* 2 tylne golonki wieprzowe o łącznej wadze 1.50-1.80 kg
* sól
* pieprz
* 1 duża cebula
* kminek
* 1/2 l wody
* 1/4 l piwa
Golonka po bawarsku - sposób przygotowania
Golonki umyj, osusz, ponacinaj skórę w kwadraciki. Natrzyj solą i pieprzem, odłóż na 3 godziny. Golonki ułóż w brytfannie, podlej wrzącą wodą i piecz 2 godziny w temp. 200°C. Podczas pieczenia odwracaj golonki i polewaj je sosem z dna brytfanny (co 15 minut). Jeśli sosu jest zbyt mało, możesz dolać trochę wody. Po godzinie pieczenia dodaj kminek i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Po 2 godzinach zwiększ temperaturę piekarnika do 250°C i piecz 30 minut, polewając golonki piwem, aż uzyskasz chrupiącą skórkę (golonki możesz wówczas przełożyć na ruszt, a pod spód wsunąć blachę). Sos powstały w trakcie pieczenia przetrzyj przez sito. Do golonek pasują kluski ziemniaczane, knedle z bułki lub chleb oraz kapusta kiszona zasmażana albo surówka z białej kapusty. Obowiązkowa jest dobra musztarda i zimne piwo.
Komentarz
Szukam bowiem przepisu na golonkę w kapuście.
Ktoś ma sprawdzony przepis?
i uwielbiam
http://www.wielkiezarcie.com/recipe49501.html
Prosze o pomoc..
Byliśmy z mężem2 lata temu w kielcach w restauracji Winnica i tam było ukraińskie danie: w kamionkowej miseczce byl gulasz (ziemniaczki, mięsko, groszek itd.) na wierzchu było to przykryte chlebem (widac ze był z tym chlebem pieczone, bo trzeba było go podważyć). Ktoś wie co to jest albo chociaż jak coś podobnego zrobić? Bezskutecznie szukałam tego w internecie.
Prosze o pomoc..
danie to nazywa się ŻARKE
zazwyczaj jest to gulasz wołowy z dodatkiem warzyw i wszystko to zapiekane jest pod ciastem chlebowym.
Mam co prawda dobry przepis na zupę gulaszową, ale mi chodzi o taki gulasz, który można podać z kaszą jako drugie danie...
Co dodajecie?
Paprykę? Pieczarki? Fasole z puszki? Kukurydzę...?
Chodzi o to, że nie mam konkretnego przepisu, a różne pomysły chodzą mi po głowie...
mąż wszedł do kuchni i zapytał- 'co jest grane?"
9 miesięcy później urodziła się Marysia
~:>
że ja sobie upichciłam i zeżarłam
:P
)