszne smaży się jak placki ziemniaczne i naprawdę sporo ich wychodzi.
mielone inaczej (moja ulubiona opcja tzw. "na lenia")
z internetowego przepisu (u nas starcza na dwoje dorosłych i 2 dzieci) można łatwo zwiększyć poporcje:
0.5 kg mięsa mielonego
1 cebula (my zwykle więcej cebulki)
20 dag pieczarek (a ciut mniej pieczarek)
ser gouda lub inny (u nas najczęściej salami)
1 jajko
sól, pieprz
Zaczynam od uduszenia pieczarek z cebulką drobno pokrojonych. Mielone doprawiam solą, pieprzem, dodajemy jajko, przyprawiamy jak lubimy np. suszona paprykę, koperek lub pietruszke (można dać też vegetę lub gotową przyprawę do mielonego). Połowę mięsa dajemy na blaszkę (taką płaska do ciasta) posmarowaną olejem i robimy płaski placek. Na to dajemy pieczarki z cebulą, na wierzch sypiemy starty ser i przykrywamy resztą mielonego tak, aby nie było widać, co jest w środku (ja czasem posypuję tez serem z wierzchu). Polewamy troszkę olejem i wstawiamy na 35-45 min do piekarnika na 200 st.
zamiast piersi z kurczaka można indycze części :D czasem kupuje tzw gulaszowe z indyka . i też tylko majonez, jajka , mąka ziemniaczana i ser. dzieci lubią, mąż lubi, ja zjadam :D
może trzeba wziąć większe łyżki do tej mąki... my mamy takie specjalne głębokie po babci właśnie do odmierzania proporcji z przepisów
spytam mamy, czy jej rzadkie wychodziło, ale pewnie powie, że robiła "na oko"
Komentarz
Moja kuchnia jest za mała....
http://wielodzietni.org/comments.php?DiscussionID=1422&Focus=28666#Comment_28666
ja chyba jakaś nieudolna matka jestem,że one takie oporne
robię jeszcze jego wariację ze szpinakiem (szklę na maśle czosnek, dodaję posiekaną cebulkę, dodaję zblanszowany szpinak - a potem bielucha/śmietanę i pleśniowca + sól i pieprz) - można podać z makaronem, z naleśnikami, albo jak się ma chęć i ochotę można zrobić z ciasta francuskiego rożki z takim nadzieniem, raz nafaszerowałam tym szpinakowym sosem canelloni i zapiekłam pod beszamelem - ale zwykle unikam tak pracochłonnych potraw:crazy:
Kotleciki
1 pierś z kurczaka - pokroić w kosteczkę
~ 5 szt. pieczarek
~ 2 szt. cebuli
->powyższe lekko poddusić
potem dodać:
3 jaja
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka startego żółtego sera
1 łyżka majonezu
pęczek szczypiorku lub natki pietruszki lub koperku (mi najbardziej smakuje ze szczypiorkiem)
przyprawy do smaku (pieprz, sól, oregano)
wszystkie składniki wymieszać ze sobą i kłaść łyżką na rozgrzany olej
Wychodzi tak ze 20 sztuk małych kotlecików, więc dla większej rodziny niż powiedzmy 5-6 osób trzeba zrobić odpowiednio więcej
Można podawać na gorąco, albo jeść na zimno z chlebem. Super też smakuje na bułce, z plastrem sera żółtego jako zapiekanka (w formie zapiekanek taka ilość jak z przepisu u nas starczyła dla 4 osób dorosłych - bo zapiekanek zawsze się je więcej :shamed:)
Tylko mam pytanie do Joanny o proporcje- czy chodzi o pierś podwójną czy pojedynczą?
z internetowego przepisu (u nas starcza na dwoje dorosłych i 2 dzieci) można łatwo zwiększyć poporcje:
0.5 kg mięsa mielonego
1 cebula (my zwykle więcej cebulki)
20 dag pieczarek (a ciut mniej pieczarek)
ser gouda lub inny (u nas najczęściej salami)
1 jajko
sól, pieprz
Zaczynam od uduszenia pieczarek z cebulką drobno pokrojonych. Mielone doprawiam solą, pieprzem, dodajemy jajko, przyprawiamy jak lubimy np. suszona paprykę, koperek lub pietruszke (można dać też vegetę lub gotową przyprawę do mielonego). Połowę mięsa dajemy na blaszkę (taką płaska do ciasta) posmarowaną olejem i robimy płaski placek. Na to dajemy pieczarki z cebulą, na wierzch sypiemy starty ser i przykrywamy resztą mielonego tak, aby nie było widać, co jest w środku (ja czasem posypuję tez serem z wierzchu). Polewamy troszkę olejem i wstawiamy na 35-45 min do piekarnika na 200 st.
Ale kotleciki pyszne :hungry:
pierś - podwójna,
jaja - surowe
może trzeba wziąć większe łyżki do tej mąki... my mamy takie specjalne głębokie po babci właśnie do odmierzania proporcji z przepisów
spytam mamy, czy jej rzadkie wychodziło, ale pewnie powie, że robiła "na oko"