Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Kuleczki kokosowe dla dzieci małych i dużych

edytowano styczeń 2010 w Kuchnia
Kuleczki kokosowe dla dzieci małych i dużych

szybkie, zdrowe i pyszne

1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
szczypta soli
10 + 5 dag wiórków kokosowych
2 łyżki oleju tłoczonego na zimno lub oliwy
2 czubate łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
kilka kropel aromatu waniliowego

Kaszę delikatnie uprażyć, przelać wrzątkiem, odcedzić. Zalać 1 szklanką wrzątku, dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu ok. 30 min. Odstawić na ok. 10 minut. Dodać olej, dokładnie wymieszać łyżką. 10 dag wiórków wysypać na rozgrzaną, pustą patelnię. Trzymać ok. minuty mieszając, dodać miód. Mieszać, aż miód się rozpuści. Dodać gorące wiórki do kaszy wraz z sokiem z cytryny i zapachem. Dokładnie wymieszać. Nasypać do miseczki pozostałe 5 dag wiórków. Formować kuleczki, obtaczać je w wiórkach. Ułożyć na talerzyku. Podawać od razu ciepłe lub schłodzone.
Podziękowali 1Isako

Komentarz

  • sprobujemy
  • Ania, a czy kaszę można dać taka błyskawiczną, torebkową?
  • A ja dziś się zastanawiałam jak zużyć spore zapasy wiórków kokosowych:bigsmile:
    O zapasach kaszy jeglanej pisałam w innym wątku...
  • Aga, ja nie znam kaszy błyskawicznej jaglanej, nigdy takiej nie widziałam. Nie umiem Ci więc doradzić.
  • Ania, to z innej mańki: czy podprażenie tej kaszy jest konieczne?

    ps. Ta moja kasza jest normalna, z polskiego supermarketu. Napisałam błyskawiczna, bo się gotuje na pewno dużo krócej niż pół godziny.
    Podziękowali 1Katia
  • [cite] Małgorzata32:[/cite]A ja dziś się zastanawiałam jak zużyć spore zapasy wiórków kokosowych:bigsmile

    Można zrobić kokosanki...
  • A czy ktoś może umie zrobić bezy? I pragnie się podzielić tą umiejętnością?
  • To jest przepis, który kiedyś znalazłam, wypróbowałam i polubiłam.
    Sprawdza się!
    BEZY
    Szklankę białek (z lodówki!) wlewamy do wysokiego garnka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno ręczną trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach. Wciąż ubijając, wsypujemy po trochu dwie szklanki drobnego kryształu lub cukru pudru. Po wsypaniu ostatniej porcji wlewamy łyżkę soku z cytryny i ubijamy, aż cukier się rozpuści (ok. 1 min).
    Jeśli chcemy upiec blaty na tort, formujemy je bezpośrednio na dwóch blachach wyłożonych pergaminem do pieczenia, na którym obrysowaliśmy duży płaski talerz. Na każdy krąg wykładamy połowę masy bezowej i równo rozsmarowujemy ją łyżką. Jeśli pieczemy beziki, kładziemy je szprycą lub łyżką wprost na wyłożoną pergaminem blachę, zachowując duże odstępy, bo beziki urosną. Wstawiamy blachy do piekarnika nagrzanego do 120-140°C i pieczemy, a raczej suszymy bezę przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż z wierzchu będzie zupełnie sucha, a wewnątrz pozostanie jeszcze miękka.
  • Uprzejmie dziękuję.
  • Aga, podprażenie nie jest konieczne, ale wpływa na np. równomierne gotowanie się kaszy, kasza gotuje się też szybciej. Ja przez kilka lat nie prazyłam kaszy, teraz prażę zawsze. Uważam, że warto.
    Kasza jaglana jest twarda, smaczniejsza jest ta nieco dłużej gotowana, czyli ok. 25-30 min. Podprażona kasza gotuje się szybciej. W przepisie podałam 30 min, bo większość ludzi kaszy nie praży, a do kuleczek powinna byc dobrze ugotowana i miękka kasza.
  • Ania, dzięki! Spróbuję z ta kaszą, która mam, bez prażenia. Jak nie wyjdzie, to następne zrobię, jak upoluję tradycyjną kaszę.

    Do prosby o przepis na dobre (i delikatne!) kokosanki się podłączam. Robiłam niedawno, przepis był z dośc uznanego kulinarnego bloga, ale były takie sobie.
  • Na bezę ten przepis jest super.
  • Piec blaty bezowe - to zadanie tylko dla twardzieli. Od jakiegoś czasu kupuję gotowe blaty. Kosztują ok 10 -15 zł (Alma, Stokrotka) a oszczędzaja dużo stresu. Do tego lody i wychodzi tort lodowy na urodziny męża.
    Malutkie bezy - chętnie, poproszę:bigsmile:
  • ja robie tak

    3 szklanki niepelne cukru
    7 bialek
    szczypta soli


    Bialka ubijac dodac szczypte soli i dodawac cukier do chwli uzyskania bardzo sztywnej piany i rozpuszczenia sie cukru.
    mozna dodac mniej cukru,
    na blache wylozona pergaminem nakladac mase lyzeczka lub lyzka w zaleznosci jak duze chcemy otrzymac bezy
    suszyc w cieplym piekarniku przez 2-3 godziny
    :bigsmile:
  • Oooo bezy:gf: :bigsmile:
    Ja właśnie wczoraj robiłam pączki i w przepisie były same żółtka więc został mi białek pełen garnuszek... to już wiem, co z nimi zrobię:dw:
  • Ooooo! chyba sprobuje!
  • Robiłam często i myślę, że warto wrócić znów do tego. Polecam  :)
    Podziękowali 1Isako
  • Ania D. powiedział(a):
    Kuleczki kokosowe dla dzieci małych i dużych

    szybkie, zdrowe i pyszne

    1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej...

    Agnieszka powiedział(a):
    ja robie tak

    3 szklanki niepelne cukru...
    I tak to kasza jaglana została wyparta przez trzy (niepełne) szklanki cukru  ;)
    Podziękowali 2Ania D. Isako
  • @Bambidu, bo to zdrowe jedzenie!
  • Lubię je....
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.