Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Tylko dla mięsożernych

edytowano lutego 2010 w Kuchnia
image




* 2 tylne golonki wieprzowe o łącznej wadze 1.50-1.80 kg
* sól
* pieprz
* 1 duża cebula
* kminek
* 1/2 l wody
* 1/4 l piwa

Golonka po bawarsku - sposób przygotowania
Golonki umyj, osusz, ponacinaj skórę w kwadraciki. Natrzyj solą i pieprzem, odłóż na 3 godziny. Golonki ułóż w brytfannie, podlej wrzącą wodą i piecz 2 godziny w temp. 200°C. Podczas pieczenia odwracaj golonki i polewaj je sosem z dna brytfanny (co 15 minut). Jeśli sosu jest zbyt mało, możesz dolać trochę wody. Po godzinie pieczenia dodaj kminek i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Po 2 godzinach zwiększ temperaturę piekarnika do 250°C i piecz 30 minut, polewając golonki piwem, aż uzyskasz chrupiącą skórkę (golonki możesz wówczas przełożyć na ruszt, a pod spód wsunąć blachę). Sos powstały w trakcie pieczenia przetrzyj przez sito. Do golonek pasują kluski ziemniaczane, knedle z bułki lub chleb oraz kapusta kiszona zasmażana albo surówka z białej kapusty. Obowiązkowa jest dobra musztarda i zimne piwo.

Komentarz

  • dzięki kolego, zasnę spokojnie.
  • Rafał, i od razu trzeba było, ze chodzi o kawał świńskiego udziska, a nie jakieś tam popisy filozoficzno-erystyczne, niu ejdże jakieś hamerykańskie, bany, leonie łacińskie.... :az:
  • Rafał jakiego piwa używasz do tej golonki, bo ja użyłam karmelowego i wychodzi palce lizać. :bigsmile:
  • Dzięki, właśnie takie cuś za mną chodzi.
  • Odgrzebałam ten wątek...
    Szukam bowiem przepisu na golonkę w kapuście.

    Ktoś ma sprawdzony przepis?
  • my favourite, czyli specjalizuję sie w tym


    i uwielbiam
  • Zatem podziel się przepisem...
  • Znalazłam taki przepis
    http://www.wielkiezarcie.com/recipe49501.html
  • Mąż sobie zażyczył
  • a ja bym zjadł steki z cebulka....:ay:
  • Potrzebuje dobry przepis na gulasz...
  • Byliśmy z mężem2 lata temu w kielcach w restauracji Winnica i tam było ukraińskie danie: w kamionkowej miseczce byl gulasz (ziemniaczki, mięsko, groszek itd.) na wierzchu było to przykryte chlebem (widac ze był z tym chlebem pieczone, bo trzeba było go podważyć). Ktoś wie co to jest albo chociaż jak coś podobnego zrobić? Bezskutecznie szukałam tego w internecie.
    Prosze o pomoc..
  • Maria&Michał:
    Byliśmy z mężem2 lata temu w kielcach w restauracji Winnica i tam było ukraińskie danie: w kamionkowej miseczce byl gulasz (ziemniaczki, mięsko, groszek itd.) na wierzchu było to przykryte chlebem (widac ze był z tym chlebem pieczone, bo trzeba było go podważyć). Ktoś wie co to jest albo chociaż jak coś podobnego zrobić? Bezskutecznie szukałam tego w internecie.
    Prosze o pomoc..


    danie to nazywa się ŻARKE

    zazwyczaj jest to gulasz wołowy z dodatkiem warzyw i wszystko to zapiekane jest pod ciastem chlebowym.
  • [cite] Małgorzata32:[/cite]Potrzebuje dobry przepis na gulasz...
    ale z czego?
  • Mam zamiar zrobić z szynki wieprzowej i wołowiny.
    Mam co prawda dobry przepis na zupę gulaszową, ale mi chodzi o taki gulasz, który można podać z kaszą jako drugie danie...

    Co dodajecie?
    Paprykę? Pieczarki? Fasole z puszki? Kukurydzę...?

    Chodzi o to, że nie mam konkretnego przepisu, a różne pomysły chodzą mi po głowie...
  • Poproszono mnie abym upiekła golonkę,ma koniecznie w piekarniku a skórka ma być chrupiąca. 
    Czy musi być piwo,aby skórka taka była?
  • ja w zeszłym roku nagle pobiegłam do sklepu , kupiłam golonkę i upichciłam
    :)
    mąż wszedł do kuchni i zapytał- 'co jest grane?"



    9 miesięcy później urodziła się Marysia
    ~:>
  • Dzieki! Jak mi kiedys Ewa golonke upichci, to bede wiedzial o co chodzi.

    T ;)
    w sensie.....




     że ja sobie upichciłam   i zeżarłam
    :P
  • I wez tu kobiete zrozum...

    T

    :)) :D
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.