Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Czy Bóg karze ludzi jeszcze na tej ziemi?

edytowano stycznia 2010 w Czytelnia
Oto, zaledwie niektóre, z wypowiedzi Pisma świętego, Ojców Kościoła i papieży na ten temat:

Tak mówi Pan: Oto ja sprowadzę nieszczęście na to miejsce i na jego mieszkańców, zgodnie ze wszystkimi słowami tej księgi, którą przeczytał król judzki. Za to, że mnie opuścili i spalali kadzidła innym bogom, drażniąc mnie wszystkim, co czynią ich ręce; toteż rozgorzał mój gniew na to miejsce i nie ochłonie â?? 2 Krl 22, 16 â?? 17.

Gdy zamknę niebiosa i nie będzie deszczu, i gdy nakażę szarańczy, by zniszczyła pola, lub gdy ześlę na mój lud zarazę, jeśli upokorzy się mój lud, nad którym zostało wezwane moje Imię, i będą błagać, i będą szukać mego oblicza, a odwrócą się od swoich złych dróg, Ja z nieba wysłucham i przebaczę im grzechy, a kraj ich ocalę â?? 2 Krn 7, 13 â?? 14.

Kogo bowiem Pan miłuje tego smaga jak ojciec swojego ukochanego syna â?? Prz 3, 12.

Trwajcie w karności. Bóg obchodzi się z wami jak z dziećmi. Jakiż to bowiem syn, którego by ojciec nie karcił? Jeśli jesteście bez karania, którego uczestnikami stali się wszyscy, nie jesteście synami, ale dziećmi nieprawymi (â??) Wszelkie karcenie na razie nie wydaje się radosne, ale smutne, potem jednak przynosi tym, którzy go doświadczyli, błogi plon sprawiedliwości â?? Hbr 12, 5 â?? 11.

Wszystkich, których miłuję, karcę i smagam: bądź tedy gorliwy i upamiętaj się - Apok 3, 19.

<Dotknąłem cię i utrapiłem niedostatkiem> (Pwt 8, 3) mówi Pismo święte, aby ci dobrze czynić; zanim bowiem niesprawiedliwość bez miary się rozleje, Bóg wstrzymuje ją, jak potok powstrzymywany jakimś silnym wałem i zaporą. Dlatego choroby spadają na miasta i ludy; dlatego przychodza posuchy powietrza i nieurodzajność ziemi, a także przykrzejsze nieszczęścia w życiu każdego, które przerywają wzorst złości tak, że takie zło pochodzi od Boga, aby powstrzymywać powstanie prawdziwego zła. Albowiem przypadłości ciała i zewnętrzne przykrości wymyślone zostały na powstrzymywanie grzechu. Usuwa więc zło Bóg, a nie zło pochodzi od Boga, jak i lekarz usuwa chorobę, a nie wprowadza jej do ciała. Zburzenia zaś miast, trzęsienia ziemi i powodzie, klęski wojsk, rozbicia okrętów i wszelkie katastrofy gubiące ludzi, czy to pochodzą z ziemi, czy z morza, czy z powietrza, czy od ognia, czy z jakiejkolwiek innej przyczyny zdarzają się dla opamiętania pozostałych przy życiu, gdyż Bóg publiczną złośc karci publicznymi biczami. Właściwe więc zło: grzech, który najbardziej zasługuje na nazwę złego, zależy od naszej woli, gdyż w naszej mocy jest albo wstrzymać się od złego, albo być złymi - św. Bazyli Wielki.

Wielki to jest gniew, kiedy Bóg nie gniewa się na grzeszących (â??) <Bo kogo Pan miłuje tego karze> (Prz 3, 12); < a biczuje tego, kogo uznaje za syna> (Hbr 12, 6). Tego tylko kształci ojciec, kogo kocha; nauczyciel karze tylko tego ucznia, u którego widzi większe zdolności; jeśli lekarz przestaje leczyć, znaczy to, że stracił nadzieję wyleczenia - św. Hieronim.

W dążeniu do wyplenienia wszystkiego, co w jakikolwiek sposób stanowi obrazę majestatu Bożego, postanowiliśmy ponad wszystko i bez okazywania litości karać te sprawki, o których w oparciu o autorytet Pisma świętego lub z uwagi na ich wyjątkowy ciężar wiadomo, że nie podobają się Bogu i powodują jego gniew bardziej niż inne, a mianowicie zaniedbywanie kultu Bożego, zgubną symonię, grzech bluźnierstwa oraz potępienia godne występki przeciw naturze; za przewiny te Bóg sprawiedliwie karze ludy i narody zsyłając na nie kataklizmy, wojny, głód i zarazę (â??) â?? św. Pius V, bulla "Cum primum".

(â??) wiele symptomów wskazuje już na zbliżanie się kar zasłużonych (â??) Zaprawdę strasznej tej przyszłości nie zdoła oddalić moc ludzka, zwłaszcza, że owa olbrzymia większość, która odpadła od wiary chrześcijańskiej, odpokutuje słusznie za swą pychę, za namiętne zaślepienie, szukające nadaremnie prawdy, biorące fałsz za rzeczywistość, widzące mądrość w tym, żeby (â??) â?? Leon XIII, "Sapientiae Christianae".

O grzechach tych mówi się, że wołają o pomstę do nieba, ponieważ tak uczy Duch Święty i ponieważ ich niegodziwość jest tak wielka i tak oczywista, że skłaniają Boga, by wymierzał za nie najsurowsze kary - Katechizm św. Piusa X.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.